Scania testaa langattomasti ladattavaa kaupunkilinja-autoa ensimmäistä kertaa Ruotsissa

453934_highres_635544130405256427

 

Langattomasti ladattavan Scania-lnja-auton prototyyppi (perustana Scania Citywide Low Entry) aloittaa kesäkuussa 2016 päivittäisliikenteessä Södertäljessä, Ruotsissa.

Scania on ensimmäinen ruotsalainen yritys, joka testaa langattomasti ladattavaa sähköhybridikaupunkibussia. Bussi aloittaa liikennöinnin Södertäljessä, Ruotsissa kesäkuussa 2016. Testi on osa kestävän ajoneuvotekniikan tutkimusprojektia.

Scania tekee laajaa tutkimusta eri sähköistysteknologioista, jotka voisivat korvata tai täydentää polttomoottoreita. Induktio on yksi tutkittavista vaihtoehdoista. Se edellyttäisi ajoneuvojen akkujen lataamista tiestöön asennettujen latauslaitteiden avulla langattomasti.

Scania ja Tukholman Kuninkaallinen teknillinen korkeakoulu (Kungliga Tekniska Högskolan, KTH) aikovat testata teknologiaa todellisissa olosuhteissa nyt ensimmäistä kertaa Ruotsissa. Projekti toteutetaan Scanian ja Kuninkaallisen teknillisen korkeakoulun yhteisen tutkimuslaboratorion (Integrated Transport Laboratory, ITRL) avulla.

Ruotsin energiavirasto on myöntänyt 9,8 miljoonaa kruunua hankkeen toteuttamiseen. Projektin muita osapuolia ovat Södertäljen kunta, Tukholman läänin valtuusto ja lasten ja nuorten tekninen museo Tom Tits.

453935_highres_635544130405412428

 

Bussi voidaan ladata langattomasti sen pysähtyessä pysäkille. Latausyksikkö sijaitsee tien alla (1). Bussin lattian alle asennettu vastaanotin kerää sähköenergiaa (2) ja lataa akun (3).

Osana kenttäkoetta sähkö-hybridivoimasiirrolla varustettu Scania-kaupunkibussi aloittaa liikenteen päivittäisliikenteessä Södertäljessä kesäkuussa 2016. Yksi bussipysäkki varustetaan latausasemalla, jolla bussi voi pysähtyessään ladata langattomasti tien pinnasta riittävästi energiaa koko matkaa varten vain kuudessa–seitsemässä minuutissa.

“Kenttäkokeen päätarkoitus on arvioida teknologiaa todellisissa olosuhteissa”, sanoo Nils-Gunnar Vågstedt Scanian Hybrid System Development -osastolta. “Siirtymisessä polttomoottoreista sähköistykseen on valtava potentiaali. Södertäljen kenttäkoe on ensimmäinen askel kohti täysin sähköistettyjä teitä, joilla sähköautot lataavat energiaa tien pinnasta. ”

Infrastruktuurin rakentamisella ja bussikaluston muuntamisella yksinomaan sähkökäyttöiseksi voidaan saavuttaa monia etuja kaupungeissa. Esimerkiksi 2 000 bussin kalustolla kaupunki voi säästää jopa 50 miljoonaa litraa polttoainetta vuodessa. Tämä tarkoittaa, että polttoainekulut alenevat jopa 90 prosenttia.

Induktion lisäksi Scanian tuotekehitysosasto tutkii muita teknologiavaihtoehtoja, mukaan lukien energian käyttöönottoa yläpuolelle asennetuista johtimista tai tiehen asennetusta kiskosta.
“Asiakkaillamme on erilaisia tarpeita ja edellytyksiä. Siksi emme halua keskittyä vain yhteen kestävän kehityksen liikenneteknologiaan, vaan jatkamme tutkimusta eri alueilla “, sanoo Nils-Gunnar Vågstedt.