Autoliitto: Nettikauppojen halvoissa turvaistuimissa paljon puutteita

_H0A9827-Bearbeitet

Autoliiton tuoreimmassa turvaistuintestissä keskityttiin halpoihin, usein internetistä tilattaviin istuimiin. Yhdestätoista testatusta istuimesta peräti kuusi sai yleisarvosanan heikko.

Internet on tehnyt monien tuotteiden hankinnasta entistä helpompaa ja halvinta hintaa on melko vaivatonta etsiä. Turvaistuimet eivät ole tässä poikkeus. Tuoreimmassa Euroopan eri autoliittojen ja kuluttajajärjestöjen yhteistyössä toteuttamassa turvaistuintestissä oli mukana yksitoista nettikaupoissa alle 70 euron hintaan myytävää istuinta. Yli puolet testatuista istuimista sai yleisarvosanan heikko. Testin paras istuin oli hyvän yleisarvosanan saanut turvakaukalo Obaby Tiny Tatty Teddy. Neljä istuinta arvioitiin tyydyttäviksi.

Kaksi heikon arvosanan saanutta istuinta ei läpäissyt etutörmäystestiä. Etutörmäystesti tehdään nopeudella 64 km/h ja se on siten rankempi kuin mitä tyyppihyväksynnän saaminen edellyttää. Nania Safety Paris SP:n molemmat olkavyöt repeytyvät irti etutörmäyksessä ja koenukke jäi vain lantiovyön varaan. Tiggo Bebehutissa puolestaan selkänoja vääntyi pahoin etutörmäyksessä ja koenuken pää heilahti pitkälle eteenpäin. Selkä menosuuntaan asennettava turvakaukalo Obaby Tiny Tatty Teddy tarjosi etutörmäyksessä erinomaisen suojan.

2014-10-28 13_02_49-2014 Syksy Tulostaulukko.pdf - Nitro Pro 9

Neljä testattua istuinta puolestaan sai heikon arvosanan sivutörmäystestissä. Näissä istuimissa pitää poistaa selkänoja isokokoisempia lapsia kuljetettaessa, minkä takia istuimet eivät tarjoa lainkaan sivutörmäyssuojaa. Autossa mahdollisesti olevat sivu- ja/tai verhoturvatyynyt on suunniteltu suojaamaan aikuista niin sijoittelultaan kuin voimakkuudeltaan. Näin ollen lapsen pää ei välttämättä osu lainkaan turvatyynyyn tai kuormitus on tarpeettoman voimakas. Sen lisäksi, että selkänoja suojaa lasta sivutörmäyksessä, se pitää lapsen paremmassa asennossa esimerkiksi tämän nukkuessa. Selkänoja ohjaa myös olkavyön oikeaan kohtaan.

Nettikaupoissa on runsaasti tarjolla noin 70 euron hintaisia turvaistuimia ja valikoimat ovat sekavat. Samaa tuotetta saatetaan myydä eri nimillä joko aivan samanlaisena tai siten, että esimerkiksi vain verhoilua on muutettu. Esimerkiksi jo vuonna 2008 heikon arvosanan saanut istuin IWH Trade Max Vario Maxon nyt myytävänä täysin muuttumattomana nimellä United-Kids Alpha Deluxe.

”Nyt tehty testi osoittaa, että halpojen nettikaupasta ostettavien turvaistuinten kanssa saa olla tarkkana. Sellaisen halpaistuimen hankkimista ei voi suositella, josta ei löydy minkäänlaista testitulosta. Kukaan ei halua kuljettaa lastaan istuimessa, jonka vyöt antavat periksi onnettomuuden sattuessa”, Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen toteaa.

Video Nania Safety Paris SP:n etutörmäystestistä

Video Tiggo Bebehutin etutörmäystestistä

Turvaistuintestin istuinkohtaiset arviot

Koko testiraportti yksityiskohtaisempine tietoineen tulee Autoliiton jäsenten luettavaksi

testiraportit-sivustolle.