Sähköautot mullistavat Suomen auto- ja sähkömarkkinat – BMW i3 ensi kertaa esillä Porin SuomiAreenassa

p90136140_highres

Sähköautojen suosio kasvaa nopeasti maailmalla. Norjassa jo joka viides uusi auto on puhdas sähköauto. Kasvava suosio vaikuttaa laajalti koko yhteiskuntaan. Muutos heijastuu paitsi automarkkinoihin, myös esimerkiksi ihmisten liikkumiseen ja sähkömarkkinoihin. Suurista autonvalmistajista BMW on ensimmäisenä tuonut markkinoille alusta loppuun sähköautoksi suunnitellun sarjavalmisteisen auton. Uusi BMW i3 on ensi kertaa Suomessa Porin SuomiAreenassa. Autoon voi tutustua Kansalaistorilla Porin keskustassa.

Pohjoismaissa sähköautot ovat yleistyneet nopeimmin Norjassa, jonka teillä niitä on jo 35 000. Buumi on syntynyt Norjan valtiovallan tuella: verohelpotuksilla ja muun muassa ilmaisilla parkkipaikoilla ja mahdollisuudella ajaa sähköautolla bussikaistaa pitkin. Niinpä sähköautoja ostavat Norjassa aivan tavalliset ihmiset, eivät vain trendikkäät huippuammattilaiset ja ympäristöajattelijat, the Independent -lehti kirjoitti kesäkuussa.

”Pienet, muovilaatikkomaiset sähköautot ovat menneisyyttä”, Norjan sähköautoyhdistyksen Christina Bu kuvaa Independentin haastattelussa autojen nopeaa kehitystä. BMW:n sähköautojen projektijohtaja Carsten Breitfeldmuistuttaa kesäkuun Top Gear -lehden haastattelussa, että käynnissä on valtava murros.

”Digitaalikuvauksen alkuaikoina filminvalmistajat sanoivat, ettei digitaalikuvaus korvaa filmikuvausta. Ehkäpä. Mutta ihmiset alkoivat käyttää digitaalikuvausta uudella tavalla. Pelkkään filmiin uskoneet yhtiöt eivät selviytyneet. Sama pätee automaailman huipulla. Ilman CO2-ratkaisuja autonvalmistajilla ei ole tulevaisuutta“, Breitfeld muistuttaa.

Uusi BMW i3 -sähköauto tuli ensimmäisenä markkinoille Saksassa viime vuoden lopulla. Yhdysvalloissa auto on ollut saatavana alkukeväästä. Suomessa auto on saatavana vuoden 2015 aikana. Sähköautojen suosion nousu Suomessa tarkoittaisi paitsi hiilidioksidipäästöjen merkittävää alenemista, myös energiankulutuksen siirtymistä fossiilisista polttoaineista sähköön. Tämä taas loisi painetta puhtaan sähköntuotannon lisäämiseen Suomessa.

Suomessa julkaistujen laskelmien mukaan sähköautojen osuuden kasvattaminen puoleen pääkaupunkiseudun liikennesuoritteesta kasvattaisi sähkön kulutusta 500 gigawattituntia, joka vastaa kymmenesosaa koko Helsingin sähkönkulutuksesta. Jos puolet koko Suomen noin kolmesta miljoonasta henkilöautoista olisi sähköautoja, niiden sähkönkulutus vastaisi suomalaisten 16 000 kilometrin keskiajomäärällä 4,8 terawattituntia. Tämän sähkömäärän tuottamiseen tarvittaisiin 5,3 neliökilometriä aurinkopaneelia, liki viisi Imatrankosken vesivoimalaa, 1 300 uutta tuulivoimalaa tai runsas Loviisan ydinvoimalan reaktori. Suomessa on nyt noin 210 tuulivoimalaa.

Tekes: Sähköinen liikenne http://sahkoinenliikenne.fi/

Norjan liikenneviraston autonmyyntitilasto (norjaksi):

http://ofvas.no/bilsalget/bilsalget_2014/bilsalget_i_mars/

Independentin artikkeli Norjan sähköautobuumista (englanniksi):

http://www.independent.co.uk/life-style/motoring/motoring-news/saving-money-not-the-environment-is-driving-norways-electric-car-boom-9537737.html