:EU: Uusiin rengasmerkintöihin tiedot polttoainekulutuksesta ja märkäpidosta

tyre_car_wheel_tire_vehicle_automobile_auto_technology-802350.jpg!d

Uudella autojen ja rekkojen renkaita koskevalla merkintäjärjestelmällä pyritään tarjoamaan kuluttajalle enemmän tietoa polttoainetehokkuudesta ja lisäämään turvallisuutta.

Parlamentti hyväksyi keskiviikkona uudet säännöt, joiden myötä rengasmerkinnöissä pitää tuoda esiin renkaiden polttoainetehokkuus, märkäpito ja vierintämelu.

Merkintöihin lisätään jatkossa lisäksi tiedot kilometrimäärästä, kulumisesta, uudelleenpinnoituksesta sekä lumi- ja jääpidosta. Kilometrimäärää ja kulumista koskevat tiedot lisätään, kun luotettava testausmenetelmä on käytettävissä. Renkaiden kuluminen synnyttää merkittävän määrän ympäristölle haitallista mikromuovia.

Uudet säännöt koskevat myös raskaiden hyötyajoneuvojen renkaita (C3-renkaita), joihin ei tällä hetkellä sovelleta EU:n merkintävaatimuksia.

Merkintöjen pitää olla kuluttajien helposti nähtävissä, esillä kaikissa renkaiden myyntitilanteissa, ml. verkkokaupoissa. Lisäksi merkinnöissä pitäisi olla mukana QR-koodi.

Kommentti

Esittelijä Henna Virkkunen (EPP, kok.) totesi: ”Nyt sovittu uudistus selkeyttää rengasmerkintöjä ja tekee ne kuluttajille näkyvämmiksi. Auton renkailla on iso vaikutus paitsi liikenneturvallisuuteen, myös polttoaineen kulutukseen. Renkaiden osuus polttoaineen kulutuksesta on jopa 20-30 prosenttia, joten oikeilla rengasvalinnoilla on yllättävän iso merkitys. Pohjoismaiden kannalta on erityisen tärkeää, että nyt ensimmäistä kertaa myös jään- ja lumenpito sisällytetään merkintöihin.”

Seuraavaksi

Parlamentti ja neuvosto ovat jo päässeet säännöistä alustavaan sopuun. Neuvoston pitää vielä vahvistaa uudet säännöt, minkä jälkeen ne voivat astua voimaan 1.5.2021 alkaen.

Taustatietoa

On arvioitu, että uusi merkintäjärjestelmä voi johtaa hiilidioksidipäästöjen pienenemiseen 10 miljoonalla tonnilla. Uudet säännöt korvaavat vuoden 2009 rengasmerkintöjä koskevan asetuksen.