Viisi vinkkiä auton keväthuoltoon

117379

Poimi Nesteen asiantuntijan, Moottorilaboratorion tiiminvetäjä Teemu Sarjovaaran, tärpit auton keväthuoltoon. Näitä ohjeita noudattamalla autoilu on miellyttävää ja turvallista myös lämpimillä keleillä.

-Kesärenkaat alle

Kesärenkaiden vaihdon sopivan ajankohdan määritteleminen on vaihtelevien säiden vuoksi arpapeliä. Talvirenkaiden käyttöpakko ulottuu joulukuun alusta helmikuun loppuun, ja nastarenkaiden käyttö on sallittua marraskuun alusta pääsiäisen jälkeiseen maanantaihin.

Kitkarenkaat antavat autoilijalle hieman pelivaraa, mutta erityisesti kuluneissa kitkarenkaissa on lämpimällä säällä ajettaessa huono pito. Vaihto on siis suoritettava säiden ja oman harkinnan mukaan.

Kun kesärenkaiden vaihto tulee ajankohtaiseksi, tarkista ensitöiksesi renkaiden valmistuspäivä: kumi nimittäin kovettuu ja menettää ominaisuuksia vanhetessaan. Laki sallii kovin pienen urasyvyyden, mutta urasyvyys ei yksinään kerro renkaan kunnosta. Yli viisi vuotta vanhat renkaat ovat nähneet parhaat päivänsä.

Paineet ja pultit kohdilleen

Kesärenkaista puheen ollen, renkaiden paineet ovat usein talven jäljiltä pielessä. Jos vaihdat kesärenkaat itse, tee paineiden tasaus Nesteen asemalla.

Samalla on syytä tarkistuttaa renkaiden pulttien kireys. Varsinkin alumiinivanteiden kanssa tarkastus kannattaa tehdä muutaman päivän ajon jälkeen.

-Milloin viimeksi huollatit ilmastoinnin?

Ilmastoinnin huolto ei yleensä kuulu autojen huolto-ohjelmiin, mutta se olisi hyvä suorittaa 2-5 vuoden välein. Suorassa auringonpaisteessa seisovassa autossa voi olla neljä kertaa kuumempaa kuin samaan aikaan ulkona. Saunalukemat ovat haitallisia etenkin lapsille, vanhuksille ja lemmikeille, joten auto pitää voida viilentää tehokkaasti

-Ikkunanpesu palkitsee

Likaiset autonikkunat haittaavat näkyvyyttä erityisesti aamuisin ja iltaisin, kun aurinko paistaa matalalta. Etenkin tuulilasi kannattaa pitää puhtaana myös sisäpuolelta.

-Malta moottoritiellä

Kun moottoriteiden kesänopeusrajoitukset tulevat voimaan, vauhdikas ajotapa saattaa houkuttaa kuskia jos toistakin. Rajoituksia hitaammat tuntinopeudet ovat kuitenkin taloudellisempia: niin luonto kuin lompakkokin kiittävät.

Maltti kannattaa siksikin, että eläimet ovat kevään alettua liikkeellä. Niin maantie- kuin kaupunkiajossa on hyvä huomioida tienylittäjät hirvistä rusakoihin.