Ajoneuvojen tekniikka kehittyy erittäin nopeasti. Nykyaikaisessa autossa on erilaisia tunnistimia, jotka tarkkailevat jatkuvasti auton sijaintia suhteessa muihin ajoneuvoihin ja ympäristöönsä.
– Älyliikenteen toimivuus edellyttää kuitenkin hyviä tieoloja. On harhakuva ajatella, että nyt ei tarvitsisi huolehtia liikenneväylien peruskunnosta.
– Todellisuudessa asia on päinvastoin. Turvallinen ja sujuva nykyajan liikenne tarvitsee ’älyä ja bitumia’, toteaa Suomen Tieyhdistyksen toimitusjohtaja Jaakko Rahja.
Rahjan mukaan auto voi hyvin. Se on turvallisempi, ympäristöystävällisempi, mukavampi ja hyödyllisempi kuin koskaan aiemmin historiassaan.
– Mitään merkkiä ei ole siitä, etteikö henkilökohtainen kulkuväline muodosta nähtävillä olevassa tulevaisuudessakin oleellisimman liikkumis- ja kuljetusmuodon.
Tulevaisuudessa auton matkustajat liikkuvat eräänlaisessa turvakuplassa. Jos vieras esine tulee liian lähelle, käynnistyvät turvatoimet saman tien. Esimerkiksi tutka havaitsee auton ympärillä olevat esteet ja tarvittaessa hälyttää niistä kuljettajaa tai käskyttää auton muita osia toimimaan vaaran estämiseksi. Vastaavasti infrapunavalot yöaikaan havaitsevat lämpösäteilyn, joka lähtee tietä ylittämään lähtevästä jalankulkijasta tai villieläimestä. Kamera puolestaan tarkkailee, karkaako auto kaistojen välistä ja käskyttää sen tarvittaessa turvallisesti takaisin. Toinen kamera seuraa, ettei kuljettajan vireystaso laske liian alas ja estää kuljettajan nukahtamisen.
Teknisesti on jo olemassa myös itseohjautuva auto. Pitkillä matkoilla voidaan lyöttäytyä jonoksi, jonka keulalla ajaa johtoauto ja perässä tulevien autojen ottaessa ajokäskyt johtoautolta automaattisesti. Kuljettajan ei tarvitse ohjata ja hänen tarvitsee havahtua vasta, kun haluaa erkaantua letkasta.
– Älykäs liikenne ei tiehen tai katuun erityisempiä rakenteita tarvitse, toisin kuin vielä jokin vuosi sitten luultiin. Mutta edellytys on, että väylä on tarpeeksi hyvässä ja teknisten laitteidenkin kannalta luotettavassa kunnossa. Ja tämä edellytys on voimassa ympäri vuoden.
– Tarkoittaa sitä, että esimerkiksi päällyste on tarpeeksi tasainen, liikennemerkit ehjät ja puhtaat, tiemerkinnät kunnossa jne. Vastaavasti on päinvastoin; jos tie ei ole kunnossa, ei älyliikenne ole mahdollista, muistuttaa Tieyhdistyksen toimitusjohtaja Rahja.