:VIDEO: Nissan LEAFin akkujen luotettavuus korkealla tasolla

nissan_leaf

  • Nissan LEAFin voimanlähde on alan keskiarvotilastojen mukaan huomattavasti bensiini- tai dieselmoottoria luotettavampi
  • Akuista 99,99 % on toiminut moitteettomasti LEAFin viiden käyttövuoden aikana
  • Nissan LEAF on maailman suosituin sähköauto, jonka myynti on ylittänyt jo 165 000 auton rajan

Nissanin keräämien tietojen mukaan 99,99 % LEAF-sähköautojen akuista on toiminut Euroopassa täysin moitteettomasti. Nissan on myynyt Euroopassa viiden vuoden aikana yli 35 000 LEAFia.

Julkistetut luvut osoittavat vääriksi ne pessimistiset arviot, joita esitettiin LEAFin lanseerausvuonna 2010. Epäilijät ounastelivat tuolloin, että LEAFien akut olisi vaihdettava kolmen vuoden kuluessa tai että intensiivisessä käytössä akkukapasiteetti laskisi merkittävästi jo ensimmäisen käyttövuoden aikana.

Tosiasiassa akkuyksiköiden vika-aste on ollut viiden vuoden aikana vain 0,01 prosenttia, sillä vikatapauksia on ollut vain kolme. On sanomattakin selvää, että kyseessä on vain pieni murto-osa perinteisten polttomoottorien vikamääristä.

Konkreettisena esimerkkinä akkuteknologiansa luotettavuudesta Nissan on jäljittänyt kolme vuotta sitten Top Gear -ohjelmassa koeajetun LEAFin, joka on toiminut ongelmitta tähän päivään saakka:

Sähköautoilun väsymätön puolestapuhuja, Fully Charged -verkko-ohjelman juontaja Robert Llewellyn ei yllättynyt LEAFin akkujen luotettavuudesta: ”Asia ei tule yllätyksenä. Sähköautoteknologia herätti alkuvaiheessa runsaasti epäilyksiä, mutta nyt sähköautot yleistyvät jatkuvasti. Siksi en voi ymmärtää, miten tietyt sitkeät myytit pysyvät elossa.”

Täyssähköauto Nissan LEAFin myynti oli ennätyksellistä myös viime vuonna. Euroopassa myytiin 15 098 LEAFia, mikä merkitsi 33 prosentin lisäystä vuoteen 2013 verrattuna. LEAFin osuus Euroopan nopeasti kasvavien sähköautomarkkinoiden kokonaismyynnistä oli yli neljännes.

“Faktat puhuvat puolestaan. Innokkaimmankin sähköautoilun kritisoijan on myönnettävä, että LEAFin akkujen vika-aste on mitättömän pieni. Akut ovat kuitenkin vain osa LEAFin menestystarinaa. Yli 165 000 auton maailmanlaajuinen myynti osoittaa, että LEAFin huipputeknologia vetoaa todella laajaan asiakasjoukkoon”, toteaa Nissan Europen sähköautoista vastaava johtaja Jean-Pierre Diernaz.

LEAFin voimalinjassa on vain kolme pääkomponenttia – integroitu laturi, vaihtosuuntaaja ja moottori – joten myös sen huoltokustannukset ovat noin 40 prosenttia pienemmät kuin bensiini- tai dieselautossa.

Nissan LEAF lanseerattiin vuonna 2010 yhtenä ensimmäisistä massamarkkinoille suunnatuista täyssähköautoista. Se on tällä hetkellä kaikkien aikojen myydyin sähköauto. Maailmanlaajuisesti on myyty jo 165 000 LEAFia, joista 35 000 Euroopassa. LEAF-sähköautoille on kertynyt yhteensä yli miljardi ajokilometriä.

 

******************************************

ꜞRiippumattoman isobritannialaisen Warranty Direct -yhtiön analysoimien tietojen mukaan 0,255 prosentissa autoista on esiintynyt sisäisen polttomoottorin toimimattomuuteen johtanut ongelma. Tavanomaisten ongelmien kirjo ulottuu jäähdytysjärjestelmien vuodoista kannentiivisteen vaurioihin ja liialliseen polttoaineen syöttöön. Warranty Directin analysoimat tiedot kattoivat 50 000 3–6 vuoden ikäistä autoa viiden vuoden jaksolta.

ꜞꜞKokonaismäärät perustuvat Nissanin Global Data Center (GDC) -datakeskuksen tietoihin 30.9.2014 (UTC). Keskimääräisiä ajokilometrejä koskevat tiedot on kerätty ainoastaan CarWings-järjestelmään rekisteröidyistä Nissan LEAF -autoista, jotka kattavat noin 54 % LEAFin maailmanlaajuisesta kokonaismyynnistä. Tiedot on kerätty ajanjaksolla 1.4.–30.9.2014.