Näitä virheitä suomalaisten tulisi välttää talvirenkaiden vaihdossa

UGI2_10

Talvi lähestyy pitkin harppauksin, ja se tarkoittaa, että autoilijoiden on aika vaihtaa autoonsa talvirenkaat. Mutta miten renkaidenvaihto oikeastaan sujuu suomalaisilta? Goodyearin uuden tutkimuksen mukaan suurin osa suomalaisista vaihtaa renkaat itse, mutta joka kymmenes sanoo, ettei tarkista koskaan renkaiden urasyvyyttä. Samaan aikaan joka neljäs suomalainen sanoo, ettei osaa vaihtaa renkaita.

Uudessa tutkimuksessaan Goodyear pyysi suomalaisia vastaamaan talviolosuhteissa ajamista ja talvirenkaita koskeviin kysymyksiin. Kyselyn tulosten mukaan 52 prosenttia suomalaisista, joilla on ajokortti, on joskus vaihtanut renkaat itse. Lähes joka neljäs ilmoitti, ettei vaihda renkaita koskaan itse. Suomalaiset ovat myös liikuttavan yksimielisiä siitä, että renkaiden kunto ja laatu ovat erittäin tärkeitä tekijöitä. Tästä huolimatta vain 58 prosenttia sanoo tarkistavansa renkaiden urasyvyyden aina renkaidenvaihdon yhteydessä.

Renkaiden ostossa tärkeintä on turvallisuus. Tätä mieltä on 71 prosenttia. Seuraavaksi tärkeimpiä vastaajien mielestä ovat hinta (64 prosenttia vastaajista) ja käyttöikä (60 prosenttia vastaajista). Lähes kolmannes ilmoitti myös rengasmelutason olevan tärkeä tekijä.

– Suomessa sääolot ovat ankarammat kuin monissa muissa paikoissa maailmassa, ja siksi on erityisen tärkeää, että talvirenkaat ovat huippusuorituskykyiset. On tietenkin hienoa nähdä, että suomalaiset pitävät turvallisuutta tärkeimpänä uusia renkaita valitessaan. Sitä vastoin useampien pitäisi tarkistaa renkaiden urasyvyys useammin. Se ei vie kauan, mutta voi olla ratkaiseva tekijä turvallisuuden kannalta, sanoo Goodyearin Nordic Brand Executive Jenny Wahlsten.

Yleisimmät virheet renkaidenvaihdossa
Goodyear on kysynyt myös lähes 700 pohjoismaisen rengasasiantuntijan mielipiteitä ja vinkkejä talvirenkaisiin liittyen. Asiantuntijoita pyydettiin muun muassa luettelemaan yleisimmät virheet, joita autoilijat tekevät renkaita vaihtaessaan. Listan kärjessä on renkaiden sijoittaminen väärin eli renkaiden asentaminen vääriin paikkoihin. Seuraavina tulevat se, ettei muttereita kiristetä riittävästi ja että monet viivyttelevät renkaiden vaihdon kanssa aivan liian pitkään.

Huomioi nämä, ennen kuin vaihdat autoosi vanhat talvirenkaasi

Urasyvyys
Urasyvyys pienenee renkaiden kuluessa, ja silloin kitka heikkenee märillä ja liukkailla keleillä ja vesiliirron riski suurenee. Talvirenkaiden urasyvyyden on Suomen lainsäädännön mukaan oltava vähintään 3 millimetriä. Mittaa urasyvyys useasta paikasta, sillä rengas voi kulua epätasaisesti. Jos talvirenkaiden urasyvyys on lähellä 3 millimetriä jo talvikauden alussa, tarkista urasyvyys säännöllisesti – tai ehkä olisi aika ostaa uudet talvirenkaat.

Epätasainen kuluminen
Epätasainen kuluminen heikentää renkaan ominaisuuksia. Jos havaitset epätasaista kulumista tai paljaita kohtia, pyörät täytyy mahdollisesti tasapainottaa tai niitä täytyy säätää. Toisinaan paljaat kohdat voivat olla merkki kuluneista iskunvaimentimista. Eturenkaat kuluvat yleensä nopeammin, koska ne kannattelevat moottoria ja vastaavat valtaosin ohjauksesta. Myös liian suuri tai liian pieni rengaspaine on yleinen kulumien syy. Renkaita on vaihdettava paikasta toiseen eri talvikausina, jotta epätasainen kuluminen voidaan välttää. Se pidentää renkaan käyttöikää.

Nastojen kunto
Nastat voivat kulua tai irrota kokonaan. Siksi on tärkeää tarkistaa nastojen kunto ja määrä. Jos useita nastoja puuttuu, jos nastat ovat jakautuneet epätasaisesti tai jos nastat ovat hyvin kuluneita, on aika ostaa uudet talvirenkaat, koska nastojen vaikutus renkaan suorituskykyyn on suuri.

Huomioitavaa uusia talvirenkaita hankittaessa:

Millaisella alustalla ajat eniten
Renkaita valittaessa on erittäin tärkeää ottaa huomioon, millaisella alustalla ajaa eniten. Kelit voivat vaihdella huomattavasti sen mukaan, asuuko Pohjois- vai Etelä-Suomessa. Olosuhteet ovat erilaiset myös maaseudulla ja suurkaupungissa, eivätkä samat renkaat välttämättä sovellu molempiin.

Nastat vai kitkat
Alusta on ratkaiseva myös sen suhteen, kannattaako valita nastarenkaat vai kitkarenkaat. Pohjoismaisiin olosuhteisiin kehitettyjen kitkarenkaiden ominaisuudet ovat yleisesti nastarenkaita vastaavat, paitsi jäällä. Mieti, mitkä talvirenkaat sopivat parhaiten niihin keliolosuhteisiin, joita esiintyvät yleisimmin siellä, missä ajat, ja valitse talvirenkaat omien tarpeittesi mukaan. Asiasta kannattaa keskustella rengasmyyjän kanssa.

Muu mukavuus
Pidon ja turvallisuuden lisäksi renkaita arvioidaan nykyisin myös useiden muiden ominaisuuksien perusteella. Yhä useammin renkaat on varustettu lisätoiminnoilla, jotka tekevät ajamisesta mukavampaa. Esimerkiksi Goodyearin SoundComfort -teknologia alentaa auton sisälle kantautuvaa rengasmelua jopa 50 prosenttia[1]. Mieti siksi, mikä on tärkeää itsellesi turvallisuuden ja pidon lisäksi.

Tietoja tutkimuksesta
Tutkimuksen teki mielipide- ja markkinatutkimusyritys YouGov Goodyearin toimeksiannosta. Aikavälillä 20.9. – 3.10.2019 Suomessa haastateltiin internetin kautta yhteensä 1 018 vähintään 18-vuotiasta miestä ja naista, joilla on ajokortti.

[1] Riippuu ajoneuvon tyypistä ja nopeudesta sekä tien pinnasta. Perustuu ajoneuvon sisämelun mittauksiin tiellä, Goodyearin insinöörien testaama helmikuussa 2018, marraskuussa 2017 ja lokakuussa 2011 Luxemburgissa. Testattu rengasmalli/auto 225/55R17 VW Passat Alltrack ja Ford Kuga sekä 255/45R18 Audi A7.