Suomessa laajinkaan kaskovakuutus ei korvaa auton tankkiin vahingossa joutuneen väärän polttoaineen poistoa tankista. Ifin mukaan diesellukko ei siitä huolimatta ole vielä tunnettu apuväline Suomessa.
Suomessa tankataan epähuomiossa useita kertoja päivässä bensiiniä dieselautoon: seurauksena on pahimmassa tapauksessa moottorin rikkoutuminen. Vahinkojen kustannukset ovat tällöin tuhansia euroja.
– Kampanjoimme keväällä dieselsuojakorkin eli diesellukon tunnettuuden kasvattamiseksi autoilijoiden keskuudessa. Norjassa, jossa vakuutukseen on mahdollista saada virhetankkauksen kattava turva, ihmiset ostavat paljon diesellukkoja. Yllätyimme, etteivät suomalaiset ole yhtä innostuneita diesellukosta kuin norjalaiset, vaikka täällä vakuutusehdot ovat tiukemmat virhetankkausten osalta, kertoo If Turvakaupasta vastaava Anu Lehto.
Virhetankkaus tapahtuu yleisimmin tilanteessa, jossa autoillaan vieraalla autolla. Esimerkiksi vuokra-autoilla usein ajavat henkilöt ja perheet, joissa on eri polttoainetta käyttäviä autoja, ovat riskiryhmää. Lisäksi yksi suuri riskiryhmä on yritykset, joilla on useita autoja monien työntekijöiden käytössä.
– Uuden auton ominaisuuksien opetteluun kuluu aina tovi, joten on täysin inhimillistä, että virhetankkauksia tapahtuu. Ne on kuitenkin yllättävän helppo estää yhdellä pienellä esineellä: diesellukolla, Lehto opastaa.
Miten diesellukko toimii?
- Bensiinipistoolia isompi dieselpistooli ei mahdu bensatankin suusta sisään. Sen sijaan ohuempi bensiinipistooli mahtuu dieselauton tankin suuhun helposti.
- Diesellukko on tankinsuulle laitettava lisäosa, joka aukeaa vain dieselpistoolilla autoa tankatessa.
- Lukon saa halvimmillaan reilulla parilla kympillä, ja suhteessa virhetankkauksesta aiheutuviin kuluihin ja muuhun harmiin se on erittäin edullinen.