Vuoden alkupuoliskolla ensirekisteröitiin yli 5 000 henkilöautoa viime vuoden alkua enemmän

car-wheel-1466173935siY

– romutuspalkkion loppukiri käynnistymässä

Kesäkuussa rekisteröitiin 11 652 uutta henkilöautoa, mikä on 7,2 prosenttia viime vuotta enemmän. Uusia henkilöautoja rekisteröitiin vuoden ensimmäisellä puoliskolla 69 600, joka on 5 149 autoa eli 8,0 prosenttia enemmän kuin viime vuoden alkupuoliskolla.

Pakettiautoja rekisteröitiin kesäkuussa 1 411, eli lähes saman verran kuin viime kesäkuussa. Uusien pakettiautojen rekisteröinnit olivat vuoden ensimmäisellä puoliskolla 3,4 prosenttia suuremmat kuin viime vuonna. Pakettiautoja on alkuvuoden aikana ensirekisteröity yhteensä 8 651.

Kesäkuussa rekisteröitiin 361 uutta kuorma-autoa, mikä on 3,4 prosenttia viime kesäkuuta enemmän. Kuorma-autojen ensirekisteröinnit ovat vuoden ensimmäisellä puoliskolla 9,7 prosenttia suuremmat kuin viime vuonna. Pienten alle 6 tonnin kuorma-autojen ensirekisteröintien määrä on ollut koko ensimmäisen vuosipuoliskon ajan kasvussa. Suuria yli 16 tonnin kuorma-autoja on ensirekisteröity vuoden alkupuoliskolla 1 578, eli lähes sama määrä kuin samaan aikaan viime vuonna

Uusia linja-autoja rekisteröitiin kesäkuussa 36. Vuoden alkupuoliskolla rekisteröitiin yhteensä 191 uutta bussia, mikä on 5,0 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden ensimmäisellä puoliskolla.

Romutuspalkkiokampanja päättyy elokuussa

Vuoden alussa käynnistyneen romutuspalkkion 8 miljoonan euron määrärahasta oli kesäkuun loppuun mennessä varattu yli 70 prosenttia. Romutuspalkkiolla on vuoden alkupuoliskon aikana tilattu noin 5 400 uutta autoa, joista 80 prosenttia on jo ensirekisteröity.

Romutuspalkkiokampanja jatkuu syyskuun alkuun asti, jos määräraha ei kulu loppuun jo ennen sitä. Romutuspalkkion voi hyödyntää myös kesällä tilattaviin uusiin autoihin, kunhan palkkiolla hankittava auto ehditään rekisteröimään vuoden 2018 aikana. Vanha auto on kuitenkin romutettava ennen elokuun loppua. Palkkion saaminen edellyttää, että romutettava auto on liikennekäytössä ja että romutuspalkkion saaja on omistanut auton tai ollut sen haltijana ainakin vuoden ajan ennen romutusta.

Romutuspalkkio on alentanut selvästi ensirekisteröityjen henkilöautojen keskipäästöä

Romutuspalkkion autokantaa nuorentava vaikutus on merkittävä, sillä kaikkiaan noin 6 prosenttia tänä vuonna ensirekisteröidyistä henkilöautoista on hankittu romutuspalkkiolla. Palkkiolla on hankittu pienikokoisia B-segmentin tai keskikokoisia C-segmentin autoja. Lähes 70 prosenttia palkkiolla hankituista autoista kuuluu B-segmenttiin, kun viime vuonna B-segmentin osuus kaikista uusista autoista jäi noin 17 prosenttiin. Noin 80 prosenttia romutuspalkkiolla hankituista autoista on bensiinikäyttöisiä ja lähes 15 prosenttia hybridiautoja. Bensiiniautojen suuri osuus johtuu B-segmentin suosiosta, sillä lähes kaikki pienikokoiset automallit ovat bensiinikäyttöisiä.

Palkkiolla hankittavien autojen hiilidioksidipäästöt saavat olla enintään 110 g/km. Romutuspalkkioautojen hiilidioksidipäästöt ovat B-segmentin suuren suosion takia selvästi alemmat kuin ensirekisteröityjen henkilöautojen keskimäärin. Alkuvuonna ensirekisteröityjen autojen päästöt olivat keskimäärin 116 g/km, kun viime vuonna keskipäästöt olivat 119 g/km. Keskimääräiset hiilidioksidipäästöt olivat tammi-toukokuussa 2,3 prosenttia alemmat kuin viime vuonna. Päästöt ovat alentuneet selvästi enemmän kuin vuosina 2017 ja 2016.

 

Kesäkuun ensirekisteröintitilastot

Romutuspalkkion tilannekatsaus