Professori Andreas Fürst luottaa Volkswagenin maineen toipumiseen

2000px-Volkswagen_logo.svg

Itä-Suomen yliopiston kansainvälisen liiketalouden ja myynnin johtamisen professori, saksalainen Andreas Fürst on yllättynyt siitä, miten laajan huomion autonvalmistaja Volkswagenin päästötestihuijaus on saanut kansainvälisessä mediassa.

– Lähes kaikki tietävät, että autonvalmistajien tiedot automallien polttoainekulutuksista on testattu keinotekoisissa olosuhteissa eivätkä testitiedot vastaa aina todellisuutta. Siksi olen hieman yllättynyt Volkswagenin saamasta valtavasta negatiivisesta palautteesta verrattuna siihen, mitä tiedämme jo polttoainekulutuksen testeistä. Pitäisi nähdä kokonaisuus ja ottaa huomioon kaikki testit – ei vain näitä, joihin on nyt kiinnitetty huomiota.

Fürst on konsultoinut urallaan suuria saksalaisia autonvalmistajia kuten Audia ja BMW:tä. Volkswagenin kriisin kohdalla hän näkee suurimmaksi ongelmaksi kielteisen mediajulkisuuden vaikutuksen autonvalmistajan imagoon.

– Se haittaa Volkswagenin brändiä ja myyntiä. Vaikka päästötestien ongelma olisi yleinen autonvalmistajien keskuudessa, negatiivinen leima tarttuu nyt juuri Volkswageniin ja muihin saman yhtiön valmistamiin autoihin. Se voi osaltaan vahingoittaa paitsi yhtiötä myös jopa koko toimialaa. Tilanne osoittaa, kuinka tärkeää on noudattaa yhteisiä ja yhdessä sovittuja normeja.

Yhtiön toimitusjohtajan Martin Winterkornin eroaminen oli odotettu uutinen Fürstille.

– Jotain on tehtävä näkyvästi. Media ja kansa odottavat, että jonkun on lähdettävä johdosta. Yrityksen on myös pakko toimia niin, vaikka ongelma voitaisiin korjata autojen tuotantoprosessissa. Tämä on myös signaali, että asia voidaan korjata, ja muutoksiin ollaan valmiita.

Fürst on silti luottavainen Volkswagenin tulevaisuuteen. Autonvalmistajan maineen palauttaminen vie aikansa mutta tapahtuu varmasti.

– On muitakin esimerkkejä, joissa suuri yhtiö on saanut osakseen negatiivista julkisuutta, mutta toipunut siitä. Tähän saakka Volkswagen on selvinnyt mielestäni aika hyvin. Se ei ole kieltänyt ongelmaa. Se on vastannut heti mediahuomioon, ja ylin johto on pyytänyt anteeksi kuluttajilta. Maineen palauttaminen vaatii aikaa ja etenee hitain askelin. Uskon, että päästötestihuijauksella ei ole pidemmän ajan vaikutuksia Volkswageniin, Fürst arvioi.

Fürst on työskennellyt useissa suurissa ja keskikokoisissa saksalaisissa yrityksissä kuten TUI-matkailukonsernin strategian ja yritystoiminnan kehitysyksikössä sekä konsulttina muun muassa Adidaksen, Audin, BMW:n, Deutsche Telekom ja Siemensin palveluksessa.

Fürst aloitti uutena kansainvälisen liiketalouden ja myynnin johtamisen professorina Itä-Suomen yliopiston International Business and Sales Management -maisteriohjelmassa (IBS) syyskuun alussa. Hän toimii myös baijerilaisen Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnbergin markkinoinnin professorina.