Hallitus lupasi aloittaa teiden korjausvelan lyhentämisen. Budjettiehdotuksen mukaan toisin näyttää kuitenkin käydä. Teiden käyttäjät ja asiantuntijat ovat huolissaan tästä kansantaloutta rassaavasta asiasta, sanoo Suomen Tieyhdistyksen toimitusjohtaja Jaakko Rahja.
Valtionvarainministeriön budjettiehdotuksessa on neljä mainintaa, joilla korjausvelan kasvua sanotaan pysäytettävän. Rahjan mukaan kolme näistä mittareista kuitenkin osoittavat rappeutumisen edelleen kasvavan ensi vuonna.
– Tämän vuoden ennusteeseen verrattuna huonokuntoisten teiden määrä lisääntyy taas 10 prosenttia, viime vuoteen verrattuna huomattavan paljon enemmän. Maanteiden ja ratojen huonokuntoisia siltoja ennustetaan olevan ensi vuonna 50 enemmän kuin nyt. Kuntomittareista ainoastaan rataverkon kuntoindeksin arvioidaan säilyvän ennallaan.
– Liikenneväylien 2-3 miljardin euron korjausvelan hoitaminen ei kyllä onnistu niin, että kunnon annetaan vaipuvan edelleen.
Viimeisen 15 vuoden aikana perustienpidon rahoitus on vähentynyt yli neljänneksen, vaikka kustannukset ovat lisääntyneet viidenneksen.
– Tähän ongelmaan on hallituksen puututtava viimeistään talousarvion hallitus- ja eduskuntakäsittelyn yhteydessä. Muussa tapauksessa kansantalous alkaa yskiä jo pelkästään tämän liikenneväyläasian takia. Korjausvelan hoitaminen alkaa käydä jo liian työlääksi.
Myös teiden kehittämisessä toteuttamistaan odottaa lukuisia, alueellisesti ja valtakunnallisesti tärkeitä hankkeita, joita mm. elinkeinoelämä tarvitsee kipeästi. Näiden hankkeiden tuomat yhteiskunnalliset hyödyt tulisi saada heti käyttöön mahdollisimman nopeasti mm. työllisyyden parantamiseksi. Esimerkkeinä Jaakko Rahja mainitsee elinkeinoelämälle tärkeät tieyhteydet kuten länsirannikon valtatie 8, nelostien pullonkaulat Jyväskylän seudulla ja Kemin ja Oulun välillä sekä mm. metsäteollisuudelle tärkeät Itä-Suomen valtatiet.
– Erittäin huolestuttavaa on yksityisteiden jättäminen rapistumaan omia aikojaan, vaikka esimerkiksi biotalouteen kohdennetut toiveet ovat täysin kiinni pienimpien teiden kunnosta. Budjettiehdotuksessa yksityisteiden rahoitus on vain 3 miljoonaa, kun se asiantuntijoiden mukaan tulisi olla 20…30 miljoonaa euroa. Yksityisteitä Suomessa on yli 300 000 km.