KymiRing avasi mahdollisuudet F1-kilpailulle Suomeen

KymiRing-F1-MotoGP-2017-1024x725

Iitin kuntaan valmisteilla olevalle KymiRing-moottoriurheiluradalle haetaan parhaillaan Kansainvälisen autourheiluliitto FIA:n korkeinta luokitusta, mikä mahdollistaa MotoGP-kilpailuiden lisäksi myös Formula1-osakilpailun järjestämisen Suomessa.

Iittiin valmistuvalla 4,6 kilometrin mittaisella KymiRing-radalla on tulevaisuudessa mahdollista järjestää ratamoottoripyöräilyn kuninkuusluokan MM-osakilpailun lisäksi myös autourheilupuolen huipputapahtuma, sillä radalle on nyt haettu myös Kansainvälisen autourheiluliitto FIA:n FIA 1-luokitusta. Käytännössä luokituksen korotus tarkoittaa sitä, että MotoGP:n lisäksi KymiRingillä voidaan tulevaisuudessa ajaa myös Formula ykkösiä.

– Rakentamisen tässä vaiheessa Grade-luokan korotus kilpa-autoilun osalta on vielä kustannustehokasta ja ei olisi viisasta jättää tätä mahdollisuutta käyttämättä, toteaa KymiRingin hankejohtaja Timo Pohjola.

– Viime vuoden lopulla suoritetussa FIM:n ratatarkastuksessa keskityttiin turva-alueiden yksityiskohtiin, kuten pintamateriaaleihin ja kilparadan pinnan kaltevuuteen. Tarkastuksessa havaitut kehitystoimet on hyväksytty MotoGP:n järjestäjällä Dorna Sportsilla ja nyt muutossuunnitelmat ovat FIA:n analysoitavana. FIA suorittaa tarvittavat simuloinnit eri autoluokille mukaan lukien Formula 1. Tulemme rakentamaan Suomeen moottoriurheilun arvokilpailuille suorituspaikan. Kilpailuiden järjestäminen on sitten eri asia, Pohjola jatkaa.

Autourheilun kattojärjestössä AKK:ssa radan luokituksen korotus herättää luonnollisesti suurta mielenkiintoa.

– On luonnollista, että lähdemme vakavasti tutkimaan mahdollisuuksista saada jollain aikavälillä Suomeen myös Formula 1 -kilpailut, toteaa AKK-Motorsport ry:n puheenjohtaja Juhani Pakari.

– KymiRing on valmistuttuaan koko pohjoisen Euroopan ainoa moottorirata, joka täyttää F1-vaatimukset ja mikä asiassa on myös hyvin merkittävää, rata on katsojien kannalta poikkeuksellisen hyvä, rata-alueelta on nähtävissä erinomaisen paljon, Pakari jatkaa.

Mies näkee, että formula ykkösissä jatkossa puhaltavat uudet tuulet vuosia sarjaa johtaneen Bernie Ecclestonen siirryttyä sivuun, hyödyttäisivät myös Suomea.

– Uskomme, että F1-sarja tulee kokemaan merkittäviä muutoksia uuden omistajan myötä. Koemme tilanteen samalla hyvänä tilaisuutena meille, sillä KymiRingin sijainti on myös erinomainen. Tavoitteenamme on, että maailman menestyneimmässä autourheilumaassa nähdään myös ajettavan F1-kilpailuja, Pakari toteaa.

Ratamoottoripyöräilyn MM-sarjan Suomen osakilpailun valmistelut ovat hyvässä vauhdissa. MotoGP-sarjan promoottori Dorna tulee vahvistamaan Suomen MM-osakilpailun ajankohdan tulevana kesänä. Maansiirtotyöt KymiRingillä jatkuvat maaliskuussa.

– Työt jatkuvat täydellä teholla taas kelien niin salliessa. Teemme Grand Prix –rataa, emme tietä. Jäiseen maahan ei rakenneta, Pohjola toteaa.

– Kaiken kaikkiaan ollaan hyvällä mallilla ja toki sekä MotoGP että mahdollinen F1-osakilpailu tuovat ison motivaation rakentamiselle. Moottoriurheilun merkitys Suomen tunnettuudelle, kaupalle, teollisuudelle ja matkailulle on erittäin suuri. Valtion mukanaololla on tietysti iso rooli tapahtumille, Pohjola päättää.

KymiRing-rataan pääsee tutustumaan Suomen Moottoriliiton ja KymiRingin yhteisellä osastolla 6g98 MP17 moottoripyöränäyttelyssä viikonloppuna.