TRAFI MUISTUTTAA: Mopoautoilija, ethän unohda katsastus- ja talvirengasvelvoitetta

9494695442_719399b832_c

Trafi muistuttaa kaikkia mopoautoilijoita, että mopoautoja koskevat samat katsastusvelvoitteet kuin henkilöautojakin. Säännöllisillä katsastuksilla varmistetaan auton kunto sekä ajamisen turvallisuus.

”Osa mopoautojen omistajista ei tunnu tietävän katsastusvelvoitteesta. Sekaannusta saattaa aiheuttaa se, että mopoille tätä velvoitetta ei ole”, Trafin tarkastaja Tuomas Peltokangas kertoo.

Ensimmäinen katsastus tulee tehdä viimeistään kolmen vuoden kuluttua käyttöönottopäivästä. Neljäntenä vuotena katsastuksesta voi pitää taukoa ja viiden vuoden jälkeen katsastus on tehtävä vuosittain.

Säännöllisten katsastusten ohella mopoautoilijoiden tulee huolehtia talven tullen renkaiden vaihdosta. Talvikäyttöön sopivat karkeakuvioiset renkaat on vaihdettava alle viimeistään 1.12. ja niitä on käytettävä helmikuun loppuun saakka. Samat säännöt koskevat myös tavallisia mopoja.

Virittely voi tulla kalliiksi kukkarolle ja hengelle

Mopoauton suurin rakenteellinen nopeus saa olla enintään 45 kilometriä tunnissa. Mikäli mopoauto on viritetty kulkemaan tätä nopeammin, sitä ei enää luokitella autoverosta vapaaksi ajoneuvoksi. Viritetyllä mopoautolla tai mopolla ajaminen on myös laitonta.

”Mopoauton virittely voi tulla kalliiksi – autoveron ja sakkojen lisäksi virittelystä voi joutua maksamaan myös terveydellään. Nopeuden kasvaessa reagointiaika lyhenee ja jarrutusmatka pitenee. Se tarkoittaa sitä, että onnettomuustilanteessa riskit vakavalle loukkaantumiselle kasvavat”, Peltokangas huomauttaa.

Sakkojen sekä autoveron ohella lisäkuluja muodostuu silloin, jos mopoauton haluaa muuttaa takaisin liikennekelpoiseksi katsastuksen yhteydessä.

”Helpoimmalla pääsee, kun noudattaa kyseisen ajoneuvoluokan nopeusrajoituksia. Mopoautolla ei saa missään olosuhteissa ajaa yli 45 kilometrin tuntivauhtia. Kun ajaa sääntöjen mukaan, ei tarvitse huolehtia turhista maksuista tai oman ja muiden liikenneturvallisuuden vaarantamisesta”, Peltokangas summaa.