Mercedes-Benzin SUV-tarjonta laajenee: Concept GLC Coupé esittäytyy lähes tuotantovalmiina

bcd1b6e62086949d_800x800ar

  • Tuoreen GLE Coupe´n muotokieltä aikaisempaa pinemmässä kokoluokassa.
  • Nuorekas ja urheilullinen malli, jossa hitech-muotoilu ja suorituskyky kohtaavat.
  • Shanghaissa esillä ensi kertaa Kiinassa GLE, GLE Coupé sekä smart fortwo.

Mercedes-Benz Shanghain autonäyttelyssä

”Concept GLC Coupé tarjoaa esimakua Mercedes-Benzin tulevista SUV-malleista. Samalla se heijastelee Mercedesin perinteisiä coupé-luokan arvoja”, Daimler AG:n muotoilujohtaja Gorden Wagener kiteyttää. ”Aiomme rakentaa Concept GLC Coupésta myös tuotantoversion. Tämä tarkoittaa sitä, että SUV-malliemme perheeseen kuuluu tulevaisuudessa jo seitsemän autovaihtoehtoa aina kompaktista GLA:sta G-sarjaan saakka”, Mercedes-Benzin markkinointi- ja myyntijohtaja Ola Källenius jatkaa.

Concept GLC Coupén muotoilun luonteenomaisia piirteitä ovat korin lihaksikas muotoilu, lyhyet etu- ja takaylitykset, kaksiripainen pysty jäähdyttimen säleikkö, pidennetty matkustamo mataline ikkunalinjoineen sekä huomiota herättävät 21-tuumaiset pyörät. Lähes tuotantovalmiin konseptimallin pituus on noin 4,73, korkeus 1,6, leveys 2 ja akseliväli 2,83 metriä. Matkustamossa on neljä erillisistuinta.

Kokonaisuus on nuorekkaan houkutteleva ja urheilullinen coupé-mallin auto, jonka ominaisuudet riittävät myös ajamiseen vaikeissa maasto-olosuhteissa. Tätä havainnollistavat alustasuojaukset edessä ja takana, jotka on jätetty selvästi näkyviin tehostamaan auton ilmettä.

Konseptimallin keulaa hallitsevat suuret jäähdytysilman ottoaukot sekä valoveistoksen tapaan erottuvat led-valot, joiden kaikki toiminnot kääntymisvaloa myöten ovat häikäisemättömiä vastaantulevalle liikenteelle. Myös takana hyödynnetään led-valoja, ja esimerkiksi jarruvalo toimii pulssimaisesti tehostaen auton havaittavuutta takaa lähestyttäessä.

Concept GLC Coupén erityislaatuisuutta viestivät takana peräti neljä pakoputkea kiillotettuine päineen, sivulta katsottaessa puolestaan kehyksettömät sivuikkunat sekä keveät siipimäiset taustapeilit. Auton dramaattista ja suorituskykyistä ulkonäköä tehostaa edelleen kullankeltainen ulkoväri, jota korostetaan mattametalliharmailla pyöräkotelon reunoilla, kynnyslistoilla sekä puskurien kehyksillä.

Suorituskyvyssä ei ole tingitty, sillä suorasuihkutukseen perustuva V6-kaksoisturbomoottori tuottaa 270 kW (367 hv) tehon ja 530 Nm väännön. Voimansiirrossa hyödynnetään 9G-Troniv-automaattivaihteistoa sekä jatkuvatoimista 4Matic-nelivetoa. Kovissa kiihdytyksissä pakoputkisto tarjoaa kuljettajan korviin intohimoisen urheiluautomaisen äänimaailman, joka kuitenkin rauhoittuu tasaisessa ajossa ja alhaisimmilla nopeuksilla.

Mercedes-Benz Concept GLC Coupén tekniset tiedot:

Moottori Suorasuihkutus, 2 turboahdinta
Sylinterit V6
Iskutilavuus 2996 cm3
Teho 270 kW/367 hv/5500 rpm
Vääntö 520 Nm/1400–4000 rpm
Vaihteisto 9G-Tronic-automaatti, Direct Select -valitsin
Vetotapa 4Matic-neliveto
Pituus mm 4727
Leveys (peileillä) mm 2000 (2151)
Korkeus mm 1593
Akseliväli mm 2827
Raideleveys edessä/takana mm 1657/1687
Rengaskoko edessä/takana 8 J x 21 / 255/50 R 21 / 9,5 J x 21 / 285/45 R 21

Shanghaissa esillä Mercedes-Benzin visio autonomisesta liikenteestä

Mercedes-Benz esittelee Shanghaissa Concept GLC Coupén lisäksi laajan kattauksen nykyisistä tuotantomalleistaan sekä visionsa tulevaisuuden autoilusta. Itsenäisen, autonomisen ajamisen mahdollisuuksia luotaa F 015 Luxury in Motion –tutkimusmalli. Se vie robottiauton konseptin vielä askelta pidemmälle muuttamalla auton ylellisesti varustelluksi hyvinvointi- ja työskentelytilaksi. Auto on ylellisesti varustettu neljän hengen sedan, jonka mitat ovat (pituus/leveys/korkeus) 5220/2018/1524 milliä. Akselivälin pituus on 3610 milliä. Viihtyisä lounge-tunnelma luodaan täysin kääntyvillä neljällä erillisistuimella ja 90 asteen kulmaan avautuvilla ovilla.

Autossa hyödynnetään uutta SBS-korirakennetta (Smart Body Structure), jossa yhdistetään hiilikuituvahvisteinen CFRP-muovi, alumiini ja suurlujuusteräs. Voimantuotto perustuu F-Cell Plug-In-Hybrid-järjestelmään. Autossa on kaksi taakse sijoitettua sähkömoottoria, joiden kummankin teho on 100 kW (136 hv) ja maksimivääntö 200 Nm/moottori. Sähköhybridijärjestelmä takaa autolle 1100 kilometrin toimintamatkan, josta 200 km akkuvoimalla ja 900 km polttokennon tuottamalla sähköenergialla. Vetyä kuluu 0,6 litraa sadalla kilometrillä, mikä vastaa noin 2 litran keskikulutusta dieselpolttoaineella.

GLE, GLE Coupé ja smart esittäytyvät Kiinan kasvavilla markkinoilla

Shanghain autonäyttelyssä nähdään ensimmäistä kertaa Kiinassa Mercedes-Benz GLE ja GLE Coupé, jotka monin eri tavoin soveltuvat maan kasvaville automarkkinoille. Esimerkiksi ladattavien ja täyssähkömallien kasvava kysyntä luo potentiaalia GLE 500 e 4Maticille, jonka 325 kW (442 hv) teho syntyy ainoastaan 3,3 litran keskikulutuksella ja 78 gramman Co2-päästöillä/km. Kolmas Kiinaan soveltuva malli on uusi smart fortwo, joka niin ikään debytoi Shanghaissa. ”Uusi smartimme soveltuu ihanteellisesti Kiinan kaupunkialueille. Kiinan tarpeet ovat vaikuttaneet smartin kehitykseen ja suunnitteluun enemmän kuin mikään muu yksittäinen maa, joten auto täyttää varmasti paikallisten asiakkaidemme tarpeet”, smartin pääjohtaja Dr Annette Winkler vakuuttaa.

Mercedes-Benzin myynti Kiinassa kasvoi viime vuonna 28 prosenttia yli 270 000 autoon. Tämän vuoden tavoitteena on 300 000 auton haamurajan ylitys. Yhtä tahtia myynnin kanssa kasvaa myös paikallinen tuotanto. Mercedes-Benzin tehdas Beijingissä alkaa tänä vuonna valmistaa GLA-mallia, josta näin tulee jo neljäs tehtaan valmistama Mercedes-malli.