Ekorekka käyttöön Keskossa – tehokkuutta pitkien matkojen kuljetuksiin

Ekorekka1_207842_2

 

Kuvaaja: Jani Lindström

Keskon päivittäistavarakaupan kuljetuksissa otetaan käyttöön uusi suurempi kalustoratkaisu Ekorekka, jolla saadaan kuljetettua tavaraa jopa kaksinkertainen määrä normaalia enemmän. Ekorekalla tehostetaan päivittäistavaroiden lämpötilasäädeltyjä elintarvikekuljetuksia pitkien etäisyyksien Suomessa.

Ekorekan avulla saadaan parannettua merkittävästi logistista tehokkuutta, kun kerralla pystytään kuljettamaan jopa kaksinkertainen määrä kaupan rullakoita perinteiseen yhdistelmärekkaan verrattuna.

– Kuljetusten aiheuttamat hiilidioksidipäästöt ovat yksi toimintamme merkittävimmistä ympäristövaikutuksista. Tällä ratkaisulla pienennämme myös päästöjä. Olemme laskeneet, että Ekorekalla saamme vähennettyä jopa 600 Vantaan ja Oulun välistä kuljetuskertaa vuosittain, kertoo Ruokakeskon logistiikkayhtiön Keslog Oy:n toimitusjohtaja Mika Salmijärvi.

Ekorekka5_207847_2

Kuvaaja: Jani Lindström

Käyttöönotettavan Ekorekan pituus on 34 metriä ja massa täydessä kuormassa 90 tonnia. Se tulee liikennöimään Ruokakeskon Vantaan keskusvarastojen ja Oulun jakelualueen Kempeleen terminaalin välisessä runkoliikenteessä. Liikennöintiin on Trafin määräaikainen poikkeuslupa. Kokeilu kestää vuoden 2019 loppuun. Päätökset jatkosta tehdään saatujen kokemusten perusteella.

– Mahdollistamme poikkeusluvilla uusien ajoneuvoratkaisujen testaamisen liikenteessä. Kokeilujen kautta toivotaan löytyvän turvallisia ja tehokkaita ratkaisuja, jotka parantavat logistista kilpailukykyä pitkällä aikavälillä, kertoo hanketta ohjaamassa ollut Liikenteen turvallisuusviraston Trafin Yksikön päällikkö Otto Lahti.

Hanketta on valmisteltu Keslogin johdolla noin kaksi vuotta ja siinä on mukana useampi yhteistyökumppani. Ajoneuvon suunnittelusta ja rakentamisesta ovat vastanneet Volvo Trucks Oy ja korivalmistaja VAK Oy Vahdosta. Ekorekkaa liikennöi Keslogin yhteistyökumppani Mikko Niskala Oy Haukiputaalta.

– Olemme olleet hankkeessa alusta asti mukana ja on hienoa vihdoin päästä tositoimiin, iloitsee kuljetusliikkeen toimitusjohtaja Mikko Niskala hankkeen käynnistymistä.