Täysin uusi Volvo XC90: innovatiiviset ratkaisut tekevät pysäköinnistä helppoa ja turvallista

a529aa3bbc4df1bc_800x800ar

Automaattinen ruutuun pysäköinti ja taskupysäköinti

Kuljettaja saa lintuperspektiivin auton yläpuolelta

Nykyaikaisen auton ostajan vaatimusten ympärille suunniteltu täysin uusi Volvo XC90 sisältää joukon innovatiivisia ominaisuuksia, jotka tekevät hankalista pysäköintitilanteista ja ahtaissa paikoissa kääntymisestä helppoa.

IntelliSafe-tukitekniikat sisältävät laajennetun pysäköintiavustimen, joka tarjoaa nyt myös automaattisen peruutustoiminnon pysäköintiruutuun sekä taskupysäköintitoiminnon. XC90 voi näyttää myös digitaalisesti luodun lintuperspektiivin auton ympärillä olevasta alueesta suurella keskinäytöllä.

– Useat tutkimusinstituuttien tutkimukset osoittavat, että kaksi kolmasosaa haastatelluista autoilijoista tuntee olonsa epämukavaksi ahtaissa pysäköintitilanteissa. Ominaisuudet, kuten laajennettu pysäköintiavustin ja lintuperspektiivi, muuttavat nämä potentiaalisesti stressaavat tilanteet mukavaksi, tarkaksi ja turvalliseksi tapahtumaksi, kertoo Volvon tutkimus- ja kehitystyön johtaja Peter Mertens.

Edelleen kehitetty pysäköintiavustin helpottaa sekä taskupysäköintiä että pysäköintiruutuun peruuttamista. Se käyttää ohjauspyörää automaattisesti, kun kuljettaja käsittelee vaihteistoa ja säätää auton nopeutta.

Ultraäänianturit tunnistavat pysäköintipaikan

Pysäköintitoiminnot perustuvat kahdentoista ultraäänianturin tiedoille. Kun kuljettaja kytkee pysäköintiavustimen taskupysäköintitilanteessa, anturit alkavat tutkia auton sivuilla olevaa aluetta tyhjien pysäköintipaikkojen varalta. Kun järjestelmä havaitsee pysäköintipaikan, joka on pituudeltaan vähintään 1,2 kertaa auton pituinen, kuljettajalle ilmoitetaan siitä äänimerkillä ja viestillä mittaristossa. Pysäköintiruutua etsittäessä ruudun on oltavan auton ja yhden lisämetrin levyinen.

915db65c61d8b586_800x800ar

Näyttö opastaa sitten kuljettajaa vaihe vaiheelta tekstien ja animaatioiden avulla, kunnes auto on pysäköity.

Lintuperspektiivi auton yläpuolelta

Täysin uusi XC90 sisältää myös 360° näkymän, joka tarjoaa kuljettajalle lintuperspektiivin ympäröivästä alueesta. Tämä näkymä perustuu neljään kätkettyyn kameraan, joista yksi on integroitu eteen, yksi kumpaankin sivupeiliin ja yksi takarekisterikilven ylle.

9bd6c6f0a8465d9b_800x800ar

360° näkymä tarjoaa kuljettajalle myös mukavan tavan nähdä ympäröivän alueen eri vyöhykkeitä, kuten etu-, taka- ja sivunäkymän.

– 360° näkymä on erinomaisen käytännöllinen tilanteissa, joissa kuljettajan suora näkyvyys on rajallinen, kuten poistuttaessa ahtaalta väylältä, jonka sivuilla on esteitä, tai peruutettaessa perävaunua tai matkailuvaunua kohti. Se tarjoaa myös hyvää tukea pysäköinnin aikana esimerkiksi silloin, kun haluat varmistaa, että auton kaikki osat ovat pysäköintiruudun viivojen sisällä, Peter Mertens sanoo.

Risteävän liikenteen varoitin

Täysin uuden XC90-mallin loistaviin IntelliSafe-ratkaisuihin kuuluu myös risteävän liikenteen varoitin, joka varmistaa kuljettajan selän peruutettaessa ulos pysäköintiruudusta. Se varoittaa lähestyvästä liikenteestä 30 metrin säteellä kummallakin puolella ja antaa tarvittaessa äänimerkin ja varoituksen keskinäytöllä.