Ennätyksellinen 450 tonnin maansiirtoajoneuvo Belazilta Swedish Steel Prize 2014 -ehdokkaana

a3975a09343c0767_800x800ar

Belaz on kehittänyt maailman suurimman maansiirtoajoneuvon, jonka ohjaava akseli ja rungon osat on valmistettu lujasta teräksestä. Belaz on yksi vuoden 2014 Swedish Steel Prize -finalisteista.

Swedish Steel Prize -palkinnon myöntää vuosittain maailman johtava lujien terästen ja kulutusta kestävien terästen valmistaja SSAB tunnustuksena innovatiivisimmasta lujan teräksen käyttötavasta. Valkovenäläinen Belaz on yksi ehdokkaista tämän vuoden palkinnon saajaksi. Palkinnon voittaja julkistetaan 20. marraskuuta Tukholmassa pidettävässä tilaisuudessa.

”Olemme iloisia siitä, että olemme ehdokkaina Swedish Steel Prize -palkinnon saajaksi”, toteaa Leonid Trukhnov , Belazin kaivoslaitteiden pääsuunnitteluinsinööri. ”Tavoitteena oli valmistaa maailman suurin dumpperi, jolla on suurin kapasiteetti alhaisimmalla polttoaineenkulutuksella.”

Belaz 75710 -maansiirtoajoneuvon hyötykuorma on 450 tonnia, joten se on 25 prosenttia tuottavampi kuin yrityksen seuraavaksi suurin maansiirtoajoneuvo, ja vähentää näin ympäristövaikutusta kuormaa kohden. Sitä voidaan käyttää alhaisimmillaan –60 celsiusasteen lämpötilassa ja lähes 5 000 metrin korkeudella merenpinnasta.

Näin suuren kapasiteetin saavuttamiseksi päätettiin ohjaavan akseliston ja sen kiinnityskomponenttien valmistukseen käyttää lujaa terästä.

”Huomasimme, että luja teräs oli paras valinta, kun aloimme keskustella jousituksesta”, toteaa Vladimir Zagorsky, Belazin jousitusjärjestelmien suunnittelupäällikkö. ”Malli edellytti neljää rengasta sekä eteen että taakse sekä nelivedon, minkä vuoksi tarvittiin myös uusi jousitusratkaisu.”

Tuomariston perustelut

Swedish Steel Prize -tuomariston perustelut Belazin valitsemiselle yhdeksi vuoden 2014 Swedish Steel Prize -ehdokkaista:

”Yhdistämällä huippuluokkaisen pitkälle kehitetyn lujan teräksen ainutlaatuiseen suunnitteluun Belaz on luonut maailman suurimman maansiirtoajoneuvon, jolla on merkittäviä hyötyjä tuottavuuden ja polttoainetalouden kannalta. Akselin jännityksessä käytetään lujaa Weldox-rakenneterästä, jolloin paksuutta voidaan pienentää, mutta akseli kestää edelleen suuret kuormat. Lisävakautta ja -turvallisuutta on saatu aikaan tasapainoisella kuorman jakautumisella etu- ja takapyörien päälle sekä alhaisella painopisteellä. Hardox-kulutuslevyn käyttö rungossa vähentää hankaavaa kulutusta ja iskuista johtuvia kolhuja.”

Swedish Steel Prize -palkinto myönnettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1999. Sen tarkoitus on inspiroida sekä lisätä tietämystä lujien terästen mahdollisuuksista kevyempien, turvallisempien ja ympäristömyötäisempien tuotteiden kehityksessä.
Swedish Steel Prize -palkinnon voittaja saa 100 000 Ruotsin kruunun arvoisen stipendin ja Jörg Jeschken suunnitteleman palkinnon. Palkintojenjakotilaisuus on osa kolmipäiväistä tapahtumaa, jossa noin 600 globaalin valmistus- ja terästeollisuuden edustajaa eri puolilta maailmaa osallistuu seminaareihin ja vierailuihin SSAB:n tehtailla.