Sähköautojen latauspisteitä avattu Suokadulla Kuopiossa

electriccar

Kuopion kaupungin ensimmäiset omat sähköautojen latauspisteet on avattu Kuopion valtuustotalon pysäköintipaikalla Suokadulla. Niillä voi ladata virtaa sähkö- ja hybridiautoon eParking-sovelluksen avulla.

Väre Oy toimitti Kuopion kaupungin tilauksesta valtuustotalon pysäköintialueelle kymmenen sähköauton latauspistettä. Suokadulla, kaupungin keskustan tuntumassa, virtaa voi ladata jopa 19 sähkö- tai hybridiautoa kerrallaan.

Kuopion kaupungin latauspisteet on kytketty eParking-verkostoon ja lataustapahtumien hallinnointi tapahtuu eParking-sovelluksen avulla. Valtuustotalon pysäköintialueelta löytyy nyt kaksi vapaasti kaikkien käytettävissä olevaa Type2-latauspistettä sekä lisäksi yhdeksän entistä lämmitystolppaa muutettuna älytolpiksi, jotka toimivat Schuko-latauspisteinä ja etäohjattavina lämmityspaikkoina.

Aloite latauspisteistä tuli kaupungin henkilöstöltä, jolla on yksityiskäytössään lukuisa määrä sähkö- tai hybridiautoja ja tarve latauspisteiden rakentamiselle oli sen vuoksi kiireellinen. Valtuustotalon latauspisteet palvelevat kaupungin työntekijöiden lisäksi kaikkia paikallisia asukkaita, kaupungissa vierailevia turisteja sekä lähialueen palveluiden käyttäjiä.

–  Schuko-pisteissä on rajoitettu käyttö arkipäivisin, sillä ne ovat toimistoaikoina vain Kuopion kaupungin työntekijöiden ja pysäköintiluvan haltijoiden käytössä. Toimistoaikojen ulkopuolella ne ovat toki vapaasti kaikkien käytettävissä, kertoo Kuopion kaupungin Tilapalvelujen kiinteistötekninen asiantuntija Hannu Kosunen.

– Type2-latauspisteellä sitä vastoin ei ole käyttörajoitusta, joten kaikki ovat tervetulleita lataamaan ympäri vuorokauden. Tämä on hyvä lisä myös uimahallin ja kansalaisopiston kävijöille, jatkaa Kosunen.

Älytolpat säästävät energiaa

Kuopion kaupunki ja Väre selvittävät yhdessä seuraavia asennuskohteita, sillä latauspisteiden määrää on tarkoitus kasvattaa. Vastaus kasvavaan tarpeeseen on myös osa kaupungin ilmastotyötä ja pyrkimyksiä kohti pienempää hiilijalanjälkeä. Kuopion kaupunki on sitoutunut tavoittelemaan hiilineutraaliutta vuoteen 2030 mennessä. Kuopion resurssiviisausohjelmaan kuuluu yhtenä osana muun muassa energiatehokkuuden parantaminen, viisaan liikkumisen ohjaus sekä Kuopion alueelle kattavasti rakennettu sähköautojen latauspisteiden verkosto.

Väre Oy:n sähköisen liikenteen asiantuntijan Mika Petsalon mukaan älytolppien määrä tulee kasvamaan niin julkisessa pysäköinnissä kuin myös esimerkiksi taloyhtiöpysäköinnissä, kun vanhoja pysäköintipaikkoja uudistetaan sähköautojen lataukseen sekä lämmitystarpeisiin sopiviksi. Älytolpat säästävät sähköä jopa 65% perinteisiin lämmitystolppiin verrattuna ja lisäksi niitä voidaan ohjata mobiilisti.

– Ekotoiminnallisuus on älytolppien parhaita ominaisuuksia, sillä ne haistelevat ulkoilman lämpötilaa ja säätävät lämmitystä siihen sopivaksi. Älytolppiin voidaan kytkeä maksuominaisuus, jolloin kukin käyttäjä maksaa vain käyttämästään sähköstä. Sähköisen liikenteen kehitys tuo mukanaan energiatehokkuutta, jolla voidaan pienentää hiilijalanjälkeä ja säästää energiaa, Mika Petsalo toteaa.

Sähköautokannan ja sähköisen liikenteen palvelujen kysynnän kasvu siivittää myös Väreen palvelukehitystä. Väre panostaa vahvasti tämän vuoden aikana sähköisen liikenteen palvelujen kehitykseen. Tavoitteena on laajentaa sähköautoilijoille tarjottavia palveluja.

– Väre näkee yhteiskunnallisen vastuunsa ja roolinsa olla kehittämässä energiapalveluja, joilla sujuvoitetaan ihmisten arkea ja lisätään energiatehokkuutta niin kuluttajien kuin yritysten käyttämissä palveluissa. Haluamme tehdä kestävää kehitystä tukevat valinnat helpoiksi hankkia ja käyttää, toteaa kehitysjohtaja Antti Martikainen Väre Oy:stä.