Kotkaan sähköautokokeilu OP Kulku -palvelun kanssa

opkulku-zoe_net
Kotka aloittaa kaupunkiautokokeilun, jossa kaupunki luovuttaa omaan käyttöönsä hankitut sähköautot iltaisin myös asukkaiden ja yritysten yhteiskäyttöön. Yhteistyössä OP Kulku -palvelun kanssa toteutettavan kokeilun tavoitteena löytää Kotkaan kestävän kehityksen periaatteiden mukainen liikenneratkaisu.
Sähköautokokeilu hyödyntää kaupungin nykyisiä resursseja tehokkaammin, tuottaa kaupungille taloudellista hyötyä ja kehittää kaupungin autokantaa ympäristömyönteisemmäksi. Kokeilussa käyttöön otetaan 2-4 sähköautoa, ja pilotti alkaa vielä loppuvuoden aikana. Käytännön ohjeet autojen varaamiseen kerrotaan tarkemmin lokakuun aikana.
Kotkan kaupunginhallitus teki päätöksen kaupunkiautokokeilun aloittamisesta kokouksessaan 2.10.2017. Kokeilu aloitetaan vuoden 2017 aikana ja se kestää vuoden 2018 loppuun
Kaupunkiauto tarjotaan vuokrattavaksi itsepalveluna lyhytaikaiseen käyttöön. Käyttäjä maksaa tuntiperusteisen hinnan auton käytöstä.
– Autot ovat kaupungin käytössä pääasiassa päivisin, joten tuntuu luontevalta tarjota niitä iltaisin muidenkin käyttöön. Samalla kaupunki saa lisätuloja, eivätkä autot seiso iltaisin käyttämättöminä, kehitysjohtaja Terhi Lindholm Kotkan kaupungilta kertoo.
Kotka ottaa kokeilussa käyttöönsä 2-4 sähköautoa ja poistaa käytöstä vastaavan määrän nykyisistä autoista – eli kaupungin autokanta pysyy ennallaan. Kaupungille kokeilusta syntyvä lisäkustannus on enintään 4000 euroa vuodessa yhtä autoa kohti. Auton jakamisesta kertyvästä tuotosta palautetaan kaupungille 75 %, mikä vähentää kaupungin nettokustannuksia.
Varaaminen mobiilisovelluksen avulla 
Autojen käytöstä maksetaan toteutuneen ajoajan mukaan. Kotkan keskustaan sijoitetaan yhteiskäyttöautojen latauspiste, josta autot noudetaan ja jonne ne palautetaan.
– Liikkuminen on yksi OP Ryhmän uusista liiketoiminta-alueista. OP Kulku on palvelu, joka tarjoaa kuluttajille ja organisaatioille mahdollisuuden sähköautoiluun kuukausimaksulla. Erityisesti yrityksiä, kuntia ja kaupunkeja varten olemme kehittäneet autojen yhteiskäytön mahdollistavan mobiilisovelluksen, jonka avulla omaa autoa voi tarjota halukkaiden käyttöön, maksua vastaan. Sovellus tekee autojen yhteiskäytöstä helppoa, sillä sekä auton varaaminen, ajon laskutus, auton lataustason tarkistaminen ja ovien avaaminen tapahtuvat sen avulla, OP Kulun liiketoimintajohtaja Timo Kemppainen kertoo.
yhteiskayttoauto_iphone-nakymat
– Kaupunkiautokokeilu täydentää joukkoliikennettä, kevyttä liikennettä sekä muita liikkumispalveluita. Samalla luomme pohjaa joustavalle liikkumispalveluiden kokonaisuudelle, jossa lyhytaikaiset autonkäyttöpalvelut ovat keskeisessä roolissa. Jatkossa kaupunkiautot voisivat linkittyä osaksi matkaketjuja, kuvailee Kotkan kaupunkisuunnittelujohtaja Markku Hannonen.
Mukana myös Kotkan Energia ja XAMK
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK osallistuu kokeiluun käyttäjäkokemukseen liittyvällä tutkimuksella. Tutkimuksessa selvitetään, miten käyttäjät kokevat palvelun ja miten kaupunkiautopalvelun kehittämistä kannattaisi jatkaa. Lisäksi kokeilua seurataan ja arvioidaan koko projektin ajan ja muutoksia tehdään tarvittaessa.
Kokeiluun osallistuu myös Kotkan Energia, joka rakennuttaa OP:n tuella latauspisteen Kotkansaarelle.
OP Ryhmän kehittämä OP Kulku -palvelu toimittaa Kotkan kaupungille sekä pilotissa tarvittavat autot että yhteiskäytön mahdollistavan mobiilisovelluksen.