Leuto talvi vai paukkupakkanen – näin renkaat vaikuttavat ajoturvallisuuteen

fvmlmxjjyqcvftu4wevs

Moni ajaa talvisin huomaamattaan liian matalilla rengaspaineilla, ja näin auto kuluttaa enemmän polttoainetta. Ilmanpaineita säätäessä kannattaa huomioida, että jokainen kymmenen asteen pudotus laskee rengaspainetta noin 0,1 baria.

Talven vaihtelevat kelit pistävät koetukselle paitsi auton, myös renkaat. Ajoturvallisuudesta voi huolehtia valitsemalla autoon oikeanlaiset renkaat ja huolehtimalla rengaspaineista, oli sitten paukkupakkanen tai nollakeli. Lisäksi pienellä niksillä säästät polttoainetta ja teet ajamisesta mukavampaa.

Kylmyys kangistaa autonrengasta, mikä vähentää ajomukavuutta. Mutta ei itse autojakaan ole tehty tulipalopakkasiin. Auton jouset ja iskunvaimentimet jäykistyvät pakkassäässä.

– Renkaassa kestävä rakenne on kaiken lähtökohta. Hyvissä talvirenkaissa kumisekoitukset ovat optimaaliset sekä kulutus- että sivupinnoissa. Niin sanotuissa budjettirenkaissa käytetään synteettistä sekoitetta, joka toimii vielä yhdessä pakkasasteessa, mutta ei enää kylmemmässä, Nokian Renkaiden teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri sanoo.

Parhaat renkaat soveltuvat hyvin laajalle lämpötila-alueelle. Laadukkaimpia renkaita myös testataan ääriolosuhteissa Suomen Lapissa ja niitä myydään Siperiankin pakkasiin.

l2wmqjlhsvgcn7mn1rf3

Jarrutusmatkoissa mitattuna erot eri rengastyyppien välillä ovat suurimmat nollakelillä. Kun verrataan erilaisten renkaiden jarrutusmatkoja jäällä 50 kilometrin tuntinopeudella, nastarenkaiden jarrutusmatka on 43 metriä ja pohjoismaisten kitkarenkaiden 60 metriä. Matkat perustuvat Nokian Renkaiden testituloksiin.

Pakkanen laskee painetta

Moni ajaa talvisin huomaamattaan liian matalilla rengaspaineilla, ja näin auto kuluttaa enemmän polttoainetta ja myös renkaat kuluvat huomattavasti nopeammin.

– Rengaspaineita lämpimässä hallissa säädettäessä ei aina muisteta, että pakkasella renkaiden paine alenee lämpötilan muutoksen myötä. Renkaan ilmanpaineita säätäessä kannattaa huomioda, että jokainen kymmenen asteen pudotus laskee rengaspainetta noin 0,1 baria, Morri muistuttaa.

Jos paineistat talvella renkaat sisätiloissa, lisää 0,2 baria autonvalmistajan suosittelemaan rengaspaineeseen.

Nastat vai kitkat

Kovalla pakkasella ei nasta- ja kitkarenkaiden käyttäytymisessä ole suurempia eroja. Merkitykselliseksi rengasvalinta tulee hieman leudommalla kelillä. Nastat ovat nappivalinta, kun ilman lämpötila on talvella viidestä pakkasasteesta viiteen lämpöasteeseen. Tien pinnalla on tällöin jäätä.

– Kun pakkasta on parikymmentä astetta, nastat ja nastattomat talvirenkaat ovat yhtä pitävät, nastattomat joskus jopa pitävämmät. Kovalla pakkasella jää ei ole liukasta. Mutta lähempänä nollaa jään päällä on vettä, mikä tekee siitä liukkaan. Silloin nastarengas saa pinnasta paremman otteen.

ul0hzahylxdrnml5s6tq

Lähempänä nollaa jään päällä on vettä, mikä tekee siitä liukkaan. Silloin nastarengas saa pinnasta kitkarengasta paremman otteen.

Jarrutusmatkoissa mitattuna erot eri rengastyyppien välillä ovat suurimmat nollakelillä. Kun verrataan erilaisten renkaiden jarrutusmatkoja jäällä 50 kilometrin tuntinopeudella, nastarenkaiden jarrutusmatka on 43 metriä ja pohjoismaisten kitkarenkaiden 60 metriä. Nastarenkailla auto pysähtyy jopa 17 metriä eli lähes neljä autonmittaa aiemmin. Nastarenkaiden jarrutusmatkan ero on vielä merkittävämpi keskieurooppalaisiin kitkarenkaisiin verrattuna; nastarenkailla auto pysähtyy jopa lähes kahdeksan autonmittaa lyhemmässä matkassa. Nokian Renkaiden testien mukaan erot jarrutusmatkoissa lyhenevät jo 8-10 pakkasasteessa. Vaikka jarrutusmatka on edelleen nastarenkailla lyhyin, pohjoismaisiin kitkarenkaisiin on eroa yhden ja keskieurooppalaisiin kitkarenkaisiin lähes kolmen autonmitan verran.

Polttoaineenkulutus talvella

Polttoaineenkulutus ja siinä säästäminen motivoivat monia perehtymään talvirengasvalintaan.

– Ihmisillä on käsitys, että kun autoon vaihdetaan talvirenkaat, polttoaineenkulutus kasvaa. Yleisesti talvirenkaan vierintävastus on kuitenkin matalampi kuin useimmissa kesärenkaissa, minkä vuoksi polttoainetta ei kulu enempää, Morri sanoo.

Hänen mukaansa suurin syy polttoaineenkulutuksen kasvulle talviaikaan on usein ajaminen liian matalilla rengaspaineilla. Lisäksi talvella saatetaan joutua ajamaan pidempään rikkaammalla polttoaineseoksella, minkä vuoksi polttoainetta kuluu hieman enemmän.

Täydellisesti toimiva rengas

Talvella tarvitsee ajoturvallisuudesta huolehtiakseen nähdä vain hieman vaivaa. Etuvetoisessa autossa eturenkaat tekevät moninkertaisesti työtä takarenkaisiin verrattuna: eturengas jarruttaa, kiihdyttää ja ohjaa takarenkaan osallistuessa vain jarrutukseen. Siksi on tärkeää seurata renkaiden kulumista ja oikea-aikaisesti vaihtaa ne akseleittain auton alla.

– Kun eturenkaissa kulumaero on etu- ja taka-akselin välillä yli 2 mm, on syytä vaihtaa renkaiden paikkoja edestä taakse, Morri neuvoo.

Nastarenkailla ajavien kannattaa Morrin mukaan tarkkailla etuvetoisen auton eturenkaiden nastoja. Ajaminen vaikuttaa siten, että nastat pyrkivät käytössä nousemaan hieman takarenkaisiin verrattuna. Jotta takarenkaiden nastatkin tulisivat hieman ulos renkaan pinnasta, ja pito olisi optimaalinen, tulee renkaiden paikkojen vaihtamisesta pitää huolta.