Lidl lisää kaasulla kulkevien rekkojen määrää – tavoitteena pienentää kuljetusten päästöjä viidenneksellä

a71667e904d770f0_featured

Lidl Suomen kolmannen kaasurekan voi bongata Turun seudulla ja matkalla Lidlin Janakkalan-jakelukeskukseen. Kaasurekan hiilidioksidipäästöt ovat pienemmät kuin dieseliä polttoaineena käyttävien rekkojen ja pienhiukkaspäästöjä ei synny juuri lainkaan. Lidlin tavoite on, että vuoden 2025 loppuun mennessä viidennes sen kuljetuksista Suomessa tehdään vähäpäästöistä tai uusiutuvaa polttoainetta käyttäen.

Lidl Suomi on ottanut käyttöön historiansa kolmannen kaasurekan. Nesteytetyllä maakaasulla käyvällä rekalla ajetaan toimituksia Janakkalan-jakelukeskuksesta Turun alueen myymälöihin. Myös rekan viilennykseen ja lämmitykseen käytettävä laite saa ajon aikana käyttöenergiansa moottorilta maakaasun avulla.

− Kaasurekka on askel kohti ilmastoystävällisempää Lidliä. Tavoitteemme on, että vuoden 2025 loppuun mennessä viidennes Suomen kuljetuksistamme käyttää vähäpäästöistä tai uusiutuvaa polttoainetta, logistiikan projektipäällikkö Aki Vanhanen kertoo.

Maakaasusta syntyy yli viidennes vähemmän hiilidioksidipäästöjä kuin dieselistä. Lisäksi ihmisillekin haitallisia pienhiukkaspäästöjä ei synny juuri lainkaan.

Kaasurekka on Lidlin ja pitkäaikaisen yhteistyökumppanin, Kuljetus Harri Mikkolan yhteinen projekti. Auton omistaa kuljetusliike ja sillä ajetaan pelkästään Lidlin kuljetuksia.

­– On tosi hienoa ajaa ympäristöystävällistä rekkaa etenkin Turun saariston portille Paraisille. Lähdimme mielellämme mukaan, kun Lidlistä ehdotettiin kaasurekan hankkimista, Teemu Mikkola Kuljetus Harri Mikkolasta sanoo.

Tulevaisuudessa Suomen maanteillä ajaa yhä enemmän Lidlin toimituksia kuljettavia kaasuautoja. Ennestään Lidlillä on käytössä toinenkin maakaasulla käyvä rekka ja lisäksi kaasurekka, johon tankataan Lidlin omista biojätteistä tehtyä biokaasua. Kaasurekkojen käyttöä rajoittaa vielä toistaiseksi raskaan kaluston kaasutankkauspaikkojen vähäinen määrä.

Lidl pyrkii kohti hiilineutraaliutta – 2019 kuljetusten päästöt laskivat 20 prosentilla

Kuljetukset muodostavat noin viidenneksen Lidlin ilmastopäästöistä. Niiden päästöjä halutaan pienemmiksi, koska Lidl Suomi on sitoutunut siihen, että sen oma toiminta on hiilineutraalia vuoden 2025 loppuun mennessä. Tilikaudella 2019 kuljetusten päästöjä saatiinkin vähennettyä 20 prosentilla.

– Iso merkitys oli Järvenpään uuden jakelukeskuksen avaamisella. Se vähensi ajokilometrejä ja sen myötä päästöjä noin 17 prosentilla, Aki Vanhanen sanoo.

Kaasurekat ovat vain osa Lidlin strategiaa vähentää kuljetusten päästöjä. Yhtiön koko logistiikka on viritetty sellaiseksi, että päästöjä syntyisi mahdollisimman vähän.

− Mukautamme kuljetusten reittisuunnitelmat joka päivä tarpeen mukaan ja lähetämme autot aina matkaan mahdollisimman täysinä. Kun autot palaavat jakelukeskuksiin, ne tuovat myymälöistä mukanaan muun muassa kierrätysmateriaaleja, Vanhanen kertoo.