Liikennekuolemien määrä kasvoi vuonna 2015

karvalakkiturvavyo.104822

Turvavyö on edelleen tärkeä turvalaite autossa, mutta se toimii vain, jos sitä käytetään. Kuva Nina Mönkkönen/Liikenneturva.

Tieliikenneonnettomuuksissa menehtyi ainakin 254 ihmistä vuonna 2015. Määrä on yli 10 prosenttia suurempi kuin edellisenä vuotena. Loukkaantuneiden määrä jatkoi kuitenkin vähentymistä myös vuonna 2015.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen ja Liikenneturvan keräämien lehtitietojen perusteella tieliikenneonnettomuuksissa menehtyneiden määrä kääntyi selvään kasvuun vuonna 2015. Tähän mennessä tiedossa on jo 254 ihmisen menehtyminen. Se on yli 30 ihmistä enemmän kuin vastaava ennakkotieto oli edellisvuonna.

Vuonna 2014 tieliikenneonnettomuuksissa menehtyi Tilastokeskuksen joulukuussa julkaiseman virallisen tilaston mukaan 229 ihmistä.

Liikenneturvan arvio vuoden 2015 tieliikennekuolemista ja loukkaantuneista perustuu Tilastokeskuksen tammi-marraskuun ennakkotietoihin ja Liikenneturvan keräämiin sanomalehtitietoihin joulukuun osalta.

”Liikennekuolemien määrän kääntyminen on huono uutinen. EU:n yhteisenä tavoitteena on liikennekuolemien puolittaminen tämän vuosikymmenen aikana. Sen mukaan Suomessa uhrien määrä saisi olla enintään 136 vuonna 2020”, Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Juha Valtonen muistuttaa.

”Ennakkotietojen perusteella voidaan sanoa, että heikennystä vuonna 2015 tapahtui eritoten henkilöautossa matkustaneiden turvallisuudessa. Turvavyön ja muiden turvalaitteiden käyttö pelastaisi edelleen monia liikenteessä. Surullisinta vuoden luvuissa on kuitenkin se, että lapsia menehtyi ainakin 14, kun monena vuotena määrä on jo jäänyt alle kymmenen”, summaa Valtonen.

Loukkaantuneiden määrä laskusuunnassa

Vuonna 2014 tieliikenteessä loukkaantui 6705 henkilöä. Tänä vuonna loukkaantuneiden määrä vähentynee tästä noin neljällä prosentilla. Viiden vuoden takaiseen verrattuna loukkaantuneita on vuositasolla yli tuhat vähemmän.

”Yhdessä asetettu tavoite liikenneturvallisuuden parantamisesta vaatii jatkuvaa työtä ja sitoutumista turvallisuuden huomioimiseen kaikilta liikenteessä. Tehdään yhdessä vuodesta 2016 ennätysturvallinen vuosi”, kannustaa Valtonen.