Ensimmäiset sähköbussit Turkuun syksyllä

sähköbussi

Turun kaupunkiseudun joukkoliikenne Föli ottaa ensimmäiset täyssähköbussit käyttöön kuluvan vuoden syksyllä. Kuusi sähköbussia toimittaa suomalainen Linkker Oy. Latausjärjestelmineen hankinnan kokonaisarvo on noin 3,8 miljoonaa euroa, jonka toteuttamiseen Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt investointitukea noin miljoona euroa.

Turun kaupungin strategisena tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2040, mikä edellyttää kunnianhimoisia ilmasto- ja ympäristöpoliittisia toimenpiteitä. Kaupungilla onkin tavoitteena määrätietoisesti lisätä sähköisen kaluston osuutta julkisessa liikenteessä ja myös ostopalveluissa (taksit, kuljetuspalvelut, oma kalusto).

Sähköbussit tulevat Turun Kaupunkiliikenteen käyttöön linjalle 1, jota liikennöidään välillä Satama-Kauppatori-Lentoasema. Ruuhka-aikoina sähköbussien rinnalla liikenteessä käytetään kahta diesel-bussia. Turku Energia rakentaa sähköbussien pikalatausasemat satamaan ja lentoasemalle. Lisäksi Turku Energia toteuttaa bussien yöaikaista latausta varten latauslaitteet liikennöitsijän varikolle. Sopimus sisältää bussien ja latauslaitteiden huoltosopimuksen seitsemän vuoden ajalle.

Hankintapäätös on merkittävä avaus bussiliikenteen sähköistämisessä kansallisella tasolla. Tähän asti sähköbusseja on käytetty Suomessa lähinnä kokeiluluontoisoisesti eikä vastaavanlaista kokonaisen linjan liikennöintiä sähköbusseilla ole toteutettu kuin Espoossa yhdellä linjalla.

– Sähköbussien tekniikka on kehittynyt viime vuosina niin paljon, että kokonaisen linjan liikennöinnin rakentaminen niiden varaan on tullut mahdolliseksi. Matkustajalaivaliikenteen takia satamaan ajettavat ylimääräiset vuorot on kuitenkin tässä kokonaisuudessa helpoin järjestää edelleen vähäpäästöisillä diesel-busseilla, sanoo joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte.

– Sähköbussien käyttöä puoltavat monet tekijät. Ne ovat hiljaisia ja päästöttömiä, joten ne osaltaan lisäävät kaupungin viihtyisyyttä, ja niillä matkustaminen on miellyttävää.

– Pitkällä aikavälillä sähköbussit ovat myös edullisempia kuin diesel-bussit. Korkeampi hankintahinta kompensoituu pienempinä käyttökustannuksina seitsemän vuoden sopimuksen aikana.

Turku Energian roolina hankkeessa on toteuttaa bussien latausasemat.

– Ympäristöohjelmamme mukaisesti jatkamme merkittäviä panostuksia sähköisen liikenteen palvelujen kehittämiseen. Sähköbussien latausjärjestelmän toteuttaminen ja tietotaidon lisääminen mahdollistaa myös laajemman sähköisen kaluston käyttöönoton julkisessa liikenteessä Turussa lähivuosina, sanoo Turku Energian kehityspäällikkö Antto Kulla.

Suunnitelmien mukaan sähköbussien liikennöinti alkaa lokakuun alussa. Bussit rakennetaan Linkker Oy:n sopimusvalmistajan tehtaalla Sastamalassa. Kiinnostus sähköbusseja kohtaan on tällä hetkellä todella korkealla tasolla sekä kaupunkien että bussien valmistajien osalta.

– Päästöttömät sähköbussit mahdollistavat esimerkiksi aivan uudenlaisia sisätiloihin rakennettavia pysäkki- ja terminaalialueita. Vaikka Turussa ei juuri tallaisia suunnitelmia ole vireillä tällä hetkellä, halusimme päästä ensimmäiset kaupunkien joukkoon saamaan kokemuksia uudesta tekniikasta. Asteittain sähköbussien määrä tulee varmasti Turussakin kasvamaan, sanoo Turun kaupungin ympäristötoimialan kehittämispäällikkö Jari Paasikivi.