Nuorten turvavyökampanjasta vastaavat vloggaajat. Kuva: Nina Mönkkönen / Liikenneturva
Joka vuosi turvavyö pelastaisi kymmeniä suomalaisia. Etenkin nuorilta miehiltä jää vyö herkästi kiinnittämättä. Liikenneturvan turvavyökampanjassa vloggaajat valistavat kilpaa.
Vaikka valtaosa suomalaisista käyttää turvavyötä, ilman vyötä ajavat useimmiten 15–24-vuotiaat miehet. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuksesta* ilmenee, että nuoret miehet käyttävät turvavyötä useammin etu- kuin takapenkillä. Takapenkillä turvavyötä ilmoitti käyttävänsä 89 prosenttia nuorista miehistä kun etupenkillä luku oli 94 %.
”Yksi taustatekijä nuorten vakavissa liikenneonnettomuuksissa on turvavyön kiinnittämättömyys. Tärkeää on huolehtia, että jokaisella on kyydissä vyöt kiinni. Jos etupenkillä istutaan vöissä, mutta takana ei, onnettomuuden sattuessa ilman turvavyötä olevat takapenkkiläiset tulevat päälle”, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen toteaa.
Liikenneturvan vuonna 2013 toteuttamaan nuorisotutkimukseen** vastanneista nuorista melkein kaksi kolmasosaa on ollut henkilöauton kyydissä ilman turvavyötä. Harvempi kertoo, että on puuttunut muiden henkilöautossa olevien turvavyöttömyyteen.
”Vastuu turvallisuudesta on kaveriporukassa kaikkien yhteinen. Voisi ajatella niin, että kaverista pidetään huolta, kun varmistetaan, että hänelläkin on turvavyö kiinni kaikilla automatkoilla”, Heiskanen sanoo.
Vloggaajat toteuttavat nuorten turvavyökampanjan
Liikenneturvan turvavyökampanja ’Musta vyö’ on suunnattu 15–24-vuotiaille nuorille. Toteutuksesta vastaa kaksi YouTube -yhteisöä, joiden suositut vloggaajat kilpailevat toisiaan vastaan siitä, kumpi tekee toimivamman turvavyövalistusvideon.
Tavoitteena on aktivoida nuoret ajattelemaan turvavyön merkitystä ja kiinnittää huomiota tavalla, joka on nykypäivän nuorille ominainen. Kilpailun voittajan ratkaisevat katsojat ja voittajan kanssa toteutetaan vielä uusi valistusfilmi. Kilpailemassa ovat Splay:n Eeddspeaks ja Töttöröön Biisonimafia feat. Justimus. Katso kilpailuvideot.
*Suomalaisen aikuisväestön terveyskäyttäytyminen ja terveys, kevät 2014. Anni Helldán ja Satu Helakorpi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen raportteja 6/2015.
**Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää 15-19-vuotiaiden nuorten mielipiteitä ja omia kokemuksia liikenteestä. TNS Gallup Oy keräsi tutkimuksen aineiston tammi-helmikuussa 2013 internetpaneeli GallupForumissa. Kaikkiaan haastateltiin 749 henkilöä.