Nissan IDS – Nissanin visio tulevaisuuden itseohjautuvasta sähköautosta

nissan-ids

Nissan esitteli tänään Tokion autonäyttelyssä konseptiauton, joka edustaa yhtiön visiota itseohjautuvien autojen ja sähköautoilun tulevaisuudesta.

Nissan tunnetaan erityisesti täyssähköautojen edelläkävijänä. Yhtiö edustaa kärkeä myös itseohjautuvan teknologian käytännön sovelluksissa, joissa yhdistyvät huipputason ohjaus- ja turvallisuusjärjestelmät ja tekoälyratkaisut.

Nissan IDS -konseptin esitelleen pääjohtaja Carlos Ghosnin mukaan Nissan on kehittämässä teknologiaa, joka mullistaa auton ja kuljettajan välisen suhteen ja autoilun tulevaisuuden. Ghosn kertoi jo elokuussa 2013, että Nissan suunnittelee innovatiivisen itseohjautuvan teknologian integroimista moniin automalleihin vuoteen 2020 mennessä. Yhtiö on jo hyvässä vauhdissa tämän tavoitteen saavuttamiseksi.

“Nissan Intelligent Driving” on Nissanin näkemys itseohjautuvasta teknologiasta ja siitä, millaisia tulevaisuuden autojen pitäisi olla. “Nissan Intelligent Driving kehittää kuljettajan havainto-, ajattelu- ja reaktiokykyä. Se kompensoi inhimillisiä virheitä, jotka aiheuttavat yli 90 prosenttia auto-onnettomuuksista. Sen ansiosta autoilu on turvallisempaa, taloudellisempaa ja puhtaampaa – mutta myös hauskempaa”, Ghosn kertoo.

Nissan IDS-konsepti yksityiskohtaisesti

Jotkut näkevät tulevaisuuden itseohjautuvien autojen maailman tylsänä paikkana, jossa liikutaan pisteestä A pisteeseen B valmiita ratoja pitkin. Nissan IDS -konsepti antaa tulevaisuudesta hyvin erilaisen kuvan. Kuljettaja voi valita automaattisen ajotilan ja luovuttaa ohjausvastuun autolle, mutta auton ajotyyli jäljittelee silti kuljettajan ajotapaa ja mieltymyksiä kiihdytyksineen ja jarrutuksineen.

Manuaalisessa ajotilassa kuljettaja ohjaa autoa itse, mutta silloinkin Nissan IDS -konsepti avustaa häntä hienovaraisesti. Nissan IDS myös tarkkailee ajo-olosuhteita jatkuvasti antureillaan ja tulee kuljettajan avuksi vaaratilanteissa.

nissan-ids_2

Tekoäly omaksuu kuljettajan ajotyylin, ja viestii tarkkaavaisen apukuljettajan tavoin. Mahdollisimman mukavan, nautinnollisen ja turvallisen ajoelämyksen varmistamiseksi Nissan IDS:n tekoäly hallitsee suuren määrän tietoa – liikenneolosuhteista kuljettajan aikatauluun ja henkilökohtaisiin mieltymyksiin.

“Nissan IDS -konseptin johtoajatuksena on viestintä. Itseohjautuvista autoista voi tulla totta ainoastaan, jos auton ja kuljettajan välisen kommunikaation lisäksi panostetaan viestintään auton ja sen ulkopuolella olevien ihmisten välillä. Nissan IDS -konsepti ilmentää tässäkin suhteessa Nissanin visiota itseohjautuvista autoista, jonka voi kiteyttää lauseeseen “together, we drive”, kertoo Nissanin Design Director Mitsunori Morita.

Muuntautuvat sisätilat

“Together, we drive” -idea ilmenee konkreettisesti Nissan IDS -konseptin sisällä. “Konseptin sisätilat muuttuvat sen mukaan, valitseeko kuljettaja automaattisen vai manuaalisen ajotilan. Tämä ratkaisu oli mielestämme välttämätön, jotta voisimme välittää ihmisille käsityksemme itseohjautuvasta autosta”, Morita selventää.

Vaikka Nissan IDS -konsepti on viistoperä, pitkä akseliväli takaa reilusti istumatilaa neljälle aikuiselle. Matkustamo muuttuu entistäkin tilavammaksi, kun kuljettaja valitsee automaattisen ajotilan: ohjauspyörä vetäytyy tällöin kojelaudan keskiosan sisään ja esiin tulee suurikokoinen litteä näyttö. Tekoäly käsittelee monia ajamiseen liittyviä toimintoja kuljettajan ääniohjeiden ja eleiden perusteella. Luonnonmateriaaleilla verhoiltu matkustamo saa automaattisessa ajotilassa pehmeän tunnelmavalaistuksen, ja kaikki neljä istuinta kääntyvät hieman sisäänpäin keskustelun helpottamiseksi. Tuloksena on rentouttava, olohuonemainen tunnelma.

Kun kuljettaja valitsee manuaalisen ajotilan, kaikki istuimet kääntyvät taas eteenpäin. Ohjauspyörä tulee esiin yhdessä mittariston ja reitti- ja ajotietoja näyttävän heijastusnäytön kanssa. Sisävalaistuksen sävy muuttuu keskittymiskykyä parantavaksi siniseksi. Ontot A-pilarit parantavat näkyvyyttä poistamalla niinsanotut kuolleet kulmat. Ne myös lisäävät myös avaruuden tuntua auton sisällä.

“Kaikissa tilanteissa on kyse valinnanvaran lisäämisestä ja hallinnan parantamisesta. Kuljettaja pysyy edelleenkin kaiken teknologisen kehitystyömme keskipisteenä”, Ghosn kertoi Tokiossa.

Manuaaliseen ajotilaan siirtyminen käy helposti PD Commander -kytkimellä, joka sijaitsee etuistuinten välissä. Kytkin on ainoa fyysinen ohjauslaite, jota kuljettaja voi käyttää auton ollessa automaattisessa ajotilassa: on luontevaa, että manuaaliohjaukseen siirrytään fyysistä kytkintä käyttämällä.

Auto viestii myös jalankulkijoille ja muille tielläliikkujille

Jotta itseohjautuvista autoista tulisi yleisesti hyväksyttyjä, ihmisten täytyy voida luottaa niiden teknologiaan. Innovatiivisten viestintäominaisuuksiensa ansiosta Nissan IDS -konsepti herättää luottamusta myös auton ulkopuolella. Erilaiset valot ja näytöt kertovat jalankulkijoille ja muille tielläliikkujille, että auto hahmottaa ympäristönsä. Hopeanvärinen raita auton kyljessä on tarkemmin katsottuna LED-valonauha, jota Nissan kutsuu “aikomusilmaisimeksi”. Kun auton läheisyydessä on jalankulkija tai pyöräilijä, valonauha hohtaa punaisena viestien, että auto on havainnut tämän. Kojelaudan päälle sijoitettu elektroninen näyttö voi sen sijaan näyttää jalankulkijoille teksti-ilmoituksia, joissa heitä esimerkiksi kehotetaan ylittämään tie. Luonnollinen ja harmoninen viestintä viitoittaa tietä autoilun uudenlaiseen tulevaisuuteen.

Optimoitu aerodynamiikka pidentää toimintamatkaa

“Siinä vaiheessa, kun Nissan Intelligent Driving -teknologia tulee tuotantoautoihin, sähköautojen toimintamatka yhdellä latauksella on todennäköisesti huomattavasti nykyistä pidempi. Se tietysti edellyttää akkuteknologian jatkuvaa kehittämistä, mutta myös aerodynamiikka on tärkeässä roolissa. Tästä syystä hyödynsimme Nissan IDS -konseptin suunnittelussa Nissanin edistyneintä aerodynaamista teknologiaa”, jatkaa Design Director Mitsunori Morita.

Nissan IDS:n täysin hiilikuituisen korin korkeus on vain 1380 mm, mikä pienentää ilmanvastuskerrointa huomattavasti. Pyörät on sijoitettu lähelle korin kulmia, joten auton sisällä on enemmän tilaa ja se on paremmin hyödynnettävissä. Suuret vanteet lisäävät suorituskykyä ja sporttisuutta, kun taas kapeat 175-koon renkaat minimoivat ilmanvastuksen ja vierintävastuksen. Kerrostettu pintarakenne luo renkaiden pinnalle pieniä ilmapyörteitä, jotka vähentävät ilmanvastusta osaltaan.

Läpikuultavan etusäleikön jääpuikkomainen muoto symbolisoi puhtautta sähköautolle sopivalla tavalla. Sinertävän satiinihopea koriväri korostaa mukavaa ja turvallista yleisvaikutelmaa.

Huippuunsa kehitettyä sähköautoteknologiaa

“Nissanin ajon aikana päästöttömien autojen strategia keskittyy sähköautoihin. Pyrimme kehittämään entistä parempaa sähköistä voimansiirtotekniikkaa – moottoreita, akkuja ja vaihtosuuntaajia – tuodaksemme markkinoille sähköautoja, jotka ovat yhtä käytännöllisiä tai käytännöllisempiä kuin polttomoottoriautot”, kertoi Executive Vice President Hideyuki Sakamoto Nissanin sähköautostrategiasta kesäkuun yhtiökokouksessa.

Nissan IDS -konseptin suurikapasiteettinen 60 kWh:n akku, erinomaiset aerodynaamiset ominaisuudet sekä matala ja kevyt hiilikuitukori ovat omiaan pidentämään auton toimintamatkaa yhdellä latauksella. Konseptin ominaisuuksiin kuuluu myös etäpysäköintitoiminto, jota ohjataan älypuhelimen tai tabletin välityksellä. Lisäksi siinä on hyödynnetty langatonta latausteknologiaa, joten kuljettaja voi jättää pysäköinnin ohella myös akun lataamisen auton huoleksi.

Nissanin tavoitteena on turvallinen ja päästötön liikenne

Jotta autoiluun perustuva elämäntapamme olisi kestävällä pohjalla, ihmiskunnan on ratkaistava muun muassa kestäviin energianlähteisiin, ilmansaasteisiin ja liikenneturvallisuuteen liittyviä monimutkaisia ongelmia. Nissanin tavoitteena on liikenne, joka ei vaadi kuolonuhreja eikä tuota päästöjä.

Yli 90 prosenttia liikenneonnettomuuksista aiheutuu inhimillisestä virheestä. Nissan IDS -konseptin kattava anturijärjestelmä ja tekoäly on suunniteltu takaamaan parempi turvallisuus kuin ihmisen toimiessa kuljettajana. Tämä teknologia vie meitä askeleen lähemmäksi Nissanin toista tavoitetta – liikennettä, joka ei vaadi kuolonuhreja.

Sähköautot eivät tuota hiilidioksidipäästöjä ajon aikana, ja niiden akut voivat varastoida uusiutuvaa energiaa ja tuottaa siitä sähköä kotitalouksille. Sähköautojen määrän kasvaessa kokonaiset yhteisöt voivat valjastaa niiden tuottaman sähkön osaksi kestävän energian suunnitelmaa. Kun sähköautot saavat energiajärjestelmässä keskeisen roolin, olemme paljon lähempänä päästötöntä yhteiskuntaa.

Nissanilla uskotaan, että Nissan IDS -konsepti voi kehittyä seuraavan sukupolven autoilun johtavaksi innovaatioksi ja edistää ratkaisevalla tavalla Nissanin kahden “nollatavoitteen” saavuttamista.

Nissanin edistyneimmän turvallisuus-, ohjaus- ja sähköautoteknologian ansiosta se on joka tapauksessa kiehtova visio siitä, millainen tulevaisuuden auto voisi olla.