Suomen 2CV-Kilta juhlii 70-vuotiasta rättisitikkaa

b0258f2e2b782cd4_featured

Kuva: Remiere Classic Motor Show tapahtumassa 2014 Kuva: Suomen 2CV-Killan arkisto

Citroën 2CV eli kansankielessä rättisitikka julkaistiin näyttävästi Pariisin automessuilla 70 vuotta sitten. Citroën 2CV:n kehittely alkoi a.D. 1936 Ranskassa, kuuluisan hammaspyörätehtailijan, hyötykulkijoiden korkeasti kunnioittaman Andre Citroënin seuraajan mahtikäskyllä: ”Tehkää kuljin, jossa on neljä pyörää ja sateensuoja, kuljettamaan neljää aikuista ja heidän viiden leiviskän eväitään niin maalla kuin kaupungissa 50 km:n tuntinopeudella. Kynnöspeltoa ylitettäessä ei kulkimeen sijoitetussa munakorissa tule yhdenkään munan rikkoutua.”

Pierre Boulangerin johdolla valmistui Levalloisin tehtaalla toukokuussa 1939 250 hyötykuljinta esittelyyn, jota ei koskaan tullut. Samoihin aikoihin alkoi toinen maailmansota, jonka tiimellyksessä tuhottiin prototyypit omatoimisesti yhtä lukuunottamatta. Sodan aikana Pierre jatkoi Citroën 2CV:n kehittelyä. Hyötykulkimen kantamuoto oli lopullisesti valmiina 7. lokakuuta 1948. Tuona päivänä Pierre Boulanger, Pariisin autonäyttelyn avajaisissa, poisti peitteen uuden luomuksen yltä. Ja siinä se oli, ensimmäinen myyntiin tarkoitettu Citroën 2CV. Citroën 2CV ja sen variaatteja valmistettiin vuoteen 1990 asti, kaiken kaikkiaan lähes yhdeksän miljoonaa kappaletta.

Auton juhlavuotta on juhlittu vuoden aikana harrastajien toimesta ympäri maailmaa. Suomen rättäriharrastajat eli Suomen 2CV-Kilta kokoontuu ensi lauantaina 13.10. Vantaan Petikkoon, Citroën-maahantuojalle. Vantaalta noin seitsemänkymmenen auton rättäriletka starttaa kello 13.10 Vihdintietä pitkin, Perttulan, Lepsämän, Röykän, Rajamäen ja Nopon kautta kohti Hyvinkäätä ja hotelli Sveitsiä, jossa vietetään jokavuotuista Mööttiä. Suomen 2CV-Killan Möötissa juhlitaan menneen kauden päätöstä ja palkitaan vuoden kisoissa menestyneet ja muutenkin yhdistyksessä ansioituneet.

Hyvinkäällä, hotelli Sveitsin edessä, on nähtävillä myös Suomen ensimmäinen Citroen 2CV, vuosimallia 1952 oleva ”Remiere” jonka kiltalaiset ovat muutama vuosi sitten yhteisvoimin kunnostaneet. Esillä on myös yhteisöllinen neuleinstallaatio Rättärineule, joka koostuu yli tuhannesta kudotusta tai virkatusta neuletilkusta.

Lähde: Suomen 2CV-Kilta