Suomalaisbussi maailmanympärimatkalla: Nyt vuorossa Afrikka!

jani-laine-penangissa

Jani Laine Ajokin ratissa Malesian Penangissa. Kuva: Rantapallo.fi/Kalle Jokinen

Ebola ei pelota suomalaisbussin matkustajia – matka halki Afrikan alkaa 1. joulukuuta

Suomalaisten rohkea bussimatka jatkaa kulkuaan maailman ympäri. Eurooppa, Aasia, Australia sekä Pohjois-Amerikka ovat takana. Nyt edessä on koko matkan haastavin osuus.

Afrikan-etappi lähtee joulukuun 1. päivänä Etelä-Afrikan Kapkaupungista. Sieltä matka jatkuu Namibian, Botswanan, Zimbabwen, Sambian, Malawin, Tansanian, Kenian ja Etiopian kautta Sudaniin. Reitille mahtuu koko Afrikan kirjo luontokohteista suurkaupunkeihin. Joulun ja vuodenvaihteen Pikavuoro viettää kuuluisilla Victorian putouksilla.

Kippari Jani Laine Salon Tilausmatkat Oy:stä ja hänen kulkuneuvonsa Ajokki Royal valmistautuvat jo lähtöön Etelä-Afrikassa matkustajia odotellen. Työn alla juuri nyt on laivauksen aikana tulleiden vahinkojen korjaus. Vuoden 1988 Mercedes- Benz kulki meriteitse pitkän matkan Aasiasta Afrikkaan.

– Startti, ohjaustehostin ja etuspoileri menivät laivauksessa rikki. Harmittaa, sillä korjauksista tulee turhia ylimääräisiä kuluja, Laine sanoo.

Pienistä vastoinkäymisistä huolimatta Laine odottaa reissua innolla.

– Jokainen Pikavuoro on ollut erilainen. Afrikan matkalla on paljon uutta näkemistä ja kokemista. Tällä reissulla haasteiksi muodostuvat varmasti kuumuus, teiden kunto ja rajojen ylitykset. Mitä ikinä tapahtuukin, uskon, että reissusta tulee mieletön, Laine sanoo.

Läntistä Afrikkaa vaivaava Ebola-epidemia ei Pikavuoron lähtöön vaikuta, sillä Ebolan riskialueet sijaitsevat tuhansien kilometrien päässä bussin reitistä, joka kulkee Afrikan itäosan halki.

anu-vaheristo-sonja-kokko

 

Tuore pikavuororeportteri Anu Vaheristo matkustaa suomalaisbussin kyydissä halki Afrikan. Kuva: Sonja Kokko

Takana jo 15 maata ja 70 000 kilometriä

Pikavuoro maailman ympäri sai alkunsa talvella 2011, kun joukko suomalaisia ajoi bussilla Venäjän, Kazakstanin ja Kiinan halki Thaimaan Bangkokiin. Nälkä kasvaa syödessä, joten perille päästyään Pikavuoron kippari Laine päätti jatkaa matkaa ja ajaa bussinsa koko maailman ympäri. Tähän mennessä Pikavuoro on vieraillut 15 maassa, joista osassa matkaa on käytännön syistä taitettu myös vuokrakalustolla.

Kilometrejä Ajokki Royalille on matkan aikana mennessä kertynyt noin 40 000 eli kertaalleen maapallon ympäri. Vuokra-autoilla on kuljettu lisäksi 30 000 kilometriä. Mukana on ollut hieman yli sata matkustajaa, joista jotkut useammalla etapilla.

Pikavuorolaisten seikkailua voi seurata Rantapallo.fi sivustolla Pikavuoro maailman ympäri- blogista. Tien päältä Afrikan kokemuksista raportoi Pikavuoron reportteri Anu Vaheristo. Vaheristo on kokenut pikavuorolainen, sillä hän osallistui matkustajana jo Australian etapille vuonna 2012.

– Afrikka on minulle uusi manner. Toki reissu jännittää, mutta ei pelota. Työtä ajatellen suurimmaksi haasteeksi varmasti muodostuu riittävän nopeiden nettiyhteyksien löytäminen, Vaheristo sanoo.

Pikavuoron on määrä saapua Afrikan-etapin päätepisteeseen Sudaniin helmikuun lopussa. Sieltä bussi laivataan kohti Turkin Istanbulia, josta matka jatkuu Euroopan halki takaisin Suomeen. Lähtöpisteessä eli Salon torilla on tarkoitus olla keväällä 2015.

http://www.rantapallo.fi/pikavuoro/