TUKES: Vaihda kesärenkaat turvallisesti!

tunkki_

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) tietoon on tullut useita renkaiden vaihdon tai auton korjauksen yhteydessä tapahtuneita onnettomuuksia. Vakavimmissa tapauksissa auto on romahtanut henkilön päälle. Jos vaihdat renkaat itse, muista ainakin seuraavat asiat: Käytä mieluiten kunnollista hallitunkkia ja varmistu auton oikeista nostokohdista. Varmista, ettei auto pääse liikkumaan ja putoamaan tunkin päältä. Auton alle kannattaa laittaa varmistukseksi esimerkiksi irtonainen pyörä tai pukki. Jos auto on pelkän tunkin varassa, sen alle ei pidä mennä korjaustöihin.

Hanki kunnollinen tunkki

Auton käyttöohjekirjassa tulee olla ohjeet renkaiden kausittaiseen ja hätätilannevaihtoon. Noudata auton valmistajan ohjeita ja käytä renkaiden vaihtoon tarkoitettuja välineitä.  Auton oma tunkki saattaa olla ns. hätätilannetunkki, joka on tarkoitettu renkaan rikkoutumisesta johtuvaan pyörän vaihtoon eikä jatkuvaan käyttöön. Suositeltavaa onkin hankkia kausittaiseen renkaiden vaihtoon soveltuva kunnollinen hallitunkki. Koska hallitunkki ei kuitenkaan välttämättä sovellu käytettäväksi auton omalle tunkille tarkoitetuissa nostokohdissa, varmistu hallitunkille sopivista nostokohdista. Jos olet epävarma, selvitä asia tai jätä renkaiden vaihto ammattilaisen tehtäväksi.

Tukes havaitsi viime vuonna valvonnassaan puutteita halvimpien hallitunkkien turvallisuudessa. Puutteita löytyi tunkkien rakenteesta, merkinnöistä ja käyttöohjeista.

– Tunkit eivät esimerkiksi jaksaneet nostaa sitä kuormaa, jonka valmistaja oli käyttöohjeissa ilmoittanut niiden kestävän, eikä tunkin laskeminen kuormattuna ollut hallittua. Yksi testattu sähkökäyttöinen saksitunkki rikkoutui ja romahti alas jo kuormaa nostettaessa. Tunkkia hankittaessa kannattaa sijoittaa laatuun, kertoo ylitarkastaja Janne Niemelä.

 Muistilista kausittaista renkaiden vaihtoa varten:

– Lue auton käyttöohjeet renkaiden vaihdosta ja noudata niitä.
– Varmista ilmanpaineet ennen renkaiden vaihdon aloittamista.
– Käytä kausittaiseen renkaiden vaihtoon vain siihen soveltuvaa tunkkia, älä käytä hätätilannetunkkia.
– Valitse turvallinen renkaiden vaihtopaikka, jossa on tasainen ja kantava alusta.
– Kytke seisontajarru ja vaihde päälle sekä sammuta auto.
– Älä nosta autoa pelkän tunkin varassa, vaan varmista auton ylhäällä pysyminen esimerkiksi pukilla tai irtonaisella pyörällä.
– Kiristä renkaiden mutterit tai pultit auton käyttöohjeen mukaisesti.
– Tee lyhyt koeajo varmistaaksesi, että kaikki on kunnossa.
– Muista kiristää  mutterit tai pultit uudestaan muutaman sadan kilometrin ajon jälkeen.