Toyota ja Hino testaavat polttokennobussia Tokion julkisessa liikenteessä

b3cfe72e08c0fabc_800x800ar

Toyota ja raskaankaluston autonvalmistaja Hino (jonka pääomistaja Toyota Motor Corporation on) näkevät polttokennobussien olevan yksi tärkeä askel kohti vedyn hyödyntämiseen tukeutuvan tulevaisuuden yhteiskunnan toteutumista.

Julkista liikennettä hyödynnetään laajasti ympäri maailman. Junat ja bussit kuljettavat ihmisiä tehokkaasti päivittäin esimerkiksi työpaikalle tai kouluun. Vaikka julkinen liikenne on kiistatta ympäristöystävällinen tapa liikkua, käyttävät sen ajoneuvot julkista sähköverkkoa tai diesel- ja bensiinimoottoreita. Jos edes murto-osassa näistä ajokeista voitaisiin hyödyntää nollapäästöisiä polttokennoja, voitaisiin julkisen liikenteen kokonaispäästöjä madaltaa merkittävästi.

Toyotan ja Hinon yhdessä kehittämän polttokennobussin seuraava askel ovat kenttätestit, jotka ajetaan Tokiossa 24.–30.7.2015 välisenä aikana. Testien tarkoituksena on kiihdyttää bussin teknistä kehitystä kohti myyntiin tulevaa versiota.

Testien myötä pyritään varmistumaan polttokennobussin soveltuvuudesta julkiseen liikenneverkostoon. Tietoa kerätään myös siitä, miten tällainen linja-auto toimisi auton ulkopuolisessa sähkönjakelussa esimerkiksi luonnonkatastrofien aiheuttamien sähkökatkosten aikana. Testit toteutetaan yhdessä Tokion kaupungin aluehallinnon kanssa.

FC Bus

Toyotan ja Hinon yhdessä kehittämä polttokennobussi pohjautuu Hinon sarjatuotannossa olevaan hybridibussimalliin. Polttokennojärjestelmä on kehitetty Toyota Mirai -henkilöautomallin teknisistä ratkaisuista. Järjestelmä kehittää sähköä paineastioihin varastoidusta vedystä ja ilmassa olevasta hapesta.

Bussi on kehitetty hyödyntämään aiempaa suurempaa tehomäärää, ja järjestelmässä on kaksi polttokennoa sekä kahdeksan vetytankkia. Toyota vastasi polttokennojärjestelmän kehittämisestä, Hino puolestaan suunnitteli ja toteutti auton kori- ja alustarakenteet.

Ajoneuvo Pituus/leveys/korkeus (mm) 10,525 / 2,490 / 3,340
Paikkaluku (istuma-, seisoma, ja kuljettajapaikat) 77 (26+50+1)
Polttokenno Nimi Toyota FC stack
Tyyppi Solid polymer electrolyte
Suurin teho 114 kW × 2 yksikköä / 155 hv × 2 yksikköä
Moottori Tyyppi Vaihtovirta, synkroni
Suurin teho 110 kW × 2 yksikköä / 149,5 hv ×2 yksikköä
Suurin vääntö 335 Nm × 2
Korkeapaine-vetytankit Tyyppi Paineistettu vety
Suurin täyttöpaine 70 MPa = 700 bar
Lukumäärä 8
Tankkien vetoisuus 480 l
Ajoakku Tyyppi Nikkelimetallihydridiakku
Vetybussin kyky tuottaa energiaa ulkopuoliseen tarpeeseen Suurin teko / jännite 9.8 Kw / DC 300 V

TOYOTA

Toyota on paitsi maailman arvokkain autobrändi, myös maailman suurin autonvalmistaja. Vuonna 2014 Toyota Motor Companyn valmistamia autoja myytiin 10,2 miljoonaa kappaletta kaikilla viidellä mantereella, yli 170 eri maassa.

Toyotan visiona on olla tiennäyttäjänä uudenlaiseen liikkumisen tulevaisuuteen. Se on sitoutunut tuottamaan sellaisia ympäristöystävällisiä autoja, jotka myös kuluttajat ottavat omakseen. Toyota Motor Companyn valmistamia hybridiautoja onkin myyty jo yli seitsemän miljoonaa kappaletta ympäri maailman, ja polttokennoauto Toyota Mirain myynti alkaa tänä vuonna niin Euroopan kuin Yhdysvaltojenkin markkinoilla.

Toyota tunnetaan paitsi tehokkaasta tuotantojärjestelmästään ja korkeasta asiakastyytyväisyydestään, myös laadukkuudestaan. Toyota onkin laatutilastojen kestomenestyjä, niin Suomessa kuin maailmallakin.

Toyota Motor Europe työllistää suoraan noin 20 000 henkilöä Euroopassa, ja sillä on 30 kansallista myynti- ja markkinointiyhtiötä 56 eri maassa. Suomessa Toyota Auto Finland Oy työllistää suoraan noin 80 henkilöä, ja Toyota-asiakkaita palvelee 57 täyden palvelun autotaloa ja 27 valtuutettua korjaamoa.