Täysin uudessa Ford Mondeossa ensimmäisenä Fordina jalankulkijoita suojaava Pedestrian Detection -teknologia ja muita teknisiä innovaatioita

xjj0vduntypybuovctg6

  • Fordin uusi Pre-Collision Assist -törmäyksenestoavustin jalankulkijan tunnistuksella havaitsee ihmiset edessä olevalla tiellä – jopa nekin, jotka saattavat tulla auton reitille – ja jarruttaa automaattisesti, jos kuljettaja ei reagoi varoitukseen.
  • Täysin uudessa Mondeossa esiteltävä uusi teknologia voi mahdollisesti lieventää tai jopa kokonaan estää törmäykset, joissa on osallisena jalankulkija. Tutkalla ja kameralla varustettu järjestelmä hakee tietokannasta jalankulkijoiden muotoja erottaakseen ihmiset muista tien vieressä olevista esineistä.
  • Ford tuo uuteen Mondeoon 2.0 litran 210-hevosvoimaisen TDCi-dieselmoottorin, jossa käytetään tehoa lisäävää, mutta samalla päästöjä alentavaa kaksoisturboahtamista.
  • Mondeossa on käytetty kevyitä, mutta erittäin kestäviä materiaaleja, kuten suurilujuuksista terästä ja magnesiumia, joten auto on kevyempi ja kestävämpi
  • Itsenäinen takajousitus, jäykempi alusta ja uudet jarrut saavat aikaan luokkansa johtavan ajodynamiikan ja lyhentävät pysähtymismatkaa. Sisätiloihin kuuluvien äänien voimakkuutta on saatu laskettua 3 desibeliä. Myös jäähdytysjärjestelmä on teholtaan luokkansa johtava.

Helsinki 30.9.2014 – Uusi Ford Mondeo on ensimmäinen Ford Motor Companyn auto, jossa on jalankulkijoita suojaava teknologia. Se voi mahdollisesti lieventää tai jopa kokonaan estää törmäykset jalankulkijoihin. Mondeo saa myös uuden, tehokkaan dieselmoottorin.

Fordin uusi Pre-Collision Assist -törmäyksenestoavustin jalankulkijan tunnistuksella havaitsee auton reitillä olevat tai sinne pyrkivät ihmiset ja jarruttaa automaattisesti, jos kuljettaja ei reagoi järjestelmän antamiin varoituksiin.  Järjestelmä käsittelee tuulilasiin sijoitetun kameran ja puskurissa olevan tutkan avulla kerättyjä tietoja ja vertaa niitä tietokantaan, jossa on erilaisia ihmishahmoja. Näin se erottaa ihmiset muista tien vieressä olevista hahmoista ja esineistä.

“Uusi Mondeo on kaikkien aikojen edistyksellisin Ford-ajoneuvo Euroopassa”, kertoo Ulrich Koesters (Vehicle Line Director, Ford of Europe). “Törmäyksenestoavustin ja jalankulkijan tunnistus lisäävät turvallisuutta etenkin ruuhkaisissa kaupunkiolosuhteissa.”

Jalankulkijan tunnistus on vain yksi esimerkki uuden Mondeon teknologioista. Järjestelmä on osa Pre-Collision Assist-törmäyksenestoavustinta, johon kuuluu myös Active Braking -toiminto, joka voi puuttua ajoon itsenäisesti jarruttamalla estääkseen peräänajot jopa maksiminopeudella ajettaessa.

Diesel moottorivalikoiman huipulta

Ford tuo Mondeoon huipputehokkaan 2.0 litran TDCi-dieselmoottorin kahdella turboahtimella vuoden 2015 alkupuolella. Moottori tuottaa 210-hevosvoiman tehot ja 450 Nm:n vääntömomentin. Uusi Mondeo-mallisto tulee tämän vuoden puolella myyntiin neliovisena hybridinä, viisiovisena tai farmarina.

Tunnistaa vaaran

Jalankulkijan tunnistin tunnistaa ihmiset ja vähentää mahdollisen törmäyksen vaikutusta ajettaessa jopa 80 km/h nopeudella.

Jos järjestelmä havaitsee jalankulkijan auton edessä ja törmäys näyttää väistämättömältä, kuljettaja kuulee varoitusäänen ja mittaristoon syttyy kuvake. Jos kuljettaja ei reagoi, järjestelmä lyhentää jarruttamiseen tarvittavaa aikaa pienentämällä jarrupalojen ja -levyjen väliä. Jos kuljettaja ei vieläkään reagoi, järjestelmä ryhtyy jarruttamaan autoa.

Suunnittelijat testasivat järjestelmää suljetuilla testiradoilla käyttäen ihmisen kokoisia, puettuja mallinukkeja. He käyttivät kuukausia järjestelmän luotettavuuden testaamiseen ja hiomiseen myös aidoissa tilanteissa eri puolilla maailmaa.

“Aidoissa tilanteissa testaaminen oli elintärkeää. Jalankulkijat ovat erimuotoisia ja -kokoisia ja he liikkuvat eri asennoissa”, kertoo Gregor Allexi (Active Safety Engineer, Ford of Europe). “Ajoimme testejä yli 500 000 kilometriä varmistaaksemme, että olimme tekemisissä mahdollisimman suuren ihmismäärän kanssa erilaisissa tilanteissa.”

Uudessa Mondeossa on myös Active City Stop -törmäyksenestojärjestelmä, joka jarruttaa automaattisesti lieventääkseen tai estääkseen törmäyksen edellä ajavaan ajoneuvoon. Järjestelmä toimii aina 40 km/h nopeudella ajettaessa. Sitä suuremmissa nopeuksissa uusi Pre-Collosion Assist -törmäyksenestoavustin tarkkailee tutkan ja kameran avulla tietä 200 metrin etäisyydelle saakka ja jarruttaa automaattisesti auttaakseen kuljettajaa lieventämään tai kokonaan estämään peräänajot.

Tutkaa hyväksikäyttäen toimivat myös etäisyydenosoitin ja mukautuva vakionopeudensäädin. Etäisyydenosoitin näkyy mittaristossa ja se ilmoittaa kuljettajalle ajallisen etäisyyden edessä ajavaan ajoneuvoon nähden. Mukautuva vakionopeudensäädin pitää valitun etäisyyden edellä ajavaan autoon.

Lisäksi eteenpäin osoittava kamera on käytössä kaistanpitoavustimessa, joka ohjaa auton takaisin kaistalle havaitessaan tahattoman siirtymisen pois kaistaviivojen välistä, sekä liikennemerkkien tunnistusjärjestelmässä, joka näyttää mittaristossa kuljettajalle viimeksi havaitsemansa nopeusrajoituksen ja ohituskieltomerkin.

Pysäköinti ja yöllä ajaminen ovat nyt helpompaa

Mondeossa on Fordin uusi mukautuva LED-ajovaloteknologia. Päivän valon kaltaista valaistusta luovat LED-ajovalot yhdistyvät Fordin mukautuviin ajovaloihin (Adaptive Front Lighting System).  Järjestelmä arvioi autoa ympäröivän valon määrän sekä edessä olevat kohteet ja säätää sitten etuvalojen valokeilojen kulmat ja vahvuuden yhteen seitsemästä asetuksesta, jotka riippuvat ajoneuvon nopeudesta, vallitsevasta valosta, ohjauskulmasta ja välimatkasta edessä olevaan kohteeseen sekä tuulilasinpyyhkijöiden toiminnasta.

Mondeo avustaa kuljettajaa sekä pysäköinnissä että poistuttaessa pysäköintipaikalta. Uusi versioaktiivisesta pysäköintiavustimesta rinnakkaispysäköintitoiminnolla etsii sopivan kokoisen pysäköintitilan ja peruuttaa auton taskuparkkiin tai kahden rinnakkain pysäköidyn auton väliin.

Parkkiruudusta poistumisavustin (Park-Out Assist) puolestaan auttaa kuljettajaa poistumaan kahden rinnakkain pysäköidyn auton välistä. Sivupysäköintiavustin (Side Parking Aid) antaa varoitusäänen ja esittää näytöllä etäisyyden auton ympärillä oleviin esteisiin, olivatpa ne edessä tai takana.

Monipuolinen moottorivalikoima

Ensi vuoden alussa saatavilla olevassa tehokkaassa, uudessa kahdella turboahtimella varustetussa Fordin 2.0 litran TDCi-dieselmoottorissa on 210 hevosvoiman tehot ja vääntöä löytyy 450 Nm aina kierrosnopeudelta 2000 kierr./min lähtien. Moottorin CO2-päästöt ovat huomattavasti alhaisemmat kuin valikoimasta poistuvan 200-hevosvoimaisen 2.2 litran TDCi-moottorin.

“Uusi, huipputehokas TDCi-dieselmoottori seuraa pienempikokoisten moottoreiden trendiä, jossa olemme olleet edelläkävijöitä EcoBoost-moottoriteknologiallamme. Pienempikokoinen moottori on polttoainetehokkaampi ja sen päästöt ovat alhaisemmat suorituskyvystä tinkimättä”, kertoo Andrew Brumley (Chief Engineer, Ford Engine Programs). “Kaksoisahtaminen saa aikaan asiakkaiden haluaman suorituskyvyn kaikissa tilanteissa eikä turboviiveestä ole tietoakaan.”

Sähkötoimisesti ohjautuvat turboboahtimet mahdollistavat nopeamman moottorin reagoinnin. Se käyttää pientä turboahdinta voidakseen vastata nopeasti kiihdytykseen, kun taas isompi turboahdin ylläpitää korkeampaa ahtopainetta parhaan suorituskyvyn saavuttamiseksi.

Molemmat turboahtimet ovat sekä ilma- että vesijäähdytteisiä. Aktiivinen lämmönsäätelyjärjestelmä nopeuttaa moottorin lämpiämistä viilentämällä tiettyjä komponentteja vain tarvittaessa. Näin saavutetaan huipputehot nopeammin ja muuttuvatilavuuksinen öljypumppu säätää moottorin öljynpainetta tarpeen mukaan.

Uudistettu 2.0-litrainen TDCi-dieselmoottori muuttuvageometrisellä turboahtimella on saatavana joko 150- tai 180-hevosvoiman tehoversiona. Kaikissa kolmessa dieselmoottorissa on uusi sylinteriryhmä, sylinterin kansi ja suoraruiskutus sekä Fordin typenoksidisuodatin, jonka ansiosta auton päästöt ovat puhtaammat.

150- ja 180-hevosvoimaisten dieselmoottoreiden kanssa saa Fordin Intelligent All-Wheel Drive -nelivedon. Se vaihtaa vedon lähes huomaamatta etuvedosta nelivetoon silloin, kun tarvitaan parempaa pitoa. Järjestelmä mittaa jatkuvasti renkaiden pitoa suhteessa tien pintaan ja pystyy säätämään tehon jakautumista renkaalta toiselle erittäin nopeasti.

Uusi Mondeo on ensimmäinen auto segmentissään, jossa on 1.0 litran EcoBoost-bensiinimoottori. Se tulee saataville vuoden 2015 alkupuolella 125-hevosvoimaisena versiona. Moottorin CO2-päästöt ovat vain 119 g/km*. Moottorin kalibrointia on muutettu siten, että se sopii paremmin suurikokoiseen autoon.

Mondeoon saa myös Fordin uuden 1.5-litraisen EcoBoost-moottorin 160-hevosvoimaisena Sen CO2-päästöt ovat 134 g/km*. 2.0 litran EcoBoostista on kaksi tehoversiota, 203- ja 240-hevosvoimaiset.

Mondeon ECOnetic-mallin moottorina on 1.6-litrainen dieselmoottori, jonka CO2-päästöt ovat 94 g/km.*

Ensimmäinen Mondeo Hybridi

Mondeon hybridimalli on ensimmäinen Fordin sähköhybridi, jota valmistetaan Euroopassa. Bensiini- ja dieselmoottorilla varustettujen Mondeoiden tapaan ne valmistetaan Valenciassa, Espanjassa. Hybridissä on erikoiskehitelty 2.0-litrainen bensiinimoottori ja kaksi sähkömoottoria, jolloin CO2-päästöt ovat 99 g/km*. Sähkömoottoreista toista käytetään ajoon ja toista uudelleen lataukseen. 1.4 kWh:n litium-ioni-akun arvioitu toiminta-aika on 10 vuotta tai 240 000 kilometriä.

Mondeo Hybridi edustaa Fordin kolmannen sukupolven globaalia hybriditeknologiaa. Siinä on valmistajan oma akku, ohjausohjelmisto ja jatkuvasti muuttuva vaihteistoteknologia (eCVT). Se on myös ensimmäinen Fordin hybridi, joka toimii ilman moottorin apulaitteiden käyttökoneistoa, mikä vähentää merkittävästi vastusta.

Polttoainetehokkuutta on parannettu ja päästöt on saatu alemmas parantamalla aerodynamiikkaa sekä ottamalla käyttöön aktiivinen etusäleikkö, älykäs uudelleenlataus -toiminto, EPAS-ohjausjärjestelmä sekä Auto-Start-Stop-toiminto. Ne ovat saatavana kaikkien moottorivaihtoehtojen kanssa.

“Uuteen Mondeoon on saatavana monipuolisin valikoima moottoreita, enemmän kuin mihinkään muuhun tämän segmentin autoomme”, Brumley kertoo.

Lujempi ja turvallisempi

Uudessa Mondeossa on käytetty hienostuneita materiaaleja ja tuotantotekniikoita lujuuden ja paremman turvallisuuden aikaansaamiseksi. Samalla auton paino on laskenut ja se on ympäristöystävällisempi.

A- ja B-pilareihin sekä kattokiskoihin on käytetty suurilujuusterästä. Neljä- ja viisiovisen mallin takaluukun sisustan magnesiumrakenteet ovat 40 prosenttia kevyemmät kuin teräksestä valmistettuna. 1.5-litraisella EcoBoost-moottorilla varustettu auto on 115 kg kevyempi, minkä ansiosta autoon on voitu laittaa törmäyksenvaimentaja, jonka turvin täytetään sekä Yhdysvaltain että Euroopan viranomaisten vaatimukset jalankulkijoiden turvallisuuden lisäämiseksi.

“Painon keventyessä olemme voineet keskittyä parantamaan polttoainetehokkuutta ja tuoneet autoihin mm. Auto-Start-Stop-teknologian, mukavuusvarusteita sekä vahvistaneet korin rakennetta ja turvallisuutta”, Koesters kertoo. “Olemme parantaneet turvallisuuden kannalta oleellisten osien lujuutta 40 prosentilla ja todentaneet niiden toimivuuden tuhansilla tietokonesimulaatioilla ja yli 180 aidolla törmäystestillä.”

Metalli saadaan puristettua entistä monimutkaisempiin muotoihin käyttämällä korkeapaineista hydraulista nestettä perinteisen puristamisen sijaan. Näin saadaan aikaan parempi lujuus suhteessa painoon ja parempi taivutuksen kestävyys.

Mondeon kattokiskot on koottu vähemmistä osista ja ne on laserhitsattu. Näin on pystytty poistamaan nivelet, jotka voivat ajan myötä heikentyä ja samalla painossa voitetaan 2,5 kg auton molemmin puolin. B-pilarin rakenne vähentää sivutörmäyksen vaikutusta 64 mm, ja se on 6 kg kevyempi.

Mondeon korista 61 prosenttia on valmistettu suurilujuusteräksestä. Sintraamalla lujitettua terästä on käytetty katon rakenteissa, ja jälleen painosta on saatu 0,5 kg pois.

Muita rakenteellisia muutoksia ovat:

  • Kallistuksenvakain, joka on suunniteltu rajoittamaan vaihteiston siirtymistä keulakolareissa, minimoiden ohjausvaihteen liikkumisen
  • Helmapelti on valmistettu martensiittisesta booriteräksestä ja se parantaa auton kestävyyttä sivutörmäystilanteissa
  • Puskurin vaimennukset, jotka ovat yhdistetty korin runkorakenteeseen, vähentävät yhdessä törmäysenergiaa
  • Laippamainen moottorinsuojus, joka taipuu kolaritilanteessa ja pystyy sitomaan törmäysenergiaa
  • Integroidut takaosan lokasuojaliitokset, jotka lisäävät vääntölujuutta 25 prosentilla perinteiseen muotoiluun verrattuna

Ford käyttää uudenlaista tekniikka ja muuttaa jätteeksi päätyneet muovipullot etupuskurin komponenteiksi. Törmäyksenvaimentajan valmistusmateriaalista 38 prosenttia on tehty kierrätetystä muovista. Komponentti on etupuskurin takana ja se lieventää törmäystilanteissa jalankulkijaan kohdistuvaa haittaa.

Ford tuo ensimmäisenä autonvalmistajana uudessa Mondeossa markkinoille ilmalla täyttyvät takaturvavyöt. Ne laajentuvat onnettomuustilanteessa 40 millisekunnissa ja hajauttavat törmäysvoiman kehon alueella viisi kertaa tehokkaammin kuin tavallinen turvavyö.

Ilmalla täyttyvien takaturvavöiden lisäksi Mondeossa on yhdeksän turvatyynyä, joista esimerkkinä mainittakoon kuljettajan polviturvatyyny ja rinnan aluetta suojaava turvatyyny. Syvemmät sivuturvatyynyt suojaavat matkustajia paremmin ja ohjaavat törmäysvoiman heistä pois päin.

Luokkansa johtavaa dynamiikkaa

Mondeo on Euroopan Fordin ensimmäinen malli, joka rakennetaan Fordin uudelle, globaalille CD-segmentin alustalle. Autossa on itsenäinen takajousitus, joka lisää hienostuneisuutta ja dynaamista suorituskykyä.

Uusi jousitus saa auton tuntumaan mukavammalta ja helpommalta ohjata ja tekee autosta hiljaisemman. Se sallii renkaan siirtymisen taaksepäin töyssyyn ajettaessa.

Uusi alusta ja korin rakenne yhdessä lisäävät vääntöjäykkyyttä 10 prosentilla. Alustaa on parannettu aktiivisilla järjestelmillä, kuten kaarreajon hallintajärjestelmä (Torque Vectoring Control), puoltamisen estojärjestelmä, aktiivinen värinän vaimennus, jatkuva alustanvaimennus ja ohjausvoiman kompensointi.

Mondeoon tulee nyt ensimmäistä kertaa EPAS-ohjausjärjestelmä, joka mahdollistaa kolme alustan asetusta: “comfort”, “normal” ja “sport”.

Optimoidut lukkiutumattomat jarrut vähentävät jarrutusmatkaa yli metrillä ajettaessa 100 km/h nopeudella.

“Olemme tehneet Mondeosta eurooppalaisten asiakkaiden tarpeet täyttävän auton”, kertoo Geert van Noyen (Vehicle Dynamics Manager, Ford of Europe). “Käytimme muun muassa takajousituksen säätämiseen 10 kuukautta ja kiinnitimme erityistä huomioita ohjaukseen, jotta saimme siitä pehmeän ja sulavan.”

Ensiluokkaista hienostuneisuutta

Mondeo on aiempaa hiljaisempi. Sisätiloihin kuuluvien äänien voimakkuutta on saatu laskettua 3 desibeliä takapenkillä ja 2 edessä. Siihen ovat vaikuttaneet itsenäinen takajousitus sekä korin alla, pyöräkoteloissa ja ovissa käytetyt äänenvaimennusmateriaalit, minkä ansiosta rengasäänet ovat vaimeammat.

Tuulen aiheuttamat äänet ovat samalla tasolla kuin mihin on totuttu kalliimmissa autoissa, kiitos optimoidun ikkunapilarin ja sivupeilin muodon, parempien ovi- ja ikkunatiivisteiden sekä sisätilojen paremmin ääntä vaimentavien materiaalien. Takaikkunan lasi on 0,4 mm paksumpi, joten tieliikenteen äänet kuuluvat takapenkille vaimeammin.

Konepellin ja etulokasuojan väliin on lisätty tiivisteitä ja moottoritilan eristeet on vaihdettu lasikuidusta vaahtomuoviin. Näin moottorin matkustamoon kuuluvaa äänenvoimakkuutta on saatu madallettua 1,5-2 desibeliä.

Lisäksi Mondeossa on kosteusanturit, jotka mahdollistavat ikkunoiden sisäpintojen huurtumisen ennaltaehkäisyn. Tehokas ilmastointi jäähdyttää auton 55 asteesta 18 asteeseen 15 minuutissa.

Mondeon mukavuusvarusteisiin kuuluvat sähkötoimisesti säädettävä ja muistitoiminnolla varustettu ohjauspyörä, sähkötoiminen takaluukku, lämmitetty ohjauspyörä sekä lämmitettävät ja ilmastoidut istuimet Active Motion -hierontatoiminnolla.

SYNC ja MyKey

Keskikonsoliin sijoitetulla 8-tuumaisella korkearesoluutioisella kosketusnäytöllä hallitaan FordSYNC 2 -järjestelmää. Sen englanninkielisellä äänikomentotoiminnolla voidaan käyttää matkapuhelinta, viihdejärjestelmiä, ilmastointia ja navigaatiota puhekielisillä ilmaisuilla. Järjestelmä hakee muun muassa alueen lähimpien ravintoloiden tiedot komennolla ”I’m hungry”.

Ensimmäisenä luokassaan Fordin MyKey-toiminnon avulla auton omistaja voi ohjelmoida avaimen – yleensä nuoria kuljettajia varten – ja estää saapuvia puheluita, rajoittaa huippunopeutta tai pienentää äänentoistojärjestelmän suurinta äänenvoimakkuutta. Toiminto voi myös estää turvallisuus- ja kuljettajaa avustavien toimintojen sulkemisen ja sulkea äänentoistojärjestelmän kokonaan, jos kuljettaja ja matkustajat eivät käytä turvavöitä.

Hienostunutta muotoilua

Täysin uusi Mondeo tarjoaa kaikkien aikojen parhainta laatua ja käsityötaitoa hienostuneen, elegantin, urheilullisen ja erittäin ilmeikkään ulkomuodon myötä. Samalla sisätilat tarjoavat huippuunsa hiottua ergonomiaa ja mukavuutta sekä ensiluokkaista viimeistelyä ja laitteistoja.

Farmarimallissa on urheilullinen coupe-profiili matalalla kattolinjalla sekä panoraamalasikatto. Kallistuva sivuprofiili keventää auton ilmettä. Keulassa on Fordin tuttu puolisuunnikkaan muotoinen etusäleikkö, voimakas konepelti ja kapealinjaiset etuvalot.

Sisäpuolella Mondeon kuljettajia tervehtii digitaalinen kojelauta. Kosketuspainikkeellinen mittaristo, keskikonsolin säilytyslokero sekä hansikaslokero edustavat kautta linjan auton korkealuokkaisia materiaaleja sekä käsityötaitoa. Etuistuimissa on ohuempi selkänoja, joka antaa takana istuville ylimääräistä jalkatilaa, mutta ei vaikuta kuljettajan tai edessä matkaavan istuinmukavuuteen.

“Tämä on kaikkein elegantein ja urheilullisin Mondeo tähän asti. Halusimme, että omistajat pesevät autoaan sunnuntai-iltapäivällä arvostaen hienovaraista veistoksellisuutta, josta huokuu juuri se urheilullisuus,” kertoi Christopher Hamilton (Mondeo Chief Designer).