Fölin sähköbusseilla on tehty yli miljoona matkaa

sähköbussi lentoasemalla_0

Turun seudun joukkoliikenne Fölin linjalla 1 liikennöi kuusi kokonaan sähköllä kulkevaa bussia. Linja 1 kulkee satamasta keskustan kautta lentoasemalle. Ensimmäinen täyssähköbussi tuli Fölin liikenteeseen lokakuussa 2016. Kaksi vuotta myöhemmin eli lokakuun 2018 loppuun mennessä sähköbusseilla oli tehty yhteensä yli miljoona matkaa.

Turku on sähköbussiliikenteen edelläkävijä

Linjan 1 perusliikennöinti hoidetaan kokonaan sähköbusseilla. Vain sataman ruuhka-aikoina ajetaan täydentäviä vuoroja sataman ja keskustan välillä kahdella vähäpäästöisellä dieselautolla.

Turku on ensimmäinen suomalainen kaupunki, jossa on sähköistetty kokonaisen linjan liikennöinti. Sähköbussien avulla liikenteen päästöt, melu ja käyttökustannukset vähenevät. Turussa käytössä olevilla sähköbusseilla on ajettu yli 800 000 kilometriä, joka tarkoittaa lähes 800 tonnia eli kolmen Vapaudenpatsaan painon verran vähemmän hiilidioksidipäästöjä kuin dieselbusseilla liikennöitäessä.

Kun verrataan EUR05-luokan dieselautoihin, pienhiukkaspäästöjä on sähköbussiliikenteen avulla onnistuttu vähentämään arviolta 80 kiloa, joka on merkittävä vähennys hiukkasten lukumäärässä mitattuna ja vaikuttaa positiivisesti ihmisten terveyteen. Typpioksidipäästöt ovat vähentyneet yli 4000 kiloa. Typpioksidi aiheuttaa maaperän happamoitumista ja sen on osoitettu lisäävän hengityselinoireita.

Sähköbussit ovat suomalaisen Linkker Oy:n valmistamia.