Autonrengasliitto ry: RENGASRATSIOITA JÄLLEEN LAAJASTI KOKO MAASSA – Kesärenkaiden syyskunto huolestuttaa

Rengasratsia
Rengasratsia. Poliisi ja Autonrengasliiton asiantuntijat tarkastavat tien päällä henkilö- ja pakettiautojen renkaita ja jakavat autoilijoille rengastietoa.
Kesärenkaiden syyskunto on heikentynyt huolestuttavasti. Yhden välivuoden jälkeen rengasratsioita järjestetään tällä viikolla laajasti koko maassa. Rengasratsia 2014 -turvallisuuskampanja kehottaa autoilijoita varautumaan syksyn sadekeleihin kunnollisilla kesärenkailla. Autonrengasliitto, Liikenneturva ja poliisi kampanjoivat rengasturvallisuuden puolesta jo 18:tta kertaa.

Monet autoilijat kuluttavat renkaansa kesän kuumilla ja karkeilla tienpinnoilla huomaamattaan kehnoon kuntoon. Laki edellyttää kesärenkailta vähintään 1,6 mm:n urasyvyyttä, mutta turvasuositus sadekelillä on vähintään neljä milliä. Urasyvyys vaikuttaa ratkaisevasti sekä vesiliirtonopeuksiin että jarrutusmatkoihin märällä tienpinnalla.

Luontoa ja lompakkoa säästäen

Kampanjapäällikkö Risto Keskiruokanen Autonrengasliitosta patistelee autoilijoita kiinnittämään huomiota myös ilmanpaineisiin ja rengastyyppiin. ”Rengaspaineiden säännöllisellä tarkistuksella kukin voi pienellä vaivalla säästää luontoa ja lompakkoa. Nastattomilla talvirenkailla saa ajaa kesälläkin, mutta sitä ei suositella niiden huonojen märkäominaisuuksien vuoksi.”

Vesiliirto

 

Vesiliirto. Vesiliirtoon voi joutua jo alhaisilla ajonopeuksilla, jos alla ovat kuluneet tai keliin sopimattomat renkaat.

Teknisen kehityksen myötä rengaspaineita voi seurata entistä vaivattomammin auton kojelaudasta. Marraskuun alusta alkaen kaikissa uusissa henkilöautoissa pitää olla rengaspaineiden valvontajärjestelmä (TPMS), joka informoi kuljettajaa rengaspaineista ja hälyttää mahdollisista poikkeamista. Perinteistäkin painetarkkailua yhä tarvitaan, sillä ilmanpaineet pitää säätää jatkossakin itse.

Tutkimustietoa renkaiden kuntoseurantaan

Henkilö- ja pakettiautojen kesärenkaiden kuntoa on tutkittu Suomessa syksystä 1997 lähtien järjestettyjen rengasratsioiden yhteydessä. Vuosien varrella on tutkittu yli 169 000 henkilö- ja pakettiauton renkaat 180 eri paikkakunnalla. Laajan tutkimusaineiston ansiosta kesärenkaiden kuntoa voidaan seurata myös maakunnittain ja paikkakunnittain.

Urasyvyysmittaus

 

Urasyvyysmittaus. Laki edellyttää kesärenkailta vähintään 1,6 mm:n urasyvyyttä, mutta turvasuositus sadekelillä on vähintään neljä milliä.

Syksyn 2012 tulokset olivat heikoimmat kymmeneen vuoteen, kun huonokuntoisia renkaita (urasyvyys 0-2 mm) oli 15,6 prosentilla autoilijoista. Viime syksynä rengasratsioita järjestettiin vain muutamalla paikkakunnalla, joten tuloksiin pitää suhtautua pienellä varauksella. Tuolloin lähes joka viides (19,4 %) autoilija ajoi rengasratsiaan huonokuntoisilla renkailla.

Kampanjateema korostaa omaa vastuuta

Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Juha Valtonen painottaa sekä renkaiden että ajotavan merkitystä haastavissa kelioloissa. ”Rankat kaatosateet ja urautuneet tienpinnat panevat renkaiden suorituskyvyn koetukselle. Ajonopeus pitäisi aina muistaa sovittaa olosuhteiden mukaan ja jättää pitoreserviä myös yllättävien tilanteiden varalle”, Valtonen evästää.

Poliisitarkastaja Kari Onninen Poliisihallituksesta uskoo valistuksen ja valvonnan voimaan liikenneturvallisuuden parantamiseksi. ”Kampanjateema Ratsaa renkaasi ajoissa korostaa autoilijan omaa vastuuta myös rengasasioissa. Jokasyksyinen muistutus renkaiden kunnosta on edelleen tarpeen, Onninen perustelee.

Linkit