Kuva: Pohjolan Liikenne
Valtaosa Pohjolan Liikenteen liikevaihdosta tulee sopimusliikenteestä. Markkinaehtoisen pikavuoroliikenteen osuus Pohjolan Liikenteen toiminnasta on pientä ja sen tilanne on ollut haastava jo vuosia. Markkinatilanteen muutos on tuonut merkittävästi lisää vuorotarjontaa Pohjolan Liikenteen pääreiteille, alentanut lippujen hintoja ja tehnyt toiminnan taloudellisesti vaikeaksi.
Pohjolan Liikenne on kasvattanut toimintaansa sopimusliikenteessä viime vuosina erityisesti pääkaupunkiseudulla. Yhtiölle valmistui vuonna 2017 moderni Pasilan bussivarikko, joka mahdollistaa kaupunkiliikenteen kasvun. Varikolla on muun muassa valmiudet laajamittaiseen sähköbussiliikennöintiin.
Pikavuoroliikenteessä on puolestaan jatkunut jo pitkään vaikea markkinatilanne, minkä vuoksi Pohjolan Liikenne aloittaa yhteistoimintaneuvottelut 1.11.2018. Yhteistoimintaneuvotteluissa tarkastellaan mahdollista pikavuoromarkkinoilta vetäytymistä ja panostamista jatkossa sopimus- ja lähiliikenteen kehittämiseen ja kasvuun.
– Viimeaikaiset tapahtumat pikavuoromarkkinoilla vahvistavat käsityksemme siitä, ettei tilanteeseen ole odotettavissa muutosta. Päätös aloittaa yhteistoimintaneuvottelut on raskas ja tilanne on ikävä henkilöstömme kannalta. Pitkään jatkunut tappiollinen toiminta on kuitenkin kestämätön tilanne, joten nyt on aika pohtia siihen ratkaisuja, Pohjolan Liikenteen toimitusjohtaja Heikki Alanko kertoo.
Pikavuoroliikenne edustaa 5 % Pohjolan Liikenne -konsernin noin 96 miljoonan euron vuotuisesta liikevaihdosta. Nyt käynnistyvät yhteistoimintaneuvottelut voivat mahdollisesti vaikuttaa 60 työntekijän työsuhteisiin. Pohjolan Liikenne työllistää yhteensä noin 1 100 työntekijää.
– Pohjolan Liikenteellä on erinomaiset valmiudet kehittää sopimusliikenteen liiketoimintaa edelleen. Siksi yhtiön toiminnan painopiste on käännetty vahvasti kasvavaan kaupunkialueiden liikenteeseen. Lisäksi jatkamme alueellista markkinaehtoista liikennettä nykyisillä reiteillämme, muun muassa Helsingistä Lohjalle ja Nummelaan, Alanko kertoo.