Biofore-konseptiauton menestystarina jatkuu – Grafia valitsi auton Vuoden kultahuipuksi

Vuoden_kultahuippu_2015_Biofore

UPM:n ja Metropolian Biofore-konseptiauto on voittanut Grafian Vuoden kultahuiput –palkinnon Innovatiivinen media -sarjassa. Grafian Vuoden Huiput on Suomen merkittävin markkinointiviestinnän ja muotoilun kilpailu.

”Biofore-konseptiautosta on muodostunut muuttuvan biometsäteollisuuden symboli. Se on esimerkki uusien biomateriaalien luovasta ja innovatiivisesta käytöstä sekä vastuullisuudesta. Biomateriaaleilla voidaan korvata uusiutumattomia materiaaleja monessa käyttökohteessa, esimerkiksi autoteollisuudessa”, toteaa UPM:n brändi- ja viestintäjohtaja Elisa Nilsson.

Valintaperusteluissaan Grafia toteaa muun muassa, että Biofore-auto on ”täydellinen esimerkki siitä, kuinka suomalainen yritys innovatiivisesti paketoi osaamisensa konkreettiseksi esitykseksi uudelle toimialalla siten, että jokainen sen ymmärtää. Loppuun asti viety yhteistyökonsepti, joka olkoon esimerkkinä kenelle tahansa.”

Uniikki konseptiauto on futuristinen tieliikenteeseen rekisteröitävä ajoneuvo, jonka useissa osissa käytetään UPM:n uusiutuvia biopohjaisia materiaaleja. Auto esiteltiin viime vuoden maaliskuussa Geneven kansainvälisessä autonäyttelyssä ja se on herättänyt valtaisaa kansainvälistä kiinnostusta.

”Biofore-auton menestystarina on monien ihmisten yhteistyön tulos niin UPM:llä, Metropolia Ammattikorkeakoululla kuin Valveella. Haluan kiittää kaikkia osapuolia, jotka ovat osallistuneet tähän hienoon projektiin, joka on varmasti ylittänyt meidän kaikkien rohkeimmatkin odotukset”, iloitsee Elisa Nilsson.

Viime vuoden maaliskuussa ProCom palkitsi Biofore-auton Vuoden Viestintätekona. Biofore-konseptiautosta kertova video nappasi puolestaan viime vuoden kesäkuussa kultapystin kansainvälisillä Golden Hammer-mainosfestivaaleilla Riikassa. Voitto tuli Corporate PR -sarjassa.

Geneven autonäyttelyn jälkeen Biofore-konseptiauto on ollut kysytty vieras moniin tapahtumiin ympäri maailmaa. Ennen Suomeen paluuta auto vieraili YK:n kansakuntien palatsissa Genevessä. Auto on kiertänyt lukuisissa UPM:n, Metropolian ja muiden yhteistyökumppaneiden tapahtumissa ympäri Suomea.

Biofore-autossa valtaosa perinteisesti muovista valmistetuista osista on korvattu UPM:n korkealaatuisilla ja kestävillä biomateriaaleilla, UPM Formillaja UPM Gradalla. Auton tankista löytyy UPM:n puupohjaista uusiutuvaa dieseliä, UPM BioVernoa.

”Uusiutuvat raaka-aineet ovat keskeinen osa Biofore-strategiaamme. UPM:llä on pitkä historia puukuidun jalostamisesta, ja myös uudet liiketoimintomme pohjaavat biomassan hyödyntämiseen kestävällä ja resurssitehokkaalla tavalla”, sanoo Elisa Nilsson.

Biomateriaalit soveltuvat laajasti eri käyttötarkoituksiin, kuten design- ja akustiikkatuotteisiin, sekä erilaisiin teollisiin- ja kuluttajatuotteisiin. Esimeriksi Genelec käyttää biokomposiittimateriaalia kaiuttimissaan, Tregren valmistaa puolestaan samasta materiaalista keittiöpuutarhoja.

**