Kaksikerrosbussi Fölin liikenteeseen syyskuun puolivälissä

56645705_737653153295702_5958655120425091072_n

Kuva: VDL Bus & Coach Finland Oy

Turun seudun joukkoliikenne Fölin liikenne täydentyy syyskuussa kaksikerrosbussilla. Kaksikerrosbussi tulee koekäyttöön Fölin liikenteeseen kolmen viikon ajaksi 12.9.2019 alkaen. Bussi liikennöi linjoilla 6 ja 7, jotka kulkevat Turun kautta Naantaliin, Raisioon, Kaarinaan ja Lietoon.

Kaksikerrosbussia kokeillaan juuri näillä paljon käytetyillä seutulinjoilla, koska Föli haluaa kerätä asiakaskokemuksia laajalta alueelta. Myös kuljettajien kokemuksista ollaan kiinnostuneita. Lisäksi seurataan erilaisen kaluston vaikutusta muun muassa ajoaikoihin.

–        Kokeilu auttaa meitä tulevaisuuden liikenteen suunnittelussa. Samalla voimme ilahduttaa asiakkaitamme vähän erilaisella tavalla kulkea esimerkiksi työmatkat, kertoo joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte.

13 metriä pitkä ja 4 metriä korkea kaksikerrosbussi on suurin piirtein samanpituinen kuin nykyisin Fölin liikenteessä olevat bussit, mutta korkeampi. Bussissa on yhteensä 80 istumapaikkaa, joista 61 yläkerrassa. Kuten muissakin Föli-busseissa, myös kaksikerroksiseen bussiin astutaan etuovesta. Kaksikerrosbussissa ei ole takaovea eli bussista poistutaan aina keskiovea käyttäen. Lastenvaunuille on tilaa keskioven läheisyydessä. Kaksikerrosbussissa kelpaavat kaikki Fölin liput ja kertalipun voi tuttuun tapaan ostaa kuljettajalta käteisellä.

Kaksikerrosbusseja ei ole käytetty aiemmin Suomessa paikallisliikenteessä. Maailmalla niitä on käytössä Lontoon lisäksi muun muassa Amsterdamissa ja Berliinissä. Lähimmät kaksikerrosautot löytyvät Tukholmasta, jossa ne ovat liikennöineet Tukholman ja Norrtäljen välillä jo kahdeksan vuoden ajan.

Tässä vaiheessa ei vielä tiedetä, mitä vuoroja kaksikerrosbussilla ajetaan. Föli tiedottaa asiasta lähempänä kokeilua. Auton on tarkoitus olla liikenteessä aamusta iltaan eli se on sekä työ- että vapaa-ajan matkustajien ilona.

Bussi tulee lainaan VDL Bus & Coach Finland Oy:ltä.

–        On hienoa päästä auttamaan Turkua tulevaisuuden joukkoliikenteen kehittämisessä. Joukkoliikenteellä on suuri vaikutus monien arkeen ja siksi onkin tärkeää kokeilla rohkeasti erilaisia vaihtoehtoja parhaan mahdollisen palvelun luomiseksi. Muualla Euroopassa kaksikerrosautot on otettu ilolla vastaan seutuliikenteessä ja todettu kustannustehokkaaksi ratkaisuksi. Erityisesti yläkerta on osoittautunut erittäin suosituksi hiljaisuutensa ja näkymiensä ansiosta, kertoo VDL Bus & Coach Finland Oy:n toimitusjohtaja Henrik Mikkola.