Näin vältyt vahingoilta, kun autoilet ulkomailla

zalpe7hxhtk5w1fvlzrw

Kuuluuko lomasuunnitelmiisi ajoneuvon vuokraus tai roadtrip ulkomailla? Varkauksien ja henkilövahinkojen riskiä voi vähentää varautumalla reissuun huolellisesti ja muistamalla muutamat perussäännöt.

– Autovuokraamon tarjoama vakuutusturva on hyvä tarkistaa aina, kun on vuokraamassa ajoneuvoa ulkomailla. Erityisesti omavastuun suuruuteen kannattaa kiinnittää huomiota. Vuokra-autolla ajetun kolarin jälkeen omavastuun summan suuruus voi olla jymy-yllätys, Ifin ajoneuvokorvausten palvelupäällikkö Maijastiina Homanen kertoo.

Omavastuuta saa hilattua alaspäin tai poistettua kokonaan maksua vastaan. Pieni investointi kannattaa, jotta vahingon sattuessa Suomeen ei tarvitse palata ison laskun kanssa.

Vakuutuskäytännöt vaihtelevat maiden välillä

Eri maiden ajoneuvovakuutussäännökset vaihtelevat, mikä ei ole kaikkien matkaajien tiedossa. Autovuokraamojen henkilökunta tuntee vuokraamiensa ajoneuvojen vakuutukset erinomaisesti, joten he osaavat myös neuvoa vuokraajaa aina tarvittaessa.

– Hyvin vakuutettu vuokra-ajoneuvo on kaikkien osapuolten etu, muistuttaa Homanen.

Henkilövakuutuksella on merkitystä myös liikenteessä

Matkalle lähdettäessä kannattaa tarkistaa, että myös matkustajavakuutus on voimassa.

– Jos itse törttöilet liikenteessä vuokra-autollasi, kaikkien maiden liikennevakuutus ei korvaa sinulle itsellesi aiheutuneita henkilövahinkoja. Tällöin oma matkustajavakuutus nousee tärkeään rooliin. Kannattaa siis tarkistaa, että myös matkustajavakuutus on voimassa, jotta voit hakea korvausta henkilövahingoistasi sen perusteella, Ifin henkilökorvausten asiantuntija Anne Koivisto muistuttaa.

Heinäkuussa sattuu eniten ajoneuvovahinkoja ulkomailla

Suomalaiset ovat myös tottuneita lähtemään omalla autolla ulkomaille, esimerkiksi Keski-Eurooppaan.Tarkistathan vakuutusyhtiöstäsi oman autosi vakuutuksen kattavuuden ja omavastuun suuruuden autoreissun eri kohdemaissa.

Ifin vahinkotilastojen mukaan heinäkuussa suomalaisautoille sattuu vahinkoja ulkomailla tuplasti enemmän kuin muina kuukausina keskimäärin. Vahingoista suurin osa on teknisiä ongelmia, murtoja ja varkauksia.

– Tyypillinen tilanne on se, että satamakaupungissa matkatavaroita ja tuliaisia täynnä oleva auto jätetään vartioimatta, jolloin iso saalis on helppo nakki varkaalle, Homanen kertoo.

Vihreä kortti mukaan aina tarvittaessa

Vihreä kortti eli Green Card todistaa ulkomailla, että auton liikennevakuutus on voimassa. Pohjoismaiden ulkopuolelle matkustaessa vihreä kortti voi olla tarpeellinen. EU- ja ETA-maissa Green Cardia ei kuitenkaan vaadita, mutta sen ottamista Espanjaan suositellaan: sitä voidaan vaatia todistuksena vakuutuksen voimassaolosta. Vihreän kortin saa tarvittaessa omasta vakuutusyhtiöstä.

Näin vältät ajoneuvovahingot ulkomailla

  • Moottoritiellä: Seuraa erityisesti takaa tulevaa liikennettä, sillä autot ja moottoripyörät saattavat ajaa huomattavasti kovempaa kuin Suomessa.
  • Pysäköinti: Pysäköi auto yön ajaksi mahdollisimman hyvin valaistuun pysäköintipaikkaan. Älä luota sinisilmäisesti edes vartioituihin pysäköintipaikkoihin, esimerkiksi hotellien pysäköintihalleihin. Vältä yöpymistä pysäköintipaikoilla, levähdyspaikoilla ja muilla alueilla, joilla ei ole vartiointia.
  • Vuoristossa: Kun ajat alaspäin, käytä mahdollisimman paljon moottorijarrutusta. Käytä samaa vaihdetta ala- ja ylämäessä (2. tai 3. vaihde). Kun joudut käyttämään jarruja, tee mieluimmin useita lyhyitä peräkkäisiä jarrutuksia, jolloin jarrut saavat välillä jäähtyä. Älä koskaan rullaa vaihde vapaalla tai moottori sammutettuna. Jos näkyvyys kaarteessa on huono, varoita muuta liikennettä äänimerkillä ja pimeällä valomerkillä. Muista, että alaspäin ajavan on yleensä annettava etuoikeus ylöspäin ajavalle.
  • Varkaudet: Kun poistut autosta, lukitse aina ovet. Älä jätä irtainta omaisuutta tai varsinkaan arvoesineitä lukittuunkaan ajoneuvoon. Ota aina mukaasi rahat ja luottokortit, puhelin sekä passi. Ota myös navigaattori mukaasi, jos mahdollista.