:LIIKENNETURVA: Malttia maatalouskoneita kohdatessa

Sadonkorjuu tuo maatalouskoneet jälleen liikenteeseen. Puimurit ja traktorit liikkuvat usein muuta liikennettä hitaammin, joten niitä kohdatessa kaivataan kärsivällisyyttä. Liikenneturva kehottaa harkitsemaan ohitustarpeen tarkkaan ja pitämään maatalouskoneisiin kunnon turvaväliä.

Loppukesästä tien päällä saattaa kohdata leveitä ja hitaasti kulkevia maatalouskoneita. Traktorit ja puimurit kulkevat muun liikenteen joukossa vain välttämättömät matkat. Oman vauhdin hetkittäisestä hidastumisesta ei siis kannata hermostua.

”Maatalouskoneet ovat usein siirtymässä seuraavaan työkohteeseen tai kotitalliin, joten ne ovat tiellä yleensä vain pienen hetken”, Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara muistuttaa ja jatkaa:

”Perässä ajavan on hyvä muistaa, että raskaan maatalouskoneen kuljettajan näköpiiriin jää kuolleita kulmia. Siksi on tärkeää, että kaikki noudattavat yhteisiä liikennesääntöjä ja viestivät omista aikeistasi selkeästi ja hyvissä ajoin.”

Varmista turvallinen ohituspaikka huolella

Hitaasti ajaviin maatalouskoneisiin on syytä suhtautua maltilla. Ennen ison puimurin ohitusta kannattaa miettiä, onko sitä lainkaan tarpeellista ohittaa. Jos ohi on päästävä, tulee turvallinen ohituspaikka valita huolella.

”Ohittamaan voi lähteä ainoastaan silloin, kun ohituksen voi tehdä turvallisesti. Odota ohituspaikkaa sopivalla etäisyydellä maatalouskoneesta, niin hyvä näkyvyys säilyy ja turvallisen ohituspaikan arvioiminenkin on helpompaa”, Elovaara opastaa.

Alenna omaa nopeutta ennen ohitusta, jotta nopeusero hitaammin kulkevan ajoneuvon kanssa ei ole liian suuri.

”Kun nopeusero on kohtuullinen, kuljettajalle jää vielä pelivaraa toimia, jos maatalouskone onkin esimerkiksi kääntymässä vasemmalle”, Elovaara kertoo.

Turvaväli helpottaa ennakointia

Kunnon turvavälillä autoilija helpottaa sekä omia että maatalouskoneen kuljettajan ennakointimahdollisuuksia. Ajolinja kannattaa valita niin, että edessä ajavalla kuljettajalla on mahdollisuus nähdä takana tuleva peilistä. 

”On hyvä pitää mielessä, että puimuri saattaa kääntyä tieltä arvaamattomissa paikoissa, esimerkiksi pellolle. Suuren ajoneuvon kääntyminen vie yllättävän paljon tilaa, joten siinäkin mielessä on turvallisempaa jättää kunnolla väliä edessä ajavaan maatalouskoneeseen”, Elovaara terävöittää.

Viisi vinkkiä maatalouskoneen kohtaamiseen:

  • Alenna omaa ajonopeuttasi ennen ohitusta, jotta nopeusero ohitettavan ajoneuvon kanssa ei ole liian suuri. Näin sinulla on enemmän aikaa reagoida.
  • Pidä kunnon turvaväliä maatalouskoneeseen, jotta näet paremmin sen eteen ja voit arvioida turvallisen ohituspaikan.
  • Ennakoi maatalouskoneen kuljettajan aikeita seuraamalla vilkkuja, ajolinjan muutoksia sekä edessä olevaa liikenneympäristöä.
  • Siirry vastaantulevan kaistalle riittävän kaukana ohitettavasta maatalouskoneesta. Näin ehdit tarvittaessa palata omalle kaistalle, jos vapaata ohitustilaa ei ole tarpeeksi.