Kilon Osuus-Auto ottaa käyttöönsä maan uusimman HCT-yhdistelmäajoneuvon

3615-Ekorekka_KOA1

Lisää Ekorekkoja liikenteeseen

Merkittävään hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen tähtäävä konttiliikenteen ekorekkakokeilu käynnistyi Suomessa marraskuussa 2013. Liikennöinti käynnistyi reitillä Vuosaaren satama – Lahti – Vuosaaren satama. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi myönsi tuolloin viiden vuoden kokeiluluvan ensimmäiselle suurikapasiteettiselle moduuliyhdistelmälle (High Capacity Truck).

Kahden viime vuoden aikana kokeiluun on myönnetty neljä uutta lupaa. Viimeisimmän niistä sai Kilon Osuus-Auto eli KOA. S-Ryhmän elintarvikkeiden jakelutoimintaa Espoosta Lahden alueelle hoitava yritys tekee jatkossa neljän päivittäisen ja edestakaisen kuljetuksen sijasta kolme jakelukuljetusta Espoosta Lahteen.

– Ekorekan käyttöönottoon myötä pääsemme vaikuttamaan tulevaisuuden tieliikenteen kehitykseen. Myös runkoliikenteen päästöt ja kilometrit vähenevät uuden ajoneuvon myötä arviolta 10-15 prosenttia, KOA:n toimitusjohtaja Ari Savisalo kertoo.

KOA:n HCT-yhdistelmä muodostuu kahdesta standardimittaisesta puoliperävaunusta. Ajoneuvon kokonaispaino on 68 tonnia ja pituus 32 metriä. Siinä on peräti 132 eurolavapaikkaa ja se kuljettaa 30 prosenttia enemmän tavaraa verrattuna perinteiseen moduuliyhdistelmään. Ajoneuvo otetaan käyttöön maanantaina 6.7.

3612-IMG_8506

Päästöjä pienemmiksi

Ekorekkakokeilu on uusi toimintamalli, jonka tavoitteeksi on asetettu hiilidioksidipäästöjen vähentäminen jopa 40 prosenttia perinteisiin kuljetusmuotoihin verrattuna. Tavoite on realistinen ja hankkeesta saadut kokemukset ovat vastanneet odotuksia.

– Tarpeettomat tyhjien konttien kuljetukset vähenevät Ekorekkojen avulla merkittävästi. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän ja kuljetustehokkuus nousee, mikä kasvattaa osaltaan myös elinkeinoelämän kilpailukykyä, hankkeen koordinaattorina toimivan Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy:n toimitusjohtaja Jukka Rantanen kertoo.

Rantasen mukaan Lahden seudun tavoitteena on olla Suomen ympäristötehokkain alue ja houkutteleva logistiikkakeskittymä.

– Lahden seudulla on jo mm. Postilla iso logistiikkakeskus sekä mittava joukko suuryritysten varastoja ja jakelukeskuksia. LADECille on luontevaa olla mukana kuljetuslogistiikan kehitystyössä, jossa pyritään ympäristöpäästöjen vähentämisen lisäksi kustannustehokkuuteen, Rantanen sanoo.