Kansainvälinen 2CV kokous valtaa Puumalan heinäkuussa

9b63f3c254896d47_400x400ar

Tasan 40 vuotta sitten pidettiin “1. Kansainvälinen 2cv-ystävien kokous – 1st International Meeting of 2cv Friends” Suomessa Puumalan Pistohiekalla.  Tänä vuonna juhlistetaan Puumalan Lintusalossa perinteen alkua 17 – 19.7. Tapahtumaan on tulossa kansainvälisiä vieraita, jotka ovat matkalla Puolassa pidettävään Citroën 2CV-ystävien 22. maailmankokoukseen. Kokoukseen, jonka perinteen suomalaiset aloittivat vuonna 1975.

Tapahtuma ei tule olemaan virallinen vuosijuhla, vaan kertaluonteinen vapaamuotoinen kokoontuminen alkuaikojen 2CV-maailmankokousten hengessä. “Suojelijaksi” on lupautunut Teemu Eerola, jonka aloitteesta ensimmäinen kansainvälinen tapahtuma järjestettiin. Paikalle saatiin vuonna 1975 houkuteltua nelisensataa ”rättäriä”; nyt heinäkuun lopussa järjestettävään Puolan maailmankokoukseen autoja arvioidaan matkaavan jopa 5000.

Puumalassa ei ole tarkoitus järjestää suurtapahtumaa. Vieraita on kuitenkin ilmoittautunut jo yli 10 maasta, jopa Australiasta ja Uudesta-Seelannista asti. Osa ulkomaisista tulijoista on osallistunut myös 40 vuotta sitten pidettyyn ensimmäiseen tapahtumaan.

Matkailu ja kansainvälisyys leimaavat 2CV-harrastusta. Citroen 2CV suunniteltiin aikoinaan hyötykäyttöä varten ja siihen sitä hyvin pitkälle käytetään tänäkin päivänä, tosin pilke silmäkulmassa. ”Rättärin” ainutlaatuinen tarina alkoi jo ennen 2. maailmansotaa. Ensimmäiset autot saatiin Suomeen vasta 1952, mutta siitä lähtien 2CV:n meno onkin vain parantunut eikä loppua sen uskomattomalle elämänkaarelle näy.

b0090145f3dfa846_800x800ar

Aktiivinen klubitoiminta yhdistää

Cittroën 2CV-Kilta on perustettu vuonna 1962. Rättärien eli Citroen 2CV:iden ensimmäinen kokous Pistohiekalla vuonna 1975 oli menestys. Suomessa on pidetty toinenkin maailmankokous, Nurmeksessa vuonna 1993, jolloin paikalla oli jo runsaat tuhat autoa.

Citroën 2CV harrastus voi tänäkin päivänä varsin hyvin. Killalla on vakiopaikka Suomen suurimmassa harrasteautojen näyttelytapahtumassa, Lahdessa vuosittain toukokuun alussa järjestettävässä Classic Motorshow-tapahtumassa.

– Uusia, nuoria harrastajia sekä vanhempia jo 1970-luvulla rättäreillä ajaneita jäseniä on tullut mukaan Kiltaan, kertoo tapahtuman puuhamies Jukka Isomäki Suomen 2CV-killasta.

Maailmankokous Puolassa

Kahden vuoden välein järjestetyn 2CV- maailmankokouksen osallistujamäärä oli suurimmillaan Ranskassa neljä vuotta sitten, 7000 autokuntaa. Tänä kesänä kokous järjestetään Puolassa, johon odotetaan noin 5000 autoa. Kaukaisimmat osallistujat tulevat Uudesta-Seelannista ja Australiasta saakka. Puumalan Pistohiekalle saapuu useita autokuntia, jotka jatkavat matkaansa Puolan maailmankokoukseen.