Continentalin visio: Tulevaisuuden autoa ei aja kuljettaja

print_77ussqcwbh

Visiot automaattisesti liikkuvista autoista eivät ole enää kovin kaukaisia. Autoteollisuuden johtaviin kehittäjiin kuuluvan Continental-konsernin mukaan jo kahdenkymmenen vuoden kuluttua auton kuljettaja voi jättää itse ajamisen automaatin hoitoon ja ainoastaan nauttia matkasta.

Erityisesti laadukkaista autonrenkaistaan tunnettu Continental-konserni tekee paljon työtä myös muilla autoteollisuuden aloilla ja kehittää uudenlaisia tapoja parantaa liikenneturvallisuutta entisestään. Yksi näistä uusista innovaatioista on automaattikuljettaja: konsernin näkemyksen mukaan auton liikkuminen tulee jo lähitulevaisuudessa olemaan täysin automatisoitua.

– Saimme kaksi vuotta sitten ensimmäisenä autoalan toimijana luvan testata automatisoitua ajamista yleisessä liikenteessä Nevadan osavaltiossa Yhdysvalloissa, kertoo Continental-konserniin kuuluvan Continental Rengas Oy:n toimitusjohtaja Pauli Mikkola.

Tuotekehitystyötä on tehty jo pitkään ennen tätä ja pian aletaan nähdä tuloksia.

Parin vuoden kuluttua, vuonna 2016 auto liikkuu osittain automaattisesti 30 kilometrin tuntivauhtiin asti, mutta kuljettaja on ajamisessa edelleen pääosassa. Vuonna 2020 teknologia on kehittynyt jo niin pitkälle, että kuljettajan on tarpeen osallistua auton etenemiseen vain hetkittäin.

Vuonna 2025 autojen liikkuminen on täysin automatisoitua eikä kuljettajan tarvitse puuttua auton liikenteessä etenemiseen lainkaan. Autojen välinen kommunikointi on niin pitkälle kehittynyttä, että liikennevaloista voidaan luopua.

– Olemme varmoja, että automatisoitu liikenne on tärkein yksittäinen tekijä turvallisen, ympäristöystävällisen, tehokkaan ja mukavan liikkumisen varmistamisessa, Mikkola linjaa.

– Automatisoinnin ansiosta tieliikenteessä loukkaantuneiden ja kuolleiden määrä tulee vähenemään tulevaisuudessa merkittävästi.

Johtaja ensiasennusrenkaiden ja talvirenkaiden saralla

Continental-konserni on perustettu vuonna 1871 ja sen pääkonttori on Hannoverissa Saksassa. Konsernilla on takanaan 150-vuotinen historia ja on nykyään yksi maailman johtavista autoteollisuuden tavarantoimittajista. Joka kolmanteen Euroopassa valmistettuun autoon asennetaan ensiasennusrenkaina Continentalin renkaat.

Autonrengas-divisioona on myynnillä mitattuna suurin Continental-konsernin viidestä divisioonasta, ja konserni on panostanut autonrenkaiden kehitykseen muun muassa ostamalla maailman johtavan talvirenkaiden nastoja valmistavan suomalaisen Tikka Spikes Oy:n vuonna 2008.

Konserni tekee renkaiden lisäksi kuitenkin paljon muuta. Muissa divisioonissa valmistetaan autojen jarrujärjestelmiä, voimansiirto- ja alustajärjestelmiä, ajoneuvoelektroniikkaa sekä teknisiä elastomeerejä.

– Yhdistämällä näiden eri osa-alueiden osaamisen ja innovoinnin saman katon alle pystymme tarjoamaan autoteollisuudelle ja sitä kautta kuluttajille huipputason ratkaisuja, Mikkola summaa.