Opel Astra on Vuoden Auto 2015

20160229 COTY_Opel_Astra_Geneve kuva 1
Tämänvuotisesta Vuoden Auto -äänestystä veikattiin jo etukäteen tiukkaa, sillä seitsemän finalistin joukossa oli joukko erilaisia mutta erittäin hyviä autoja. Ääntenlaskennan tulos paljastui Geneven autonäyttelyn aattona järjestetyssä tilaisuudessa. Ykköseksi nousi Opel Astra, toiseksi tuli Volvo XC90 ja kolmanneksi Mazda MX-5.
Euroopan 58 johtavaa autotoimittajaa antoi Astralle yhteensä 309 ääntä. Äänestys oli jännittävä, sillä lopulta 294 ääneen yltänyt Volvo antoi Astralle kovan vastuksen. Kolmanneksi sijoittui Mazda MX-5 202 äänellä.
Äänestyksen ensimmäiselle kierrokselle osallistui 35 vuoden 2015 aikana esiteltyä ja myyntiin tullutta uutta automallia, joista seitsemän pääsi toisen kierroksen finaaliin. Kärkikolmikon lisäksi finaalissa olivat Audi A4, BMW 7-sarja, Jaguar XE ja Škoda Superb.
Toisella ja ratkaisevalla äänestyskierroksella kullakin tuomarilla oli käytettävissään yhteensä 25 ääntä, jotka piti jakaa vähintään viidelle autolle. Kunkin tuomarin oli nostettava yksi auto voittajaksi, jolle sai antaa enintään kymmenen ääntä.
20160229 Opel Astra kuva 2
Suomea tuomaristossa edustava Tekniikan Maailman päätoimittaja Velimatti Honkanen nosti ykköseksi Opel Astran antaen sille 8 ääntä. Toiseksi hän arvosti tasapistein Audi A4:n ja Škoda Superbin (5 ääntä).
“Astran voitto oli tavallaan odotettu, sillä se on loppusuoralle päässeistä malleista selvimmin ‘kansanauto’. Finalistien joukko oli tänä vuonna kuitenkin erittäin monipuolinen, sillä joukossa oli urheiluauto, edustusauto ja iso katumaasturi. Astra on kuitenkin voittonsa ansainnut, sillä perusteellinen uudistus on tehnyt siitä selvästi entistä kevyemmän, tilavamman ja modernimman. Moottorit ovat uusia ja käytettävyys on entistä selkeämpää. Astra on lisäksi hinnoiteltu houkuttelevasti, joten Vuoden auto -valinnan tärkeimpiin kuuluva kriteeri ‘Value for money – vastine rahalle’, täyttyy erinomaisesti”
Palkinnon vastaanotti Genevessä Opelin pääjohtaja Karl-Thomas Neumann Car of the Year –tuomariston puheenjohtajalta Håkan Matsonilta.
Vuoden Auto 2016 -finalistien sijoitukset ja äänimäärät:
1. Opel Astra 309
2. Volvo XC90 294
3. Mazda MX-5 202
4. Audi A4 189
5. Jaguar XE 163
6. Škoda Superb 147
7. BMW 7-sarja 143
FAKTAT:
Vuoden Auto -ehdokkaaksi pääsivät uudet automallit, jotka olivat myynnissä vähintään viidessä Euroopan maassa vuoden 2015 aikana. Uusi korimalli tai ns. facelift ei riitä ehdokkuuteen.
Automaailman arvostetuin raati, johon kuuluu 58 jäsentä 22 Euroopan maasta, valitsi vuoden merkittävimmän autouutuuden 53. kerran. Car of The Year -tuomaristossa Suomea edusti Tekniikan Maailman toimituspäällikkö Velimatti Honkanen.
Car of The Year -äänestyksen ensimmäisessä vaiheessa jokainen raadin jäsen antaa yhden äänen seitsemälle mielestään parhaalle kandidaatille. Seitsemän eniten ääniä saanutta ehdokasta pääsee toiseen vaiheeseen, jossa kullakin tuomarilla on käytettävissään 25 ääntä. Äänet pitää jakaa vähintään viidelle autolle, joista yksi pitää nostaa voittajaksi, ja sille saa antaa enintään kymmenen ääntä