Pioneerin uusi syntyminen – uusi Toyota Prius

b114874b8ec1e51c_800x800ar

Uusi Toyota Prius esiintyy ensimmäistä kertaa ensi viikolla avautuvassa Frankfurtin autonäyttelyssä. Neljännen sukupolven Prius jatkaa Toyotan menestyksestä hybriditarinaa ja on valmiina asettamaan uusia virstanpylväitä taloudellisuuden, päästöjen ja tehokkuuden saralla. Jokainen aiempi Prius-sukupolvi on tarjonnut edistysaskelia mainituilla osa-alueilla, mutta uusi Prius ottaa entistäkin suuremman harppauksen etenkin suorituskyvyn osalta.

Priuksen voimanlähteenä toimii kokonaan uudistettu Toyotan täyshybridijärjestelmä, jonka myötä kuljettaja pääsee nauttimaan aiempaa suuremmasta ajamisen nautinnosta. Kiihdytykset ovat ripeämpiä ja pehmeämpiä, ja ajaminen suuremmilla nopeuksilla on aiempaa hiljaisempaa. Merkittäviä parannuksia on luvassa myös maantieajon polttoainetaloudellisuuteen.

Uudet dynaamiset ominaisuudet perustuvat TNGA-pohjalevylle (Toyota New Global Architecture), joka otetaan nyt ensimmäistä kertaa käyttöön uudessa Priuksessa. Uuden rakenteen ansiosta auton painopiste on matalammalla, minkä johdosta auto on vakaampi ja hallittavampi. Se tarjoaa myös muotoilijoille enemmän mahdollisuuksia auton ulkoasun suhteen. Uuden Priuksen yleisilme onkin aiempaa linjakkaampi ja urheilullisempi. Uuden rakenteen vaikutukset näkyvät myös auton aiempaa rauhallisemmissa ja mukavammissa sisätiloissa. Samalla auton tavaratila on kasvanut, sillä uusi hybridiakusto ja uusi takajousitus vievät aiempaa vähemmän tilaa.

bc799d26c2df4dbf_800x800ar

Uusi Prius jatkaa samaa tiennäyttäjän roolia, josta se on opittu tuntemaan. Se on edelleenkin teknologinen edelläkävijä esitellen sellaisia uusia ratkaisuja, jotka nostavat paitsi ajamisen taloudellisuutta ja mukavuutta, myös turvallisuutta. Uusi Prius saa kattavan Safety Sense -turvallisuusvarustelun, johon kuuluvat aiemmin esiteltyjen automaattisen hätäjarrutuksen, kaistavahdin, kaukovaloautomatiikan ja liikennemerkkien tunnistusjärjestelmän lisäksi myös mukautuva vakionopeudensäädin ja jalankulkijan tunnistava automaattinen hätäjarrutus.

Priuksen uudistunut täyshybridijärjestelmä on aiempaa tehokkaampi, kevyempi ja terävämmin reagoiva. Moottorin huolellisten muutosten ansiosta sen terminen tehokkuus on kasvanut jopa 40 prosenttiin. Hybridikomponentit ovat aiempaa pienempiä kooltaan, ja niiden sijoittelu on mietitty uudelleen. Uusi nikkelimetallihydridiakkku on myös aiempaa pienempi, vaikka sen kestävyys ja lataustehokkuus ovatkin kasvaneet merkittävästi.

Uusi Prius tekeekin jälleen kerran tyhjäksi harhaluulot, joiden mukaan ympäristöystävällinen auto näyttää ja tuntuu tylsälle. Prius näyttää taas tietä vieden Toyotan ainutlaatuisen hybriditeknologian vieläkin korkeammalle tasolle.