Kysely: Joka neljäs autoilija rikkoo tietoisesti lakia pysäköidessään

car-park-1477932205qTN

Kyseenalainen ykkössija BMW:lle, kakkossija Skodalle

Puhelinpysäköinnin palveluja tarjoava EasyPark selvitti eri merkeillä autoilevien kuskien kokemuksia ja mielipiteitä sekä pysäköinnistä että autoilusta yleensä. Reilu neljännes kaikista autoilijoista kertoo rikkovansa pysäköintitilanteissa lakia tietoisesti ajatellen, että ei kuitenkaan jää kiinni. Ykkössijaa lainvastaisessa pysäköinnissä pitää BMW, kakkossija menee Skoda-kuskeille.

Vastaajilta kysyttiin myös pysäköintivirhemaksujen ja liikennerikkomuksista saatujen sakkojen määristä. Eniten sakkoja ropisi BMW- ja Mercedes-kuljettajille. Parhaiten muut liikenteessä liikkujat huomioivat Toyota-kuskit ja turvallisimmat kuljettajat löytyvät Volvon ratista. EasyParkin toukokuussa 2017 teettämään kyselytutkimukseen vastasi 1008 suomalaista.

Joka neljäs autoilija tunnustaa rikkovansa pysäköintitilanteessa tietoisesti lakia sillä ajatuksella, että siitä ei kuitenkaan jää kiinni. Miehiä kiinnijäämisen testaaminen kiehtoo erityisesti. Heistä joka kolmas kertoo kokeilevansa onneaan laittoman pysäköinnin suhteen. Naiset käyttäytyvät hieman paremmin, mutta ei täysin puhtoisesti hekään. Joka viides nainen sanoo, että on tietoisesti parkkeerannut lainvastaisesti. Ikäluokista 40–49-vuotiaat harrastavat laitonta pysäköintiä eniten. Heistä 38 prosenttia tunnustaa laittoman pysäköinnin käytön.

Eri automerkkien välillä on eroja laittoman pysäköinnin kohdalla. Paalupaikan ottaa BMW-kuljettajat, joista 41 prosenttia kertoo toimivansa lainvastaisesti. Kakkossija kuuluu Skoda-kuskeille 34 prosentilla, ja pronssi menee Mercedes Benz -autoilijoille 29 prosentilla. Heti Mersun kannoilla tulevat Volkswagen- ja Toyota-kuskit, joista 28 prosenttia parkkeeraa tietoisesti lainvastaisesti.

– Tiedämme sekä kokemusperäisesti että aikaisemmista selvityksistämme, että pysäköinti tapahtuu usein kiireessä. Jos vielä kaikessa tohinassa joutuu etsimään vapaata parkkipaikkaa, voi laiton pysäköinti houkuttaa entistä enemmän. Joillain saattaa kyseessä olla pelkkä kokeilunhalu tai uhkapeli pysäköinninvalvojaa vastaan. Se ei kylläkään ole kovin järkevää, koska tässäkin uhkapelissä yleensä pelinhoitaja lopulta voittaa ja vie potin, EasyPark Suomen toimitusjohtaja Stefan Anderson toteaa.

Parkkisakkojen ykkönen BMW ja liikennerikkomusten Mercedes Benz

Vastaajilta kysyttiin kuinka paljon he ovat saaneet pysäköintivirhemaksuja tai sakkoja eri liikennerikkomuksista. Parkkisakkojen kappalemäärissä ykkösenä on BMW, kakkosena Toyota, kolmantena tasavertaisesti Skoda ja Audi. Kuljettajan iällä näyttää olevan merkitystä parkkisakkojen määrään. Eniten sakkoja tulee 30–39-vuotiaille, joista neljännes kertoo saaneensa vähintään yhden pysäköintivirhemaksun kuluneen vuoden aikana. Vähiten sakkoja saavat yli 60-vuotiaat, joista vain alle joka kymmenes on saanut ikävän maksukirjeen tuulilasiinsa kuluneena vuonna.

– Kysyimme suomalaisilta myös minkä auton kuljettajat heidän mielestään ovat parhaita parkkeeraajia. Siitäkin huolimatta, että Toyotaa ajavat itse kertovat saavansa toiseksi eniten sakkoja, kanssa-autoilijat rankkaavat heidät ykköstilalle. Toiseksi parhaat parkkeeraajat löytyvät Volvon ja kolmanneksi parhaat Volkswagenin ratin takaa, Anderson kertoo.

Muiden autoilijoiden antamien arvioiden mukaan huonoimpien parkkeeraajien top 3 listaus on BMW, Mercedes ja Audi.

Liikennerikkomuksista (esim. punaisia päin ajaminen, puhelimen käyttö ajaessa, turvavyön käyttämättömyys, liikennemerkkien noudattamatta jättäminen) eniten sakkoja on kirjoitettu Mercedes Benz -autoilijoille, joista lähes neljännes on saanut viranomaisen maksulapun. Seuraavaksi korkeimmalle sakkopallille nousee BMW ja kolmantena tulevat Skoda-kuskit. Vähiten liikennerikkomussakkoja saavat Volvolla, Nissanilla ja Fordilla ajavat.

Paras liikenteessä muita huomioiva on Toyota, huonoin BMW

Vastaajista viidennes on sitä mieltä, että Toyota-kuljettajat huomioivat muita liikenteessä liikkujia parhaiten. Hopeamitali menee Volkswagen- ja pronssi Volvo-kuskeille. Huonosti muut huomioivat autoilijat istuvat BMW:ssä, Audissa ja Mersussa. BMW oli vastaajista 57 prosentin mielestä huonoiten muut huomioiva, Audista tätä mieltä oli kolmannes ja Mersun kohdalla huonouden totesi joka viides.

– Poikkeuksetta kaikki autoilijat antoivat itselleen huomattavasti paremmat käyttäytymisarvosanat kuin muille merkeille. Tosin BMW:n kuljettajissa oli ilmeisen paljon peiliin katsojia, koska heistä itsestäänkin neljännes oli sitä mieltä, että ei mene hommat aina ihan kuin Strömsössä. Näyttää kuitenkin vahvasti siltä, että automerkistä riippumatta kaikilla on parannettavaa, Anderson toteaa.

Volvo vie voiton turvallisuudessa

EasyParkin kyselyyn vastanneista joka neljäs kertoo, että turvallisimmat kuljettajat istuvat Volvon ratissa. Seuraavaksi eniten turvallisen kuskin pisteitä kerää Toyota 17 prosentilla ja kolmantena tulevat rinta rinnan Volkswagen ja Mercedes 13 prosentilla.

– Volvon turvallisuusviesti on selvästi mennyt perille sekä kuskeille että kanssa-autoilijoille. Itse Volvolla ajavista 66 prosenttia kertoo, että juuri he ovat turvallisimpia kuljettajia. Tulosten perusteella voi päätellä, että Ilmeisesti turvallisen tyylinen ajotapa välittyy myös muille liikenteessä kulkeville, EasyParkin Stefan Anderson päättää.

EasyPark Suomen teettämään sähköiseen kyselytutkimukseen vastasi toukokuussa 2017 yhteensä 1008 suomalaista. Vastaajista 516 oli naisia ja 492 miehiä.