Nissan lanseeraa itseohjautuvan ProPILOT-teknologian ensimmäisenä japanilaisena autonvalmistajana

nissan-propilot

Nissan Motor Co., Ltd:n ilmoituksen mukaan uusi Nissan Serena, joka tulee myyntiin Japanissa elokuussa, varustetaan yhtiön omalla, itseohjautuvalla ProPILOT-teknologialla.

ProPILOT on edistyksellinen itseohjautuvan ajon teknologia, joka mahdollistaa mukavan ja turvallisen maantieajon. Nissan on ensimmäinen japanilainen autonvalmistaja, joka yhdistää ohjauksen, kaasupolkimen ja jarrujen täysin automaattisen toiminnan ja keventää siten huomattavasti kuljettajan taakkaa ruuhkaisessa liikennevirrassa maantiellä tai pitkillä ajomatkoilla.

ProPILOT-järjestelmä hyödyntää edistynyttä kuvankäsittelytekniikkaa, jonka avulla se pystyy tulkitsemaan erilaisia liikennetilanteita sekä ohjaamaan autoa tarkasti ja luonnollisella tavalla. Kuljettaja voi kytkeä järjestelmän päälle tai poistaa sen käytöstä helposti ohjauspyörässä olevalla kytkimellä. Lisäksi järjestelmän toimintaa voi tarkastella erilliseltä näytöltä.

Järjestelmän toimintaperiaate

Järjestelmä ohjaa kaasupoljinta, jarruja ja ohjauspyörää monokamerasta saatujen kuvatietojen ja kehityksen huippua edustavan kuvankäsittelyohjelmiston avulla. ProPILOT-järjestelmän kamera tunnistaa sekä edellä ajavat ajoneuvot että kaistamerkinnät nopeasti ja kolmiulotteisesti.

Toiminnot

Kun ProPILOT-järjestelmä on aktivoitu, se tarkkailee automaattisesti etäisyyttä edessä olevaan ajoneuvoon ja pitää ajonopeuden kuljettajan valitseman nopeusasetuksen (30–100 km/h) mukaisena. Lisäksi järjestelmä pitää auton keskellä kaistaa myös kaarteissa tarkkailemalla kaistamerkintöjä ja kääntämällä ohjauspyörää tarpeen mukaan.

Jarrutus edellä ajavan auton pysähtyessä

ProPILOT-järjestelmä pysäyttää tarvittaessa auton kokonaan jarruttamalla automaattisesti. Pysähdyksen jälkeen auto jää paikoilleen, vaikka kuljettajan jalka ei olisi jarrupolkimella. Kun edessä oleva auto lähtee taas liikkeelle, kuljettaja voi aktivoida ProPILOT-järjestelmän uudelleen ohjauspyörään sijoitetusta kytkimestä tai painamalla kaasupoljnta kevyesti.

Nissan suorittaa laajamittaisia liikenneolosuhteiden tutkimuksia eri puolilla maailmaa sen varmistamiseksi, että ProPILOT-teknologia soveltuu mahdollisimman hyvin käyttöön kaikilla markkina-alueilla, joilla se on tarkoitus lanseerata. Nissan Serenan varusteluun kuuluva ProPILOT-järjestelmä kehitettiin erityisesti japanilaisia maantieajo-olosuhteita silmällä pitäen.

Kohti turvallisempaa liikennettä

Nissan kehittää aktiivisesti autojensa älykkäitä järjestelmiä ja sähköautoteknologiaansa. Yhtiön visiona on täysin päästötön ja turvallinen liikenne (zero emissions, zero fatalities), ja uusi ProPILOT-järjestelmä on tärkeä osa Nissan Intelligent Mobility -visiota.

Nissan laajentaa ProPILOT-teknologian käyttöä jatkossa myös muihin malleihin, kuten Qashqaihin Euroopassa vuonna 2017. Lisäksi yhtiö aikoo lanseerata vuonna 2018 järjestelmän, joka mahdollistaa myös kaistanvaihdot maantieajossa ja vuonna 2020 kaupunki- ja risteysajoon soveltuvan järjestelmän.

Nissan vahvistaa itseohjautuvan teknologian edelläkävijyyttään ottamalla sen käyttöön ensiksi eri markkina-alueiden tärkeimpiin kuuluvissa automalleissa. Tämä edistää osaltaan uutuusteknologian yleistymistä ja kasvattaa turvallisuutta.