Elokuussa romutettiin autoja enemmän kuin koskaan aiemmin

Suomalaiset ovat innostuneet kierrättämään vanhoja autojaan. Elokuussa kirjoitettiin 8 223 romutustodistusta, kun niitä viime vuoden elokuussa kirjoitettiin 4 823 kappaletta.

”Tämä on kaikkien aikojen ennätys”, iloitsee Suomen Autokierrätyksen toimitusjohtaja Arto Silvennoinen. ”Reilun kymmenen vuoden tilastointiajanjaksolla ei aiemmin ole päästy edes yli 7 000 kierrätettyyn autoon kuin kolmena yksittäisenä kuukautena”, Silvennoinen jatkaa.

Syy suomalaisten kasvaneeseen kierrätysintoon on Silvennoisen mukaan selvä: ”Kansalaiset ovat selvästi ottaneet heinäkuussa startanneen romutuspalkkiokokeilun omakseen”.

romutustilasto-1

Romutuspalkkiokokeilussa vanhan, vähintään 10-vuotiaan, henkilöautonsa kierrättävä saa valtion ja autoalan yhdessä rahoittaman 1 500 euron ylimääräisen alennuksen uuden vähäpäästöisen auton hankintaan. Hallitus varasi kokeiluun kolme miljoonaa euroa. Kokeilu alkoi heinäkuun alussa ja jatkuu vuoden loppuun. Romutuspalkkio saavutti kuitenkin niin suuren suosion, että kokeiluun varattu määräraha loppui kahden ensimmäisen kuukauden aikana. Valtiovarainministeriö on esittänyt kokeilulle viiden miljoonan euron lisämäärärahaa.

”Arvioimme ennen romutuspalkkiokokeilun alkua, että se voisi poikia 3 000-5 000 sellaista uuden auton kauppaa, jotka ilman romutuspalkkiota jäisivät toteutumatta. Samalla se houkuttelisi kierrätykseen noin 6 000-10 000 autoa normaalia enemmän”, sanoo Autotuojat ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio. Hänen mukaansa nyt näyttää siltä, että molemmat ennusteet ovat ylittymässä.

Romutuspalkkio ei ole rahanmenoa valtiolle, vaan se saa hankkeeseen sijoittamansa rahat takaisin moninkertaisena auto- ja arvonlisäverotuottoina.

Romutuspalkkiokokeilun tavoitteena on uusia autokantaa ja sen myötä vähentää liikenteen päästöjä ja parantaa liikenneturvallisuutta.