Pirkanmaan ELY-keskus: Tien täydeltä valkeaa laivaa

Varoitusauto-2

Ennen laivan saapumista kotisatamaan maanteitse taittuvalta kuljetusreitiltä katkaistaan muun muassa voimalinjassa kulkeva sähkö ja siirretään risteysalueen yläpuolisia porttaaleita. Lauantaiyönä Mäntyluodosta Nokialle lähtevä kuljetus on vaatinut runsaasti etukäteisvalmistelua niin ELY-keskuksen erikoiskuljetusluparyhmältä kuin alusta kuljettavalta yritykseltäkin.  

Suomen Hopealinja Oy:n uutta laivaa m/s Silver Sky:ta kuljettava yhdistelmä painaa 257 tonnia, on 7 metriä leveä, 8,5 metriä korkea ja pituutta sillä on 45 metriä. Harvinaisen raskaan ja mitoiltaan kookkaan erikoiskuljetuksen on määrä matkata lauantaiyönä ensin Mäntyluodosta Kankaanpään kautta Kiikoisiin, jatkaa seuraavana yönä valtatie 12:ta pitkin Sarkolaan ja olla kolmantena yönä perillä määränpäässään Nokialla. Kuljetuksen edetessä valkea laiva täyttää tien kokonaan.  

– Reitin varrella valvotaan erikseen monta siltaa, siirretään liikennemerkkejä ja mahdollisesti risteysalueen yläpuolelle sijoitettuja porttaaleita.  Varhain tiistaiaamuna voimalinjan sähköntulokin katkaistaan linjan ohituksen ajaksi, kertoo ELY-keskuksen erikoiskuljetusluparyhmän päällikkö Tomi Alho.  

– Meillekin tehtävä on haastava. Olemme valmistelleet kuljetuksen yksityiskohdat huolellisesti, mutta yllätyksiin on silti aina varauduttava, kertoo Nurminen Logistics yhtiöstä kuljetuksesta vastaava Esa Liikanen.

Kuljetusletkassa ajaa varoitusautojen ja liikenteen ohjaajan lisäksi sähkö- ja puhelinyhtiöiden autoja ja useita muita kuljetusta avustavia ajoneuvoja. Nämä ajoneuvot voivat liikkua huomattavastikin varoitusautojen ja varsinaisen kuljetuksen edellä.  

Vaikka maantieliikenne on yöllä vähäistä, tienkäyttäjien toivotaan noudattavan viikonloppuna erityistä varovaisuutta liikkuessaan kuljetusreitin läheisyydessä. Liikenteenohjaaja voi pysäyttää muita ajoneuvoja varmistaakseen liikenteen turvallisen sujumisen ja antaa tienkäyttäjille ohjeita ja määräyksiä, joita muun liikenteen on noudatettava.

Vesille venosen mieli

Ravintolalaiva m/s Silver Skyn lopullinen sijoituspaikka on Laukontorin satama Tampereella, josta käsin laiva tekee Pyhäjärvi-risteilyjä Viikinsaareen ja myös Hämeenlinnaan. Uusi ja uljas valkoinen laiva vahvistaa siten entisestään Tampereen asemaa Suomen sisävesiliikenteen vilkkaimpana satamana.