Häiriötekijät ja alkoholi nuorten kuljettajien vaarana: 18–24-vuotiaiden osuus liikennekuolemista kasvaa kesäisin

yclvjq6fqs0ky9imtscz

Ford Driving Skills for Life -koulutusohjelma Helsingissä 27.-28.8.2016

  • Kolarit ovat nuorten johtava kuolinsyy kaikkialla maailmassa. Euroopassa nuoret kuolevat liikenneonnettomuudessa lähes kaksi kertaa todennäköisemmin kuin muut.
  • Fordin 6 500 eurooppalaista nuorta kattavan tutkimuksen mukaan 43 prosenttia on ajaessaan kirjoittanut tekstiviestejä, 36 prosenttia on vastannut puheluihin ja 11 prosenttia on katsellut videoita mobiililaitteella. Lisäksi 13 prosenttia on ajanut alkoholin vaikutuksen alaisena.
  • Tutkimuksesta käy myös ilmi, että 26 prosenttia vastanneista on ollut kolarissa, ja 20 prosenttia on ollut poliisin pysäyttämässä autossa. 68 prosenttia suhtautuu ajamiseen rennommin kesällä, jolloin nuorten liikennekuolleisuus nousee.
  • Ford järjestää Helsingissä kokemattomille kuljettajille suunnatun ilmaisen ajokoulutustapahtuman 27.–28.8.2016, jossa harjoitellaan auton hallintaa, mutta myös käsitellään erilaisia ajoon vaikuttavia häiriötekijöitä, kuten älypuhelimen käyttöä ajon aikana.
  • Fordin Driving Skills for Life -ohjelmaan on vuoden 2016 loppuun mennessä osallistunut yli 20 000 kuljettajaa 13 Euroopan maassa.
  • Fordin julkaisema “Blown Ups” -pilavideo esittelee ilmatäytteisiä aikuisia, jotka on suunniteltu estämään piittaamatonta käytöstä ratissa. Tutkimus osoittaa, että 41 prosenttia nuorista kuljettajista ottaa enemmän riskejä, kun kyydissä on kavereita, mutta jopa 57 prosenttia ajaa varovaisemmin, kun autossa on vanhempia sukulaisia.

Vantaa, 8.8.2016 – Fordin teettämä tutkimus osoittaa, että kolarit ovat nuorten johtava kuolinsyy kaikkialla maailmassa. Kesäisin 18–24-vuotiaiden osuus liikennekuolemista on suurempi kuin muina vuodenaikoina.*

18–24-vuotiaat muodostavat kahdeksan prosenttia Euroopan väkiluvusta, mutta samalla he edustavat 15 prosenttia liikenneonnettomuuksissa kuolevista ihmisistä. Ongelma pahenee kesäisin, jolloin 18–24-vuotiaiden osuus kaikista liikennekuolemista on 21 prosenttia.**

Riskialttiin käytöksen on todettu vaikuttavan tilastoihin merkittävästi. Luvut osoittavat myös, että Euroopan Unionissa 62 000 nuorta kuoli liikenneonnettomuuksissa vuosien 2003 ja 2014 välillä.** European Road Safety Observatory -järjestön raportin mukaan huono tilanteen lukeminen, lääkkeiden tai päihteiden vaikutus sekä stressi ja häiriötekijät ovat yleisimpiä syitä nuorten onnettomuuksiin.

Fordin teettämään kyselyyn vastasi 6 500 nuorta.*** Kyselystä selviää, että 57 prosenttia vastanneista on ylittänyt nopeusrajoituksen, 43 prosenttia on lähettänyt ajaessaan tekstiviestin, vastaanottanut puheluita ja lähettänyt pikaviestin. 16 prosenttia on ajanut käyttämättä turvavyötä, 13 prosenttia on ajanut alkoholin vaikutuksen alaisena, ja jopa 11 prosenttia on katsellut videoita tai TV-ohjelmia laitteillaan.

Jopa 57 prosenttia nuorista kuljettajista myönsi ajavansa turvallisemmin, kun kyydissä on vanhemmat tai isovanhemmat. 41 prosenttia vastanneista kertoi ottavansa enemmän riskejä, kun autossa on kavereita. Tästä johtuen Ford on luonut pilavideon, joka esittelee ”Blown Ups
-nukkejen hyötyjä. Kuvitteellinen tuote on ilmatäytteinen aikuinen, joka laukeaa nuoren kuljettajan käyttäytyessä holtittomasti ratissa. Video muistuttaa myös laajenevasta DSFL-ohjelmasta.

Automatkailu, festivaalit ja uimarannat houkuttelevat nuoria rattiin kesäisin. Tutkimuksesta käy ilmi, että 68 prosenttia nuorista suhtautuu autolla ajamiseen rennommin kesäkuukausina. Lisäksi 54 prosenttia vastanneista kokee viehättävät jalankulkijat häiritsevinä.

45 prosenttia kyselyn osallistujista myönsi, että heitä houkuttaisi ajaa autoa, jossa on kyydissä liikaa kavereita. Joka neljättä houkuttaisi ottaa kyyti henkilö, joka on juonut alkoholia, ja 24 prosenttia houkuttaisi lähteä ajamaan huumeiden vaikutuksen alaisena. Luvut nousevat jatkuvasti festivaaleihin osallistuvien joukossa. 41 prosenttia vastanneista uskoo, että joskus riskien ottamiselle ajaessa löytyy hyviä syitä. 26 prosenttia on ollut onnettomuudessa, ja 20 prosenttia on matkustanut poliisin pysäyttämässä autossa.

Yhteensä 93 prosenttia vastanneista pitää omia ajotaitojaan hyvinä – mutta 54 prosenttia myönsi, etteivät aina aja yhtä turvallisesti kuin heidän pitäisi.

Suurimmassa osassa nuorten kuolemaan johtavista onnettomuuksissa on mukana nuoria miehiä. Fordin tutkimus osoittaakin, että he käyttäytyvät todennäköisemmin riskialttiisti. Viehättävät jalankulkijat häiritsevät nuoria miehiä kolme kertaa todennäköisemmin kuin nuoria naisia. 25 prosenttia nuorista miehistä on tullut poliisin pysäyttämäksi, kun taas naisilla vastaava osuus on 16 prosenttia. Lisäksi nuoret miehet ajavat todennäköisemmin ylinopeutta, käyttävät matkapuhelinta ratissa ja lähtevät ajamaan juotuaan alkoholia.

Kyselyyn osallistuneista maissa Ranskassa kuljettajat ovat todennäköisimmin olleet poliisin pysäyttämässä autossa. Saksassa nuoret kuljettajat huolehtivat vähiten mahdollisesta kolarista ja ajavat todennäköisimmin ylinopeutta tai ovat olleet onnettomuudessa. Italiassa kuljettajat puhuvat todennäköisimmin puhelimessa, kun taas Espanjassa otetaan todennäköisimmin riskejä, kun annetaan kyytejä kavereille. Isossa-Brianniassa on todennäköisimmin jouduttu onnettomuuteen viehättävän jalankulkijan näkemisen jälkeisen herpaantumisen takia.

Ilmaista ajo-opetusta kokemattomille kuljettajille

Ford tarjoaa nuorilla kuljettajille ilmaista koulutusta Driving Skills for Life (DSFL) -ohjelmallaan. Vuoden 2016 loppuun mennessä ohjelmaan on osallistunut yli 20 000 kuljettajaa 13 Euroopan maassa. Suomi on tänä vuonna mukana ensimmäistä kertaa.

Mäntymäen kenttä Olympiastadionin kupeessa Helsingissä muuntuu ajoharjoitteluradaksi elokuun viimeisenä viikonloppuna 27.–28.8.2016. Ilmoittautuminen koulutusohjelmaan on käynnissä osoitteessa www.forddsfl.fi. Molempina päivinä on kaksi koulutusryhmää, toinen aamu- ja toinen iltapäivällä. Kouluttajat ovat suomalaisia.

”Kesä on upeaa aikaa nauttia ajamisen vapaudesta, mikä on yhtä suuri osa nuoruutta tänään kuin se oli edellisille sukupolville. Liian monet nuoret aikuiset kuitenkin kuolevat kokemattomuuden ja huonojen päätösten aiheuttamissa kolareissa”, sanoo Jim Graham (Manager, Ford DSFL).

Yhdysvalloissa 13 vuotta sitten lanseerattu DSFL-ohjelma tarjoaa käytännönläheistä koulutusta Alankomaissa, Belgiassa, Espanjassa, Isossa-Britanniassa, Italiassa, Puolassa, Ranskassa, Romaniassa, Saksassa, Suomessa, Tanskassa, Turkissa ja Venäjällä. Oppitunnit kattavat vaarojen tunnistamisen, ajoneuvon käsittelyn, nopeuden ja tilan hallinnan sekä alkoholin jalääkkeiden vaikutuksen alaisena ajamisen. Koulutuksessa käsitellään myös ”selfie”-kuvien ottamisen vaaroja ajaessa. Fordin vuonna 2014 teettämä tutkimus osoitti, että yksi neljästä nuoresta kuljettajasta on ottanut ”selfien” ratissa.

# # #

*World Health Organisation Global Status Report On Road Safety 2015

** European Road Safety Observatoryhttp://ec.europa.eu/transport/road_safety/pdf/statistics/dacota/bfs2015_young_people.pdf

*** Tutkimustulokset perustuvat kyselyyn, johon vastasi 6 500 nuorta eurooppalaista Espanjasta, Isosta-Britanniasta, Italiasta, Ranskasta ja Saksasta. Kyselyn toteutti kesäkuussa 2016 maailmanlaajuinen tutkimusorganisaatio Lightspeed GMI. Lightspeed GMI on palkittu digitaalisen datan keräämiseen erikoistunut yhtiö. Sen innovatiivinen teknologia ja testatut otantamenetelmät tuottavat huippulaatua verkkotutkimuksen kaikkien vaiheiden aikana. Yli 5,5 miljoonaa vastaajaa yli 40 maassa mahdollistavat kyselyiden korkean laadun, kapasiteetin ja kohdentamisen. Yhtiö on perustettu 1996 ja sen päämaja sijaitsee Warrenissa, New Jerseyn osavaltiossa. Lightspeed GMI on osa Kantaria, joka kuuluu markkinointiviestintäpalvelujen johtavaan WPP-konserniin. Lisätietoa osoitteesta www.lightspeedgmi.com