Pohjolan Liikenne kiistää osallisuuden bussiliikenteen kilpailurajoitukseen

Kilpailu-ja kuluttajavirasto on antanut päätöksen tutkinnasta, joka koski epäiltyä kilpailun rajoittamista ja kilpailijoiden välistä kiellettyä yhteistyötä linja-auto-alalla.  VR-konserniin kuuluvaa Pohjolan Liikennettä on tutkittu tässä yhteydessä yhtenä bussialan toimijana.

KKV:n 25.1. antaman päätöksen mukaan Pohjolan Liikenne olisi ollut osallinen kilpailun rajoittamiseen.

–     Kiistämme tämän päätöksen ehdottomasti. Olemme antaneet tutkintaan oman vastineemme, jossa tuomme esiin, että Pohjolan Liikenne ei ole syyllistynyt kilpailulakien rikkomiseen, VR Groupin lakiasiainjohtaja Teemu Sipilä painottaa.   – Pohjolan Liikenteellä ei ollut osallisuutta väitettyyn kilpailijoiden väliseen yhteistoimintaan, ja tämän aiomme tuoda esiin markkinaoikeudessa, jossa seuraamusmaksuesitys käsitellään. Linja-autoliiton hallituksen työskentelyssä, jossa Pohjolan Liikenne on ollut mukana, on ollut kyse laillisesta ja sallitusta lain valmisteluun liittyvästä edunvalvonnasta.

Pohjolan Liikenne antoi KKV:n vuonna 2011 käynnistämään tutkimukseen vastineen, jossa todettiin, että yhtiö tai emokonserni VR Group eivät ole missään vaiheessa olleet sopimassa epäillyistä linja-autoalan kilpailua rajoittavista toimista. Yhtiöt eivät myöskään ole osallistuneet Matkahuollon päätöksentekoon, jota tutkimus erityisesti koski.

Pohjolan Liikennettä tai sen edustajia ei ole asiassa kuultu millään tavoin, paitsi yhtiöllä on ollut mahdollisuus antaa vastine KKV:n laatimaan päätös- ja seuraamusluonnokseen kesällä 2015. Tutkinta alkoi vuonna 2011.  

VR Group ja Pohjolan Liikenne kannattavat joukkoliikenteen kilpailua ja sen avautumista, koska se hyödyttää matkustajia sekä alan toimijoita.

Tutkinnasta ja siihen liittyvistä päätöksistä antaa lisätietoja kilpailu- ja kuluttajavirasto >> KKV:n tiedotteeseen.