Sähköä säästöön – Nissan ja Endesa solmivat sopimuksen Euroopan ensimmäisen massamarkkinoille tarkoitetun Vehicle to Grid -järjestelmän kehittämiseksi

new_leaf

  • Nissan ja Enel-konsernin tytäryhtiö Endesa tekevät yhteistyötä teknologioiden tuomiseksi markkinoille.
  • Uraauurtava teknologia avaa mahdollisuudet kaksisuuntaiseen lataukseen ja antaa asiakkaille mahdollisuuden myydä virtaa sähköauton akuista sähköverkkoon.
  • Ensimmäinen askel kohti sähköautojen integroimista uusiutuviin energianlähteisiin.
  • Järjestelmän käytännön soveltamista esitellään Madridissa maaliskuussa 2015.

4. maaliskuuta 2015 – Nissan ja Enel-konsernin tytäryhtiö Endesa allekirjoittivat uraauurtavan sopimuksen 85. Geneven autonäyttelyssä. Sopimus tasoittaa tietä massamarkkinoille tarkoitetulle Vehicle-to-Grid-järjestelmälle (V2G).

Yhtiöt ovat sitoutuneet toteuttamaan yhteistyössä V2G-järjestelmän ja tätä teknologiaa hyödyntävän innovatiivisen liiketoimintamallin.

Nissan on sähköautoissa markkinajohtaja ja yhtiön LEAF-mallia on myyty maailmanlaajuisesti jo yli 160 000 kappaletta. Nyt Nissan kääntää uuden sivun päästöttömässä liikkuvuudessa esittelemällä Endesan kaksisuuntaisen latausjärjestelmän joka mahdollistaa sähköajoneuvojen akkujen täyden hyödyntämisen. Tämä kaikki on osa Nissanin sitoumusta tukea koko sähköauto-ekosysteemiä – ei vain autoa.

Nissan ja Enel ovat sopineet yhteistyöstä seuraavissa toiminnoissa:

  • V2G-palvelujen lanseeraus Euroopan markkinoilla.
  • Kiinteisiin sovelluksiin liittyvien “second life”–sähköautojen akkujen käyttömahdollisuuksien tutkiminen (mukaan lukien kotitaloudet, rakennukset, sähköverkko).
  • Mahdollisten edullisten energianlähteiden ja liikkuvuusjärjestelmien suunnittelu ja arviointi.

Paul Willcox, Chairman, Nissan Europe, ylisti innovatiivista kaksisuuntaista latausjärjestelmää ja askelta kohti sähköautomarkkinoiden laajentumista: “Uskomme, että tämä innovaatio edustaa huomattavaa kehitysaskelta Nissan LEAF- ja e-NV200-asiakkaillemme. Jokaisen Nissan-täyssähköauton akun varauskapasiteetti edistää paikallisten sähköverkkojen tehon älykkäämpää ja vastuullisempaa hallinnointia, mikä puolestaan vähentää sähköauton omistamisen kokonaiskustannuksia. Se tukee myös sähköverkon vakautta ja tui esiin sen, että jokainen Nissanin sähköauto edustaa näkyvää sosiaalista voimavaraa.”

Yksi sähkönhallintajärjestelmän tärkeimmistä haasteista on varmistaa sähköverkon vakaus. Tilanne on erityisen relevantti maissa, joissa uusiutuvaa energiaa tuotetaan paljon, ja tulevaisuudessa sen osuus vain kasvaa. Pidemmän aikavälin nollapäästövisioissa sähköautot on täysin integroitu järjestelmän keskiöön. Sähköautojen omistajat voivat osallistua energian tukkumarkkinoille käyttäen sähköautojensa akkuihin varastoitua energiaa, ja siten alentaa käyttökustannuksiaan merkittävästi. Emme ole kaukana tilanteesta, jossa sähköautoilija voi itse päättää milloin ja missä hän haluaa ladata ajoneuvonsa.  Sen lisäksi sähköajoneuvon omistaja voi tulevaisuudessa säästää taloudellisesti vaikuttamalla itse ajoneuvoonsa varatun energian käyttöön ja sen jälleenmyyntiin edistäen samalla vihreän energian hyödyntämistä.

“V2G:n mahdollistama vihreän energian vapauttaminen verkkoon ja sen  joustavuus vahvistaa entisestään sähköisen liikkuvuuden tuomia merkittäviä hyötyjä. Tästä syystä Endesa on yhdessä emoyhtiönsä Enelin ja kumppaninsa Nissanin kanssa päättänyt yhdistää voimansa edistämällä tätä teknologiaa”, sanoo Endesan Market Iberian johtaja Javier Uriarte.

Yleistä

Vehicle to Grid (V2G) -järjestelmä koostuu Endesan kaksisuuntaisesta laturista ja energianhallintajärjestelmästä, johon voidaan integroida myös riippumaton ja uusiutuviin lähteisiin, esimerkiksi aurinkopaneeleihin ja tuuliturbiineihin perustuva energiantuotanto. Järjestelmää käyttämällä Nissan LEAFin tai e-NV200:n omistaja voi liittyä latausjärjestelmään alhaisen kysynnän ja edullisen sähkönjakelun aikana. Halutessaan hän voi sitten käyttää auton akkuun varastoitua sähköä kotona, kun kustannukset ovat suuremmat, tai jopa syöttää virtaa takaisin verkkoon saaden siitä taloudellista hyötyä.

Tämä Nissanin ja Endesan välillä solmittu sopimus tarkoittaa, että Euroopan maat voivat nyt tarkistaa nykyiset energianhallintapolitiikkansa voidakseen vastata V2G-järjestelmän innovatiiviseen teknolgiaan.

Endesa on kehittänyt erittäin edullista V2G-teknologiaa, joka on vuosien testien jälkeen valmis massamarkkinoille. Yritys esitteli V2G-teknologiaansa ensi kerran älykaupunkien mahdollisuuksia tutkineessa Malagan Smartcity-projektiin kuuluvassa Enelin testikeskuksessa vuonna 2008. Myöhemmin vuonna 2012 Endesa esitteli teknologian kehittyneemmän version ZEM2ALL-projektin yhteydessä.

Madridissa 12. maaliskuuta 2015 Endesa ja Nissan esittelevät tähänastisen kehitystyönsä huipentuman, markkinavalmiin ja kustannuksiltaan edullisen V2G-järjestelmän.